Menu

Ajax veel te sterk voor De Graafschap

Ajax kreeg tegen De Graafschap, nadat oud-Ajacied Berck Beelenkamp in de 50e minuut met rood was weggestuurd, kans na kans. Daardoor had de Amsterdamse ploeg na de ruststand van 1-1 naar een monsterscore kunnen uitlopen. Het bleef bij echter 4-1, door een snel doelpunt van Wamberto, een benutte penalty van Cristian Chivu en twee mooie goals van invaller Cedric van der Gun. Door de overwinning blijft Ajax in de top vijf.

'Na de uitschakeling tegen Lausanne was het zaak dat we agressief zouden spelen', gaf trainer Co Adriaanse na afloop van de gewonnen wedstrijd aan. 'De Graafschap kreeg een kans en dat was direct een doelpunt. Wij kregen heel veel kansen, ik heb ze niet eens geteld en maakten slechts vier doelpunten. Daarvan viel de belangrijkste ook nog uit een penalty.'

'Scoren is momenteel het manco van Ajax. De bedoeling was dat we een zo hoog mogelijke overwinning haalden. 4-1 Lijkt leuk, maar het verschil had veel meer moeten zijn', treurde Adriaanse.

De beginfase was duidelijk zoals Adriaanse het voor ogen gehad moest hebben. Na een door Machlas overgeschoten bal, was het al na zes minuten raak. Galasek bracht de bal via een goede pass bij Wamberto die een zee van ruimte om zich heen had. De kleine Braziliaan schoot met links in de uiterste rechterhoek de 1-0 binnen.

Opvallend was het spel van Tim de Cler. Zijn overgang van Germinal Beerschot Antwerpen lijkt voorlopig van de baan. Opnieuw speelde hij aan de linkerkant in de verdediging, waardoor Bergdolmo naar de andere kant verhuisde. De Cler kwam er in de dertiende minuut heel goed door, kaatste met Wamberto maar zijn schot ging helaas net voorlangs. Ook Chivu was na een corner van Van der Vaart koppend net niet succesvol.

In de zeventiende minuut hadden de Amsterdammers de voorsprong moeten verdubbelen. Een foutieve pass vanuit de Doetinchemse verdediging werd door Ikedia onderschept. Hij gaf Galasek een niet-te-missen kans, maar de Tsjech schoot voor open doel over.

Hoewel de beste kansen voor Ajax waren en De Graafschap ver was teruggedrongen op de eigen helft - Adriaanse maande na twintig minuten zijn spits verder de diepte in - kreeg de equipe van trainer Rob MC Donald een goede kans. Een totaal mislukte pass van Bergdolmo werd opgepikt door Turpijn, die de bal naar Eric Viscaal verzond. Hij aarzelde niet, draaide weg van Pasanen en schoot de bal schitterend in de kruising, 1-1.

Na dat doelpunt richtte Machlas zich tot de supporters op Zuid. De Griek wilde aanmoedigingen horen van de harde kern. Hij kreeg de kreet 'voetballen, voetballen' daarvoor terug. Daardoor geinspireerd creeerde de zeer hard werkende spits twee kleine mogelijkheden, maar beide keren zocht hij het doel te hoog.

De Ajacieden verdwenen onder fluitconcerten in de catacomben. Co Adriaanse liet de Noorse international Bergdolmo achter in de kleedkamer. 'Ik heb hem gewisseld omdat hij faalde. Dat doet hij al wedstrijden achter elkaar, maar ik moest hem wel wat krediet geven.'

Voor Bergdolmo kwam Van der Gun in het veld en schoof Pasanen door naar de rechtsbackpositie. Galasek trad meer op vanaf de nummer '4' . Van der Gun bracht opnieuw dynamiek in het spel van Ajax. De Hagenaar kwam Berck Beelenkamp tegen, werd door hem vast gehouden en zag de oud-Ajacied met een rode kaart vertrekken. De bal werd door scheidsrechter Van Hulten net buiten de zestien meter gelegd. Van der Vaart trof uit de vrije trap de lat.

Ajax bleef komen. De verdedigers van De Graafschap konden de druk niet aan en ook aanvoerder Vreman vergreep zich. Hij trok Machlas onderuit, en naast de gele kaart besliste Van Hulten dat het een strafschop was. Cristian Chivu ontfermde zich over de bal en faalde niet, 2-1.

Adriaanse: 'Chivu benutte zeer professioneel de penalty, nadat hij donderdag nog had gemist. Hij heeft het vertrouwen waargemaakt. Chivu is de eerste man voor de penalty, Machlas de tweede. Als er twee strafschoppen in een wedstrijd zijn dan wordt de tweede door een ander genomen dan de eerste.'

Het doelpunt was het breekpunt in de wedstrijd. De Graafschap was leeg. 'Het was bij ons open huis, ' vatte MC Donald samen. Ajax kreeg een kleine domper te verwerken toen Chivu vlak na de benutte penalty aangaf te willen worden gewisseld. Hoewel Van der Meyde al klaar stond, moest hij weer gaan zitten en kwam Tom Sier in het veld. De Cler schoof naar het centrum door en de Volendammer nam de linkerkant voor zijn rekening.

Direct na de wissel gaf Ajax' beste man van zondagmiddag Van der Vaart de bal schitterend op Van der Gun. De Hagenaar nam prachtig aan en schoot fraai binnen, 3-1. De kansen bleven komen. Van der Meyde kwam alsnog in het veld voor Ikedia, maar wisselde al snel van kant met Wamberto. De kleine Braziliaan kreeg de ballen een aantal keer goed voor, maar Machlas profiteerde niet. Van der Gun trof de onderkant van de lat na een goede corner van Van der Vaart. In de rebound schoot Van der Gun over.

Acht minuten voor tijd kwam de vierde treffer dan toch. Een goede verdedigende ingreep van Pasanen bracht de bal vrij plotseling bij Wamberto. De Graafschap stond erbij en keek ernaar toen de bal werd ingebracht. Daar wisten de aanvallers er nog geen raad mee, maar de afvallende bal werd door Van der Gun op de slof genomen, 4-1.

Ook in de laatste vijf minuten bleef Ajax op het doel van De Graafschap afvliegen. Reserve-doelman Besselink, in het veld gekomen voor de geblesseerde Postma, voorkwam een paar keer erger voor zijn club. Maar Ajax had zondagmiddag tegen dit de Graafschap naar een veel en veel hogere score moeten uitlopen.

De blessure van Chivu lijkt vervelend volgens Adriaanse: 'Hij heeft pijn in het achterbeen. Het zou een hamstringblessure kunnen zijn. Hij zou eigenlijk woensdag met Roemenie spelen, maar ik denk niet dat hij gaat.'