Menu
Ajax veilig aangekomen in Barcelona

Ajax veilig aangekomen in Barcelona

Ajax is dinsdag veilig aangekomen in Barcelona. Vlucht BV8201 vertrok vroeg op de middag met een kleine vertraging vanaf Schiphol. De Boeing 767-300 ER haalde dat tijdverlies onderweg ruimschoots in. Om 14:09 landde het toestel, vroeger dan verwacht, op Catalaanse bodem.

Tijdens de heenreis gaf oud-Ajacied Patrick Kluivert de spelers en trainers vanaf de krantenkolommen van de Telegraaf goed advies. ‘De jongens van Ajax moeten genieten, want het is niet normaal dat je in de eerste wedstrijd direct tegenover FC Barcelona staat’, sprak de voormalige spits de Ajacieden vanaf het krantenpapier toe. Als ex-speler van Ajax en Barça hebben beide clubs een speciaal plekje in Kluiverts voetbalhart. ‘Maak er het beste van en durf brutaal te spelen.’ Woensdag zal vanaf 20:45 uur blijken in hoeverre de Amsterdammers de woorden van Kluivert ter harte hebben genomen. De spits speelde in Catalaanse dienst overigens grotendeels samen met Ajax-coach Frank de Boer. Kluivert was van 1998 tot en met 2004 een Blaugrana. De Boer verliet de Catalaanse trots een jaar eerder.

Frank de Boer kletst bij met Richard Witschge. Beiden speelden voor zowel Ajax als Barcelona. Frank de Boer kletst bij met Richard Witschge. Beiden speelden voor zowel Ajax als Barcelona.

De Ajacieden vertrokken kort na de landing per luxe touringcar richting spelershotel. De voorbereiding wordt vervolgd met rusten, eten en drinken. Dinsdagavond 18:30 verzorgt trainer Frank de Boer zijn voorbeschouwing op Ajax’ eerste Champions League-duel van het nieuwe seizoen. In die ouverture treffen de Ajacieden FC Barcelona voor het eerst in officieel verband. Raar maar waar: FC Barcelona (opgericht in 1899) en Ajax (1900) troffen elkaar nooit eerder voor het echie. Wel speelden de clubs een reeks vriendschappelijke duels tegen elkaar. In 2004 was dat voor het laatst. Op 14 december van dat jaar wonnen de Catalanen voor eigen publiek met 2-1 van de gasten uit Amsterdam. Dertig jaar eerder stonden Barcelona en Ajax voor het eerst tegenover elkaar. Op 20 augustus 1974 versloegen de Catalanen hun gasten op het Joan Gamper-toernooi met 3-0.

Terug naar de actuele voetbaltijd. Na de persconferentie van De Boer wordt getraind in Camp Nou, het majestueuze stadion van de FC Barcelona. In de 99.354 plaatsen tellende voetbaltempel wordt de selectie van De Boer woensdag gesteund door maar liefst 2256 meegereisde fans. Ook de grootste Ajax-talenten zullen morgenavond in Camp Nou getuige zijn van Ajax’ optreden. De Ajacieden uit de A1 staan dinsdagavond vanaf 20:00 uur tegenover hun leeftijdgenoten van Barcelona. De wedstrijd in de UEFA Youth League wordt gespeeld in het Mini Estadi, pal naast Camp Nou. Daags na de aftrap in de UEFA Youth League, de Champions League voor A-junioren, volgt wellicht een leerzaam duel in de echte Champions League.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Wachten op de bagage. Wachten op de bagage.
Spelersbegeleider Herman Pinkster en Barcelona-huurling Bojan. Spelersbegeleider Herman Pinkster en Barcelona-huurling Bojan.
Op naar het hotel. Vanmiddag rusten de Ajacieden, vanavond staat er een training op het programma. Op naar het hotel. Vanmiddag rusten de Ajacieden, vanavond staat er een training op het programma.
Mister Ajax Sjaak Swart en Wim Jonk (technisch hart) reisden ook met de selectie mee naar Barcelona. Mister Ajax Sjaak Swart en Wim Jonk (technisch hart) reisden ook met de selectie mee naar Barcelona.