Menu

Ajax verbetert zich op Cyprus

Co Adriaanse koos in de return tegen Apollon voor het spitsenduo Mido en Machlas. In het eerste duel startte Ajax met het drietal Zlatan, Mido en Machlas voorin. Dit keer werd de vleugel bezet, door Andy van der Meyde, ten koste van Zlatan. Maar de Zweedse spits moest al snel noodgedwongen invallen. Ajax rekende na een haperend begin zakelijk en overtuigend af met Apollon uit Limassol.

In het nationale stadion van Cyprus (het Apollon-stadion wordt verbouwd) verdedigde Ajax een 2-0 voorsprong. Slechts duizend toeschouwers zagen dat de Amsterdammers voor 'safety first' kozen. Bedachtzaam werd de bal rondgespeeld, de voorsprong was heilig.

Desondanks waren de beste kansen in het eerste deel voor Apollon. Van der Vaart maakte in de 24ste minuut een overtreding voor het eigen strafschopgebied. Pittas schoot de bal onderkant lat, waarna het leer weer het speelveld instuitte. Mido zag voor die tijd twee schoten gepakt worden door keeper Avgusti. De Egyptenaar kwam in de 23ste minuut in botsing met Filippov, maar zijn tegenstander ondervond de meeste last. Ondanks het mannetje meer kwam Ajax bijna op achterstand.

Na een tweede botsing moest Mido in de dertigste minuut alsnog het veld ruimen. Clubarts Piet Bon reed direct met Mido naar het ziekenhuis voor een onderzoek. De aanvaller had in ieder geval een hersenschudding opgelopen. Zlatan was de logische vervanger. Nog geen drie minuten later leed Trabelsi op rechts balverlies. Nummer 10, Papakyriakov stoomde vrij op Fred Grim af, maar de Amsterdamse goalie trad goed op.

Twee benauwde momenten voor Ajax werden gevolgd door een bevrijdend lijkende goal van Rafael van der Vaart. Na zijn treffers tegen Feyenoord, Roda en Sparta was deze goal wederom van grote importantie. Wamberto veroverde de bal op het middenveld, Nikos Machlas gaf een steekpassje op Van der Vaart, die koel in de linkerhoek afrondde.

De 0-1 bracht nog niet de gewenste rust in het Ajax-team. Kavazis kon door het centrum op Fred Grim aflopen. Grim maakte er weer een corner van, maar de Cypriotische nummer 24 schreeuwde om een strafschop. De Noord-Ierse arbiter David Malcolm wuifde de protesten weg.

Gelukkig voor Zlatan én voor Ajax zag Malcolm niet dat de Zweedse aanvaller met een elleboog Fillipov een paar minuten later velde. Waarschijnlijk wilde Zlatan revanche voor zijn kameraadje Mido, maar de actie was uitermate ongepast en overbodig.

In de tweede helft kwam John O'Brien voor Nikos Machlas. De Griek werd de eerste helft getrakteerd op scheldkannonades van het Cypriotische publiek en kon de irritatie van zich afdouchen. O'Brien versterkte het middenveld, Wamberto schoof één linie naar voren. De Braziliaan was in de 55ste minuut weg op rechts na een goede aangooi van Grim. In plaats van een voorzet schoof hij de bal op O'Brien, die Van der Vaart in stelling bracht. Het rollertje hobbelde naast het doel.

Chivu, die net als eerder dit seizoen als een vorst voor en achter de verdediging speelde, trok op het middenveld aan de noodrem. Chivu's gele kaart werd nog geen tien minuten later gevolgd door een goede actie van een andere uitblinker, Wamberto. Via Van der Vaart gaf ' Wampie' een loepzuivere voorzet op Zlatan, die koppend voor de 0-2 tekende.

De tweede treffer haalde de angel uit het spel van de Cyprioten. De mannen van Apollon, vernoemd naar de God van de Muziek, bogen het hoofd. Een Griekse held, Ajax, overwon op het Grieks-Cyprotische eilanddeel een Griekse god. Helemaal toen Wamberto ver in de tweede helft vanaf twintig meter fraai en bekeken de bal in de kruising plaatste. De 3-0 was verdiend en in het tweede bedrijf leek het de Ajacieden weinig moeite te kosten.

Doelstelling van Ajax was het halen van de tweede ronde. Een overwinning vond Co Adriaanse niet eens nodig. Toch kregen de ruim negentig meegereisde Ajax-supporters, samen met nog driehonderd Nederlandse toeristen, die wel voorgeschoteld. Tijdens de vlucht terug, morgen naar Amsterdam, vindt de loting plaats voor de volgende ronde in het toernooi om de UEFA Cup. Wellicht dat de Co-piloot de Ajacieden, sponsors en fans op de hoogte kan houden omtrent de loting. Zeker is dat de Ajacieden de volgene fase van het Europese avontuur meer weerstand zullen ondervinden.