Menu

Ajax verbetert zich tegen RKC

In de wedstrijd tegen koploper RKC heeft Ajax het totale aantal doelpunten dat de Amsterdammers tot dan toe in de competitie hadden gescoord, verdubbeld. Met 4-1 bleef de score volgens RKC-trainer Martin Jol nog aan de lage kant. ,,Ik vreesde voor een debâcle, maar gelukkig hield Ajax nog vier man achterin, waardoor het bij 4-1 bleef. Maar ik dacht echt even dat het een nulletje of zes, zeven zou worden."

Een grote overwinning had er vandaag in gezeten, maar daarvoor kwam Ajax eigenlijk te laat op gang met scoren. Niet met voetballen, want dat ging vanaf het eerste fluitsignaal beter dan in de vorige drie competitieduels het geval was geweest. De thuisploeg domineerde, zette RKC vast en was op het middenveld heer en meester. Keer op keer overmeesterden de middenveldders Steven Pienaar, Tomás Galásek en Rafael van der Vaart hun opponenten. Maar tot grote uitgespeelde kansen leidde dat aanvankelijk niet.

Hoewel RKC nauwelijks in balbezit kwam, was Jol tevreden over de eerste twintig minuten. ,,Het stond goed”, vond de trainer van RKC. Maar in de 21ste minuut lag het veld helemaal open. Zo open dat Maxwell vanaf linksachter zijn eigen assist, die eigenlijk bedoeld was voor Sonck, maar door Olfers werd verlengd, kon oppikken. Met een fraaie beweging ging de Braziliaan Sinouh voorbij en scoorde.

Ibrahimovic verdubbelde die magere – gezien de overmacht van Ajax – voorsprong snel. De Zweed, afgelopen week ook al twee keer scorend voor zijn land, kopte feilloos een voorzet van Van der Vaart in, 2-0. De wedstrijd was gespeeld. Voor Ibrahimovic moet dat doelpunt ook een opluchting zijn geweest. Tot die goal stond hij namelijk droog en hadden alleen Soetaers, Pienaar en Sneijder in competitieverband het doel weten te vinden.

Nadat Galásek net na rust een strafschop had verzilverd op dezelfde meedogenloze wijze als tegen Grazer AK (3-0) was het de beurt aan de andere spits, Wesley Sonck. Ook de Belg was namens zijn land twee keer succesvol geweest, terwijl het bij Ajax nog niet wilde lukken. Tot de 62ste minuut. Met een beetje geluk, dat wel, werkte hij de bal achter de RKC-doelman, 4-0. Sonck kwam tegen de Waalwijkers vanaf de rechterkant. Koeman: ,,Sonck heeft een moeilijke start gehad. Nu kon hij vanuit de rechterkant zijn spel anders invullen en proberen vertrouwen te krijgen uit zijn spel.”

Ibrahimovic was toen al vervangen. ,,Hij had zijn werk gedaan en omdat hij nog last heeft van zijn lies, sparen we hem met het oog op dinsdag”, aldus Koeman.

Lang genieten van de marge van vier kon Ajax niet, want hoewel RKC al vanaf de vijftigste minuut met tien man speelde, zakte de thuisploeg in de tweede helft enigszins in. RKC kon tegenscoren, maar de manier waarop deed Bogdan Lobont in woede ontsteken. Hoogendorp schoot na een vrije trap op de paal en Boulahrouz kon ongehinderd de eretreffer binnen lopen, 4-1.

Tom Soetaers ging dertien minuten voor tijd naar de kant en maakte plaats voor Nicolae Mitea die daarmee zijn officiële debuut voor Ajax maakte.

De trainer analyseerde na afloop de wedstrijd als volgt: ,,Het was jammer dat we niet honderd procent doorzetten, hoewel het gezien het programma dat veel jongens de afgelopen week hadden, wel begrijpelijk is. De eerste helft vond ik dat er redelijk is gespeeld, met goede goals en een beter veldspel dan de vorige wedstrijd. Deze uitslag geeft vertrouwen. Dat hebben we voor dinsdag niet echt nodig, want tegen AC Milan kunnen we vrijuit spelen en is alles wat we pakken meegenomen.”

Doordat Ajax nu bovenaan staat, is er een einde gekomen aan de lange periode dat Ajax voortdurend tweede stond. Vanaf het verlies tegen PSV op 14 december 2002 bezette Ajax de tweede plaats in de competitie. Tussen die 14de december en deze zaterdagavond was Ajax nooit koploper en stond het nooit op de derde plaats.