Menu

Ajax verbreekt doelpuntenrecord voorbereiding

Ajax heeft het recordaantal doelpunten in de voorbereiding op het seizoen 2000-2001 woensdagavond verbroken. In Baarn waren de aanvallers op dreef. In 85 minuten scoorde Ajax tegen Greenstars 18 keer. De wedstrijd kon niet worden uitgespeeld, omdat het publiek het veld betrad. Bij rust leidde Ajax met 0-7.

Foto's Louis van de Vuurst

Nieuw in het basiselftal van Co Adriaanse waren Andre Bergdolmo en Cristian Chivu. De Noor speelde de gehele wedstrijd centraal in de verdediging, Chivu kon een helft aan en speelde op zijn vertrouwde linksbackpositie. Yakubu was weer rechtermiddenvelder en Galasek en Knopper vormden de as richting Hose die de voorkeur had gekregen boven Arveladze. Gronkjaer en Van der Meijde bemanden de vleugels, Witschge de linkermiddenveldpositie.

Het eerste doelpunt viel nog net binnen de tien minuten. Andy van der Meijde benutte de rebound nadat de bal via de paal terug in het veld was gekomen. Wat opviel was vooral het gemak waarmee Gronkjaer de bal keer op keer verloor. De nonchalante Deen kwam dan ook alleen tot scoren uit twee strafschoppen, waarvan hij er eentje nog via de binnenkant van de paal in het doel zag verdwijnen.

De mooiste goal in de eerste helft kwam echter op naam van Brutil Hose. De spits kaatste weer naar behoren, draaide vaak ook heel goed weg van zijn amateurtegenstander en kwam ook nog tot scoren. De tweede en de vijfde schreef hij op zijn palmares bij.

Greenstars had zelf ook nog aardige mogelijkheden en leek in de 22e minuut zelfs te scoren, maar Jacco Engelsman liet de bal op de lat uiteen spatten.

Na rust kwam Adriaanse met zes wissels. Bogdan Lobont nam in het doel de plaats over van Fred Grim. Tim de Cler viel in voor de net van vakantie teruggekeerde Chivu, Bobson kwam als vaste wissel voor Gronkjaer en ook aan de rechterkant was er een mutatie. Wamberto nam de positie in van Van der Meijde. Van der Gun speelde de tweede helft voor Knopper, die goed is hersteld van een liesblessure. O'Brien viel heel sterk in voor Witschge.

Al die omzettingen maakten het er voor de talrijke toeschouwers alleen maar leuker op. Ajax speelde dynamischer, de combinaties gingen sneller en beter. Vooral de aanval waaruit het tiende doelpunt viel, was wonderschoon. Wamberto, die zich zeer veelvuldig met de opbouw vanaf rechts bezig hield, gaf een pass op Arveladze, die op zijn beurt keurig over de bal heenstapte en zo Bobson de gelegenheid bood de tiende te scoren.

Het was de avond van de kleine Braziliaan. Dat hij vier assists gaf, was al heel goed, maar de manier waarop Wamberto Ajax naar 0-18 schoot was imposant. De frêle rechtsvoor kwam in de hoogste versnelling het strafschopgebied binnen en haalde onverwacht uit, waardoor de bal in een diagonale baan in de touwen vloog.

Bij die stand van 0-18 bleef het, want toen de arbiter voor een blessurebehandeling floot vloog het jonge publiek, dat binnen de hekken zat, het veld op. Ook de gewisselde spelers van Ajax wisten niet beter of het eindsignaal had geklonken. Omdat verder spelen niet mogelijk was, kwam er een plotseling einde aan de drukbezochte oefenwedstrijd.

Zaterdagavond krijgt Ajax een tegenstander van een ander kaliber. In Frankrijk staan de mannen van Co Adriaanse tegenover St. Etienne.

Greenstars-Ajax 0-18 (0-7)
0-1 Van der Meijde 9'
0-2 Hose 11'
0-3 Knopper 14'
0-4 Gronkjaer (pen) 23'
0-5 Hose 38'
0-6 Gronkjaer (pen) 44'
0-7 Yakubu 45'
0-8 Van der Gun 47'
0-9 Arveladze 50'
0-10 Bobson 51'
0-11 Bobson 62'
0-12 Arveladze 65'
0-13 Van der Gun 69'
0-14 e.d Greenstars 70'
0-15 Arveladze 73'
0-16 Arveladze 78'
0-17 Bobson 81'
0-18 Wamberto 83'