Menu
Ajax verder in Europa

Ajax verder in Europa

Ajax heeft woensdag het entreebewijs voor de volgende ronde van Europa League veiliggesteld. In Roemenië eindigde het voorlaatste pouleduel tegen Timisoara in een 1-2 zege voor het team van Martin Jol.

Ajax sloot de buitenlandse trip vlak voor de Roemeense middernacht met een bescheiden feestje af. In de moeilijke week met drie uitwedstrijden was de vlotte plaatsing voor de volgende Europese ronde een welkom cadeau. Na de fraaie zege op Vitesse (1-5) werd drie dagen later ook de tweede hobbel succesvol genomen. De overwinning op Timisoara houdt Ajax met elf punten uit vijf duels aan kop in poule A.

Door het veiligstellen van de volgende ronde kan Ajax op 17 december tijdens de groepswedstrijd in de ArenA tegen Anderlecht – dat met 0-1 van Dinamo Zagreb verloor – uitmaken wie de winst in de groep pakt. Ajax heeft dan genoeg aan een punt.

De opdracht was vooraf simpel: Ajax had aan een punt voldoende om te overwinteren. Ondanks dat liet Jol, zoals hij dinsdagavond al opperde, de basiself nagenoeg ongewijzigd. Mitchell Donald vormde de enige wijziging tegen opzichte van het duel tegen Vitesse, waardoor Ismail Aissati op de bank zat. Donald was tegen Timisoara met zijn fysieke kracht een welkome aanvulling op het middenveld.

Alle goede bedoelingen werden na één minuut en twintig seconden teniet gedaan toen de hekkensluiter van groep A verrassend de leiding nam. Dorin Goga klopte Ajax-goalie Stekelenburg van dichtbij. Hij maakte daarmee een rap einde aan de Roemeense droogstand in de doelpuntenproductie die al vier Europese thuisduels op rij aanhield. De supporters van Timisoara vierden dat heugelijke feit met gejuich en een Roemeense variant op de vuvuzela die ze naar het stadion hadden meegebracht.

Na de vroege wake-up call op de late avond – het duel begon vanwege het tijdsverschil pas om 22.05 uur lokale tijd - stelde Ajax snel orde op zaken. In de achtste minuut schoot aanvoerder Suarez zijn team met buitenkant rechts naast Timisoara: 1-1. Het was alweer zijn 23ste doelpunt in zijn 24ste officiële wedstrijd van dit seizoen. De Uruguayaan passeerde bovendien Marco van Basten op de lijst van Ajax’ Europese topscorers. De voormalig trainer van Ajax staat met twaalf goals in de geschiedenisboeken.

Een tegenvaller in Roemenië was het uitvallen van Urby Emanuelson. Een tegenvaller in Roemenië was het uitvallen van Urby Emanuelson.

In de tweede helft imiteerde Ajax de bliksemstart van Timisoara in de eerste helft. Marko Pantelic – afgelopen zondag nog goed voor een hattrick tegen Vitesse – bracht de Amsterdammers op voorsprong. Emanuelson had op dat moment het veld al verlaten. De middenvelder van Ajax moest zich vanwege een gekneusde onderrug halverwege laten aflossen door Oleguer.

Met de dalende temperatuur in Stadion Dan Paltinisanu nam de hitte van de strijd toe. Het was goed te merken dat de Roemenen voor hun laatste kans vochten, want binnen een kwartier konden twee man inrukken met een rode kaart. Eerst ging verdediger Bonfirm op de bon (charge op Donald) en even later regisseerde ook de doelman van Timisoara zijn eigen afscheid van het duel. Na een diepe pass van Toby Alderweireld torpedeerde hij Suarez op weg naar het doel. Twee strafschoppen en die twee rode kaarten zetten de thuisploeg op negen man en Ajax op matchpoint. De buitenkansen van elf meter werden echter niet verzilverd door de kapitein van Ajax.

In het vervolg maakten ook Sulejmani (voor Anita) en Bruno Silva hun opwachting. Silva verving Van der Wiel, die net als Emanuelson met een kwetsuur (bovenbeen) naar de kant moest. De om en nabij de 250 meegereisde Ajacieden op de tribune zagen de zege daarna niet meer in gevaar komen. Na het laatste fluitsignaal namen de spelers van Ajax alvast een voorbode op de feestmaand december door hun shirts in het uitvak te gooien. Als de Ajacieden zondag in Utrecht opnieuw reden tot vrijgevigheid hebben, is de week met drie uitduels helemaal geslaagd.

,,Dat Emanuelson er geblesseerd uit moest, was vervelend voor ons", sprak Jol na afloop. ,,Maar we hebben het eerste doel van het seizoen, overwinteren, bereikt. En dat is lekker. Los van de overwinning is deze winst ook goed voor de UEFA Ranking, omdat Roemenië net achter Nederland staat."

Doelman Pantilimon probeert het ontij af te wenden. Maar hij moet er echt af. Doelman Pantilimon probeert het ontij af te wenden. Maar hij moet er echt af.
Gregory van der Wiel moest met een verrekking aan het bovenbeen worden gewisseld. Gregory van der Wiel moest met een verrekking aan het bovenbeen worden gewisseld.
Snel na de 1-0 van Timisoara scoort Suarez de gelijkmaker. Snel na de 1-0 van Timisoara scoort Suarez de gelijkmaker.
Marko Pantelic was wederom belangrijk. Hij maakte de winnende treffer. Marko Pantelic was wederom belangrijk. Hij maakte de winnende treffer.
Bruno Silva kreeg speelminuten toen Van der Wiel geblesseerd uitviel. Bruno Silva kreeg speelminuten toen Van der Wiel geblesseerd uitviel.
Voor deze omhaal kreeg Luis Suarez een gele kaart. 'Gevaarlijk spel', vond de Italiaanse arbiter. Voor deze omhaal kreeg Luis Suarez een gele kaart. 'Gevaarlijk spel', vond de Italiaanse arbiter.
Miralem Sulejmani verving Vurnon Anita. Miralem Sulejmani verving Vurnon Anita.
Eyong Enoh wordt van achter belaagd door een Roemeense opponent. Eyong Enoh wordt van achter belaagd door een Roemeense opponent.