Menu
Ajax vergeet Klassieker te beslissen

Ajax vergeet Klassieker te beslissen

Ajax heeft de goede lijn na de zege op Manchester City slechts deels kunnen doortrekken. In een ouderwets kolkende Kuip leverde de Klassieker een 2-2 gelijkspel op. De Amsterdammers namen twee keer een voorsprong maar vergaten de Klassieker te beslissen. Ajax eindigde het duel met tien man na een rode kaart voor Moisander.

Never change a winning team moet Frank de Boer hebben gedacht bij het maken van zijn opstelling voor de Klassieker. Vier dagen na de fraaie zege op Manchester City (3-1) koos de Ajax-trainer in de Kuip voor dezelfde basisploeg als eerder, midweeks in de Champions League. Christian Eriksen verscheen daarmee bij de aftrap opnieuw als spits. Meer dan tegen de Sky Blues liet de Ajacied zich ditmaal wel meer afzakken richting middenlinie. Eriksen was in de Kuip vooral valse spits.

Het weerhield Eriksen er niet van om net als vorig seizoen de score te openen in de Kuip. Na fraai voorbereidend werk van linksbuiten Ryan Babel schoot de Deen al na twaalf minuten raak: 0-1. Afgelopen seizoen boog Feyenoord-boegbeeld John Guidetti de 0-1 achterstand bijna persoonlijk om naar een Rotterdamse zege (4-2, drie treffers Guidetti). De speler van Manchester City was ditmaal als toeschouwer in de Kuip present. De publiekslieveling werd grotesk bedankt voor het voorbije seizoen waarin hij als City-huurling het Feyenoord-shirt droeg. Wie niet beter wist, zou denken dat de Zweed decennia lang in de Kuip heeft gespeeld.

Christian Eriksen was tegen Feyenoord goed voor een doelpunt en een assist. Christian Eriksen was tegen Feyenoord goed voor een doelpunt en een assist.

Op Twitter had Guidetti gewenst dat Ajax van de mat zou worden gespeeld door zowel ‘zijn’ Manchester City als Feyenoord. Woensdagavond was al duidelijk dat de eerste helft van die wens wishful thinking zou blijven. Een wensgedachte. De gelijkmaker van aanvaller Jean-Paul Boëtius bracht een Rotterdamse overwinning wel wat dichterbij. De debuterende linksbuiten had aan een klein beetje ruimte voldoende om te scoren: 1-1. Boëtius mocht raak schieten in de rebound, na een mispeer van middenvelder Lex Immers. De Hagenaar maaide van heel dichtbij het Ajax-doel kolderiek over de bal.

Frank de Boer: ,,We speelden voor rust veel verticale ballen, terwijl we juist horizontaal de opening richting De Jong en Eriksen moesten vinden. Daardoor leden we veel onnodig balverlies. En dat was zonde omdat de ruimte er wel lag."

Feyenoord-coach en oud-Ajacied Ronald Koeman verraste vooraf door de door de Rotterdammers zelf opgeleide Boëtius een basisplaats te gunnen in de Klassieker. De debutant betaalde het vertrouwen van zijn trainer terug met fris en onbevangen spel plus een treffer. Daarbij kreeg de jeugdinternational aanvankelijk ook wel veel tijd en ruimte om zijn kunsten te tonen. Toen zijn directe tegenstander Ricardo van Rhijn de tijd en ruimte verminderde door korter te dekken, kwam Boëtius al minder in het spel voor.

Het was zo halverwege de eerste helft de vraag hoe Ajax zich ging houden na de gelijkmaker in de 113e Klassieker. Zou de beruchte wisselvalligheid weer de kop opsteken, zo kort na een midweeks Europees duel? ,,Je bent net zo goed als je laatste wedstrijd’’, had De Boer zijn spelers al voorgehouden na de vertrouwenwekkende zege op de kampioen van Engeland. De sterke lijn doortrekken naar een goed resultaat tegen Feyenoord zou helemaal een opsteker zijn.
Ajax kwam goed weg toen Wesley Verhoek na een half uur spelen vrij voor Kenneth Vermeer verscheen maar naast schoot. Eerder zag Tobias Sana zijn schot eindigen op de vuisten van Kostas Lamprou.

Drie minuten na de pauze bemachtigden de Ajacieden – die de rust en organisatie behielden na de tegentreffer - via Siem de Jong een nieuwe voorsprong. De captain schoot van dichtbij raak na een scherp aangesneden vrije trap van Eriksen. De 1-2 voorsprong was een nieuwe ruggensteun voor de ploeg van De Boer. Opnieuw waren het de Rotterdammers die terrein moesten goedmaken. Immers was na een dik uur het dichtste bij een nieuwe gelijkmaker. De centrale middenvelder schoot eerst riant over, maar mikte kort daarop al beter. Kenneth Vermeer lag dwars op het afstandsschot van Immers.

Ajax moest de klus uiteindelijk met tien man klaren. Een kwartier voor tijd incasseerde Niklas Moisander zijn tweede gele kaart. De Fin moest daardoor voortijdig met rood naar de kleedkamer. De Boer: ,,Die tweede gele kaart was zeer zwaar gestraft. Voor die rode kaart hadden we met elf tegen elf alles onder controle." De Ajax-coach reageerde door verdediger Mitchell Dijks in te brengen voor middenvelder Lasse Schöne. De opnieuw sterk spelende Daley Blind voltooide de Klassieker in het hart van de verdediging. Eerder al was de equipe van De Boer aan het tweede bedrijf gestart met Miralem Sulejmani op de plek van Sana. In de slotminuten verving Eyong Enoh Babel.

De tien Ajacieden leken hun missie tot een goed einde te brengen. Het bleek schone schijn, toen Graziano Pellé in de negentigste minuut toesloeg. De Italiaanse spits kogelde de bal van dichtbij voorbij de - voor de verandering eens - machteloze Vermeer. De Boer: ,,In dat soort situaties moeten we gewoon mannelijker zijn en de bal blokken. Je mag een tegenstander natuurlijk nooit zo vrij schieten als hij in het zestienmetergebied is."

Vermeer behoedde zijn ploeg in de blessuretijd nog voor een nederlaag door een snoeiharde kopbal van dezelfde Feyenoorder met een fraaie reflex uit zijn doelman te ranselen. Zo eindigde de Klassieker in een 2-2 gelijkspel; een uitslag die ervoor zorgt dat de Ajacieden, na twee keer op voorsprong te zijn gekomen, toch met een knagend ontevreden gevoel naar Amsterdam zal terugkeren. Dat gold in ieder geval voor De Boer: ,,Dit is zeer teleurstellend. Net als vorige week tegen Heracles hebben we opnieuw een voorsprong in de slotminuten weggegeven. We hebben nu twee punten uit de laatste twee competitieduels gehaald. Dat is veel te weinig. Het voelt alsof we met lege handen staan."

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Feyenoord – Ajax en de terugblikken van Frank de Boer en enkele spelers.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Voor het eerst in jaren speelde Ryan Babel weer mee in de Klassieker. Voor het eerst in jaren speelde Ryan Babel weer mee in de Klassieker.
Siem de Jong aan de bal met rechts Feyenoorder Lex Immers. Siem de Jong aan de bal met rechts Feyenoorder Lex Immers.
Ricardo van Rhijn aan de bal met links Feyenoord-debutant Boëtius. Ricardo van Rhijn aan de bal met links Feyenoord-debutant Boëtius.
Ryan Babel in duel met Feyenoorder Janmaat. Ryan Babel in duel met Feyenoorder Janmaat.
Lasse Schöne stond net als afgelopen woensdag opnieuw in de basis. Lasse Schöne stond net als afgelopen woensdag opnieuw in de basis.
Vreugde na de 1-2 van Siem de Jong kort na rust. Vreugde na de 1-2 van Siem de Jong kort na rust.
Niklas Moisander speelde zijn eerste Klassieker. Niklas Moisander speelde zijn eerste Klassieker.
Kenneth Vermeer keepte een prima wedstrijd. De Ajax-doelman kon het gelijkspel echter niet voorkomen. Kenneth Vermeer keepte een prima wedstrijd. De Ajax-doelman kon het gelijkspel echter niet voorkomen.
Niklas Moisander moest een kwartier voor tijd met twee keer geel naar de kant. Niklas Moisander moest een kwartier voor tijd met twee keer geel naar de kant.
Invaller Mitchell Dijks in duel met Ruben Schaken. Invaller Mitchell Dijks in duel met Ruben Schaken.