Menu

Ajax verhoogt ongewild feestvreugde in München

Het was al feest in München met de Oktoberfesten in de stad, maar de plaatselijke voetbalclub verhoogde de feestvreugde woensdagavond. Slachtoffer was Ajax, dat volstrekt kansloos was tegen een Bayern dat dit seizoen nog niet zo goed speelde als in deze UEFA Champions-Leaguewedstrijd. Met drie treffers van Roy Makaay en een assist van de Nederlander op Ze Roberto haalde Bayern Ajax hard onderuit: 0-4. ,,We zijn een aantal maatjes te klein voor dit niveau", stelde trainer Ronald Koeman na afloop. ,,Dat is een harde maar juiste conclusie."

Een uitdaging noemde Ronald Koeman het deze week nog. Zijn jonge talenten tegen de ervaren spelers uit Zuid-Duitsland. De gemiddelde leeftijd van Ajax was dinsdagavond tegen Bayern München krap 23 jaar. Bij de Duitse formatie van Felix Magath is de jongste speler exact die leeftijd. Daar ligt het gemiddelde vijf jaar hoger. En vijf jaar in een voetballeven is een behoorlijk verschil.

Daarom moet Koeman zo blij zijn geweest dat Tomás Galásek inzetbaar was. Een knieblessure hield de 31-jarige 'ervaren rot' de afgelopen vier weken aan de kant. Een gesprek op de wedstrijddag bracht verlossing. Dat hij medisch fit was in plaats van wedstrijdfit, moest genoeg zijn.

Maar de komst van Galásek maakte deze woensdag tegen een ontketend Bayern München niets uit. Ajax speelde dan wel zonder linksbuiten en met Mauro Rosales en Wesley Sonck als voorste aanvallers, om zo meer evenwicht op het middenveld te kunnen bewerkstelligen waar Maxwell en Obodai de flanken voor hun rekening namen. Maar het mocht niet baten; de ploeg werd aan alle kanten overklast. Zdenek Grygera en Nigel de Jong zouden voor de mandekking moeten zorgen en Johnny Heitinga moest de deur op het slot houden.

Dat lukte bij lange na niet, hoewel Vrouwe Fortuna het zeer onrustige Ajax een paar keer goed gezind was. Maar nadat de foutieve kopbal van Grygera door de net van een schedelbasisfractuur herstelde Claudio Pizarro was naast geschoten, Hasan Salihamidzic ook in het zijnet schoot en Bogdan Lobont net op tijd terug was om zijn foutieve uittrap op Ballack voor de doellijn op te pakken, was het in de 28ste minuut toch Bayern dat op voorsprong kwam. En hoe. Een diepe pass van Owen Hargreaves kon door Roy Makaay, die Grygera en Heitinga achter zich liet, prachtig in het doel worden geschoten, 1-0. ,,Zo'n goal is extra pijnlijk, omdat we niet één keer, maar een keer of acht hebben gezegd dat Grygera in de mandekking speelde en Heitinga daarachter", stelde Koeman.

Toch had Ajax als eerste op voorsprong kunnen en misschien wel moeten komen. Maar Rafael van der Vaart had in de veertiende minuut het geluk niet aan zijn zijde. Bij een prima voorzet van Wesley Sonck miste Van der Vaart, die maandag zo scherp was op de training, de kans op de openingstreffer.

Na de openingstreffer van Makaay was Ajax de weg kwijt en moest Lobont twee keer snel achter elkaar reddend optreden. De Amsterdammers leken echter de rust zonder verdere schade te halen, maar in de 43ste minuut was het weer 'Fantoom' Makaay die een prachtige vrije trap van Ze Roberto ongehinderd in de verre hoek kopte, 2-0.

Na rust was het sneu om te zien hoe de jonge Ajacieden op alle fronten kansloos waren. Eén Nederlander had echter wel zijn avond. Roy Makaay schoot in de 51ste minuut een penalty achter Lobont en passte vier minuten later uitstekend op de doorgelopen Ze Roberto die 4-0 scoorde. Galásek was tussen die twee goals al naar de kant gegaan en daarmee zakte de gemiddelde leeftijd van de Ajacieden nog een jaartje want Mitea kwam in het veld. In de 65ste minuut verloste Koeman Heitinga uit zijn lijden en stelde Julien Escudé voor hem op. ,,Ik geef de trainer gelijk dat hij mij wisselde", treurde Heitinga na afloop. ,,Ik denk dat ik vandaag heel erg slecht was."

De wissels hielpen allemaal niet. Bayern schakelde een tandje terug en Ajax probeerde wel verwoed er nog een enigszins dragelijke score van de maken, maar het lukte niet. Zoals er eigenlijk helemaal niets lukte op deze woensdagavond in het Olympiastadion. Door de winst van Juventus op Maccabi Tel-Aviv bedraagt de achterstand van Ajax op zowel de Turijnse formatie als Bayern München al zes punten. De tweede ronde van de UEFA Champions League kan alleen met heel veel geluk nog worden bereikt.

,,Het is duidelijk dat er Europees meer bij komt kijken dan een aardige techniek. Er waren twee spelers die met het oog op de wedstrijd van vandaag mee kunnen op dit niveau", was het harde oordeel van de trainer. ,,Dat waren Nigel de Jong en Maxwell. Of we de tweede ronde nog halen? Niets is onmogelijk, maar het wordt heel zwaar en moeilijk. Een defenitieve uitschakeling is het niet, maar ik denk dat we moeten strijden om de derde plaats zodat we in elk geval nog UEFA Cup kunnen spelen", aldus Koeman.