Menu
Ajax verliest hoofdwedstrijd in Lyon

Ajax verliest hoofdwedstrijd in Lyon

De hoofdmacht van Ajax heeft dinsdagavond de tweede oefenwedstrijd van de dag tegen Olympique Lyon verloren. De Fransen zegevierden voor eigen publiek met 2-0 en namen zodoende een klein beetje revanche voor de verloren halve finale van de UEFA Europa League een aantal maanden geleden.

Voor Ajax was het een weinig succesvolle generale repetitie. Over een week keren de Ajacieden terug op Franse bodem, dan voor de heenwedstrijd van de derde voorronde van de Champions League tegen OGC Nice. Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden. Iedereen bij Ajax verkeert in rouwstemming vanwege Abdelhak Nouri. Maar hoe wrang en zwaar ook, het voetballeven gaat door. Trainer Marcel Keizer hoopte in Lyon vertrouwen te tanken, ter voorbereiding op de eerste krachtmeting van het seizoen.

Gelijkenissen met eerste wedstrijd
De eerste helft had veel weg van het eerste oefenduel tussen Olympique Lyon en Ajax, waarbij grotendeels reserves en jonge talenten in actie kwamen. Net als eerder op de dag deelden de gastheren de eerste helft de lakens uit. Eigenlijk kwam Ajax er niet echt aan te pas.

Donny van de Beek in actie.
Donny van de Beek in actie.

Lyon kwam in de twaalfde minuut op voorsprong door een eigen doelpunt van Nick Viergever, die een strakke voorzet vanaf links onfortuinlijk achter Benjamin van Leer werkte. Het was een ongelukkig moment, maar vervolgens mochten de Ajacieden niet klagen hoe een aantal penibele situaties in de Amsterdamse zestien afliep. Van Leer redde knap op een poging van dichtbij van Amine Gouiri en een indraaiende vrije trap van Memphis Depay. Daarnaast liet ook Nabil Fekir een grote kans onbenut én raakte hij de lat.

Ajax beperkte zich tot een tweetal gevaarlijke uitbraken, beide keren via Donny van de Beek. De middenvelder wist in kansrijke positie echter niet tot scoren te komen.

45+2. Rust! #Ajax staat 1-0 achter door een eigen goal van Nick Viergever. In de 2e helft moet het beter!#lyoaja pic.twitter.com/evVXLaWj0j

— AFC Ajax (@AFCAjax) 18 juli 2017

Opleving in de tweede helft
Na rust kwam Ajax beter voor de dag, in lijn met wat er eerder op de dag ook gebeurde, al kwam het ditmaal niet tot uitdrukking op het scorebord. Halverwege de tweede helft volgde er een fase met stevige druk op Lyon. Het leidde tot een aantal gevaarlijke momenten, waarbij het afstandsschot van Hakim Ziyech het meest dreigend was. Doelman Lopes redde met veel moeite. Verder mikte Ziyech nog een keer net naast het Lyon-doel en kwam de mee opgekomen Davinson Sánchez net niet tot afdrukken in kansrijke positie.

Even later, dertien minuten voor tijd, viel de beslissing. Lyon brak uit over rechts en Gouiri werkte van dichtbij binnen: 2-0. Onverdiend kon de Franse goal niet worden genoemd. Voor de goede fase van Ajax kreeg Lyon een aantal riante kansen, waarbij Clément Grenier voor de tweede keer deze wedstrijd namens Lyon de lat raakte.

Hakim Ziyech zorgt voor gevaarlijke momenten.
Hakim Ziyech zorgt voor gevaarlijke momenten.
De basiself van trainer Marcel Keizer.
De basiself van trainer Marcel Keizer.
Amin Younes waagt een schot.
Amin Younes waagt een schot.
Donny van de Beek in duel met Kenny Tete.
Donny van de Beek in duel met Kenny Tete.

In de slotfase was Ajax nog tot tweemaal toe dichtbij een aansluitingstreffer. Een afstandsschot van Van de Beek verdween net naast de roos, en Kasper Dolberg wist een afgemeten voorzet van invaller Noa Lang met het hoofd niet op waarde te schatten.

Lees ook Lyon op valreep naast Ajax in eerste oefenduel of bekijk De highlights Jong Olympique Lyon - Ajax

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst