Menu
Ajax verliest in Nürnberg

Ajax verliest in Nürnberg

Landskampioen Ajax heeft het trainingskamp in Duitsland zaterdagmiddag met een nederlaag tegen 1. FC Nürnberg afgesloten. In het easy Credit Stadion ging Ajax met 2-0 onderuit. Kolbeinn Sigthórsson maakte in de tweede helft zijn officieuze debuut voor Ajax. Siem de Jong viel al vroeg in de wedstrijd uit met hamstringklachten.

Op een zonovergoten middag in Duitsland trof Ajax zaterdag de zwaarste oefenpartner tot nu toe. Nürnberg eindigde vorig seizoen als zesde in de Bundesliga en was daardoor duidelijk van een hoger niveau dan Buitenpost, AZSV, FC Emmen en SSV Jahn Regensburg (derde Duitse divisie). Met twee goals na rust brachten de Duitsers Ajax de eerste oefennederlaag van de voorbereiding toe.

Maarten Stekelenburg begon in Nürnberg in de basis. Drie dagen eerder tegen SSV Jahn Regensburg (0-0) had de eerste keeper van Ajax nog rust gekregen. Stekelenburg bewaarde vooraf slechte herinneringen aan het easy Credit Stadion. Vijf jaar geleden werd hij met Oranje op WK 2006 in de achtste finale door Portugal uitgeschakeld. Naast Stekelenburg, destijds derde keeper van het Nederlands elftal, maakte ook André Ooijer deel uit van de WK-selectie. Voor de wedstrijd tegen Nürnberg had de centrale verdediger van Ajax nog een hartelijke ontmoeting met Timmy Simons van de thuisploeg. Hun gezamenlijke PSV-verleden zorgde voor een vrolijk moment langs de zijlijn.

Kolbeinn Sigthórsson maakte zijn officieuze debuut als Ajacied. Kolbeinn Sigthórsson maakte zijn officieuze debuut als Ajacied.

De wedstrijd tegen de club uit het zuiden van Duitsland vormde het slotstuk van hun Open Dag. Voor de aftrap werden de spelers van de thuisploeg stuk voor stuk aan de 15.531 supporters voorgesteld. Net als de klein 300 meegereisde Ajax-supporters in het bezoekersvak waren ze later op de middag getuige van het officieuze debuut Kolbeinn Sigthórsson bij Ajax. De IJslander loste in de 65e minuut Aras Özbiliz af. Ajax stond op dat moment net met 1-0 achter door een fraaie knal in de kruising - na een corner - van Robert Mak.

Het vroege uitvallen van Siem de Jong zorgde in de eerste helft voor een tegenvaller. De aanvallende middenvelder werd na een kwartier uit voorzorg gewisseld met een pijnlijke hamstring. Thulani Serero verving hem ‘op 10’. In de eerste vijfenveertig minuten was FC Nürnberg de gevaarlijkste ploeg. De Duitsers kwamen een aantal keren voor het doel van Stekelenburg, maar de doelman van Ajax liet zich niet verrassen. Daar tegenover stond een schietkans van Miralem Sulejmani in de openingsfase, maar daar had de keeper van de thuisploeg op zijn beurt een antwoord op.

In de tweede helft kreeg Ajax al snel een waarschuwing toen Markus Feulner de bal van dichtbij tegen de paal knalde. Ajax reageerde kort daarna met een schot van Theo Janssen, maar de inzet van de middenvelder ging over het doel van Nürnberg heen. Halverwege de tweede helft husselde zowel Ajax als Nürnberg het halve team om. De thuisploeg wisselde vijf spelers tegelijk, terwijl Frank de Boer de maandag ingestroomde internationals (Eriksen, Boilesen, Van der Wiel en debutant Sigthórsson) speelminuten gunde.

Een kwartier voor tijd werd het oefenkarakter opnieuw duidelijk toen zowel de Duitsers (vier keer) als Ajax (drie keer) wisselde. Met alle nieuwe gezichten binnen de lijnen veranderde er acht minuten voor tijd nog iets in de score. Invaller Markus Mendler verdubbelde de voorsprong van de thuisploeg na een goede aanval over de rechterflank. Met de bal aan de voet trok hij naar binnen, waarna hij de bal met links via Stekelenburg schoof. De eerste nederlaag tijdens de voorbereiding was daarmee definitief een feit.

Komende week speelt Ajax opnieuw twee oefenwedstrijden. Woensdag speelt Ajax in de Deense hoofdstad Kopenhagen tegen Brondby IF. Vier dagen later ontvangt Ajax het Argentijnse Independiente in de Amsterdam ArenA. Met name die tweede wedstrijd kan voor de Ajax-fans interessant zijn als Sigthórsson (waarschijnlijk) zijn thuisdebuut in de ArenA maakt.

Tekst: Ajax.nl/ Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Gregory van der Wiel kreeg de eerste speelminuten in de voorbereiding. Gregory van der Wiel kreeg de eerste speelminuten in de voorbereiding.
Aras Özbiliz zoekt oud-PSV'er Timmy Simons op. Aras Özbiliz zoekt oud-PSV'er Timmy Simons op.
Een tegenvaller was het vroege uitvallen van Siem de Jong met hamstringklachten. Een tegenvaller was het vroege uitvallen van Siem de Jong met hamstringklachten.
André Ooijer maakte tegen Nürnberg de 90 minuten vol. André Ooijer maakte tegen Nürnberg de 90 minuten vol.
Theo Janssen, de enige speler die tegen een gele kaart aanliep, controleert stijlvol. Theo Janssen, de enige speler die tegen een gele kaart aanliep, controleert stijlvol.
Miralem Sulejmani stuit op doelman Schäfer. Miralem Sulejmani stuit op doelman Schäfer.
Kolbeinn Sigthórsson komt voor het eerst als Ajacied binnen de krijtlijnen. Kolbeinn Sigthórsson komt voor het eerst als Ajacied binnen de krijtlijnen.
Ook voor EK-21-deelnemer Nicolai Boilesen was de wedstrijd tegen Nürnberg zijn eerste van het seizoen. Ook voor EK-21-deelnemer Nicolai Boilesen was de wedstrijd tegen Nürnberg zijn eerste van het seizoen.