Menu
Ajax verliest knotsgek duel van FC Utrecht

Ajax verliest knotsgek duel van FC Utrecht

De uitvoering van FC Utrecht - Ajax van 6 november 2011 gaat de boeken in als de spectaculairste en meest knotsgekke onderlinge ontmoeting ooit. Na een duel boordevol opvallende momenten en veel, heel veel doelpunten stapten de Ajacieden als verliezers van het slagveld. Toen alle stofwolken weer waren gaan liggen prijkte een 6-4 eindstand op het scorebord.

Alleen al over het eerste bedrijf van de altijd beladen ontmoeting viel al een lijvig boekwerk te schrijven. Utrecht tegen Ajax had alle ingrediënten voor een memorabele voetbalthriller. In de openingsfase hadden de Ajacieden al een keer reden tot treuren én juichen. Spits Siem de Jong viel in de eerste minuten al uit met een spierblessure in zijn bovenbeen. Zijn vervanger Dmitry Bulykin liet het volle uitvak met Ajax-supporters en de dug-out van Ajax vier minuten na zijn entree al juichen: 0-1.

Wat zich na de vroege 0-1 ontspon in Stadion Galgenwaard tartte iedere beschrijving en was waarschijnlijk ook boven ieders verwachting. De Utrechters beëindigden uitgerekend tegen Ajax een povere reeks, die afgelopen week nog een kansloze 1-3 nederlaag tegen NEC opleverde. De druk op de onlangs aangestelde hoofdtrainer Jan Wouters werd er in de Domstad flink mee opgevoerd. Utrecht begon op een ‘Utrecht onwaardige’ veertiende plek aan het duel met Ajax, een ontmoeting die in de Domstad al decennia lang doorgaat voor Wedstrijd van het Jaar.

Christian Eriksen in een kopduel met Ajax-huurling Rodney Sneijder. Christian Eriksen in een kopduel met Ajax-huurling Rodney Sneijder.

Ajax maakte woensdag nog indruk met een imposante 4-0 overwinning in de UEFA Champions League tegen Dinamo Zagreb. Eerder dit seizoen lieten de Amsterdammers in de competitie nog wel eens steekjes vallen na een Europees duel. In Stadion Galgenwaard waren de gasten wél bij de les bij de aftrap. Het krankzinnige duel, met een nog veel krankzinniger scoreverloop, werd gekleurd en gekruid door momenten, fouten en toevalligheden.

Ajax kon niet lang genieten van de vroege voorsprong. Vanuit het niets maakte Nana Asare gelijk met een merkwaardig afstandsschot dat via het been van Eyong Enoh in het doel van Ajax belandde. Dat ook Toby Alderweireld zich direct na de 1-1 moest laten wisselen, paste geheel in het wedstrijdbeeld. De Belg voelde zich misselijk en begroette bij zijn aftocht André Ooijer als vervanger.

Twee minuten na die wissel maakte FC Utrecht de droomstart van Ajax definitief ongedaan. Nadat Jacob Mulenga het scoren in eerste instantie was belet, mocht Edouard Duplan alsnog inschieten: 2-1. Ajax zag de voorsprong binnen twintig omgetoverd tot achterstand. Met het altijd fel meelevende Utrechtse publiek als twaalfde man, was toen al duidelijk dat de lunchwedstrijd geen makkie zou worden voor de titelverdediger.

Afgelopen seizoen gingen de Ajacieden nog tweemaal onderuit tegen de Utrechters. Dat in de tussentijd toppers als Kevin Strootman en Dries Mertens de Utrechtse FC verruilden voor PSV, leek vooraf een voordeeltje voor Ajax. De Amsterdamse kansen om de dubbele nederlaag van het afgelopen seizoen te wreken (in Utrecht werd het vorig seizoen 3-0) leken ermee toe te nemen. Ajax speelde bij vlagen goed voetbal en straalde ook vertrouwen uit, vooral opgedaan in de Champions League.

De invalkrachten Ooijer (2-2) en Bulykin (2-3) zorgden ervoor dat Ajax alsnog kon rusten met een voorsprong. Ooijer tikte een vrijetrap van Theo Janssen van dichtbij binnen. De Russische Ajacied kopte een zuivere voorzet - buitenkant voet gegeven - van Sulejmani knap binnen. Gezien alle tegenslagen en liefst drie treffers van twee Ajax-invallers leek de tweede helft nauwelijks gekker te kunnen zijn.

De eerste tien minuten na rust bewezen dat het wel degelijk nóg doller kon in de Domstad. FC Utrecht boog de 2-3 achterstand binnen vijf minuten om naar een 5-3 voorsprong. Eerst kon rechtsback Daan Bovenberg van dichtbij binnentikken. Twee minuten later ontsnapte Mulenga aan de buitenspelval en schoot hij de bal ietwat fortuinlijk, via Vertonghen, voorbij Kenneth Vermeer. Weer vier speelminuten later ging de Ajax-doelman zelf in de fout door de bal in te leveren bij Asare. De Ghanese aanvoerder schoof de bal simpel in het lege doel: 5-3. Na een vertrouwenwekkende eerste helft, met bij vlagen overtuigend Ajax-voetbal, leek plots een gelijkspel het hoogst haalbare voor de ploeg van Frank de Boer.

,,Bij de 5-3 had ik echt nog het gevoel dat we het recht konden zetten’’, blikte De Boer terug tijdens de persconferentie. ,,Na rust hebben we alleen maar lange ballen gegeven. We hebben heel slecht verdedigd vandaag. Ik heb hele goede dingen gezien. We hadden eigenlijk ook gewoon moeten winnen. Ik had echt het gevoel dat we er voetballend doorheen konden komen.’’

Christian Eriksen zorgde twintig minuten voor tijd weer voor aansluiting. Op aangeven van Gregory van der Wiel kopte de Deen de 5-4 voorbij de afgelopen week nog opzichtig schutterende Roberto Fernandez. Tot de vurig gewenste gelijkmaker kwam het allemaal niet op een middag die knotsgek verliep. In de blessuretijd velde invaller Anouar Kali het vonnis over de Amsterdammers. Vermeer werd gehinderd bij een uittrap, waarna ook de ex-Ajacied de bal in het verlaten doel schoof. Ajax verloor daarmee opnieuw dure punten in de race om titelprolongatie.

,,Uiteindelijk ben ik verbijsterd hoe we deze wedstrijd uit handen hebben gegeven’’, besloot De Boer. ,,Zeker na onze goede start. Maar we hebben vandaag echt heel slecht verdedigd. En ook Vermeer speelde vandaag niet zijn gelukkigste wedstrijd. Ik ben wel tevreden over de stappen die hij maakt. Volgende wedstrijd staat hij er gewoon weer.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van FC Utrecht – Ajax en reacties van Frank de Boer en enkele spelers

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Siem de Jong moest zich al na 3 minuten met een blessure laten vervangen. Siem de Jong moest zich al na 3 minuten met een blessure laten vervangen.
Invaller Dmitry Bulykin bekroonde zijn invalbeurt al in de achtste minuut met de 0-1. Invaller Dmitry Bulykin bekroonde zijn invalbeurt al in de achtste minuut met de 0-1.
Ook Alderweireld moest zich al vroeg in de wedstrijd laten vervangen. Ook Alderweireld moest zich al vroeg in de wedstrijd laten vervangen.
Miralem Sulejmani waagde veel doelpogingen, maar scoorde niet. Wel gaf hij een assist. Miralem Sulejmani waagde veel doelpogingen, maar scoorde niet. Wel gaf hij een assist.
Vurnon Anita speelde net als tegen Dinamo Zagreb als linksback. Vurnon Anita speelde net als tegen Dinamo Zagreb als linksback.
Kenneth Vermeer had een drukke en ongelukkige middag in Utrecht. Kenneth Vermeer had een drukke en ongelukkige middag in Utrecht.
Net als vorig seizoen verloor Frank de Boer met Ajax in Utrecht. Net als vorig seizoen verloor Frank de Boer met Ajax in Utrecht.
Eyong Enoh vormde met Theo Janssen en Christian Eriksen het middenveld van Ajax. Eyong Enoh vormde met Theo Janssen en Christian Eriksen het middenveld van Ajax.
Jacob Mulenga schoot zeven minuten na rust de 4-3 binnen. Jacob Mulenga schoot zeven minuten na rust de 4-3 binnen.
Christian Eriksen kopt de 5-4 binnen. Christian Eriksen kopt de 5-4 binnen.
Dmitry Bulykin scoorde in totaal twee keer. Dmitry Bulykin scoorde in totaal twee keer.
Ajax moest liefst zes tegengoals incasseren. Ajax moest liefst zes tegengoals incasseren.
Vier keer scoren en toch verloren. Het ongeloof is groot bij Ooijer. Vier keer scoren en toch verloren. Het ongeloof is groot bij Ooijer.
Christian Eriksen bedankt de 1.200 meegereisde Ajax-fans in het bezoekersvak. Christian Eriksen bedankt de 1.200 meegereisde Ajax-fans in het bezoekersvak.
FC Utrecht - Ajax werd voor Ajax een wedstrijd om snel te vergeten. FC Utrecht - Ajax werd voor Ajax een wedstrijd om snel te vergeten.