Menu
Ajax verliest leerzame finale Future Cup

Ajax verliest leerzame finale Future Cup

Een mooi toernooi met een teleurstellend laatste hoofdstuk. Zo valt Ajax’ deelname aan de AEGON Future Cup 2013 het beste te omschrijven. De Amsterdamse talenten tot 17 jaar verloren de finale van het ‘thuistoernooi’ maandag met 0-2 van de leeftijdgenoten van RSC Anderlecht.

Na een vrijwel vlekkeloos verlopen poulefase met drie overwinningen op rij (bovendien behaald zonder tegentreffers) maakte de B1 indruk in de halve finale. Benfica werd in die halve eindstrijd met 5-0 kansloos gelaten. Het Ajax-spel was flitsend, dominant en getuigde van flair. Het waren elementen die juíst in de finale tegen Anderlecht ontbraken in de ploeg van Orlando Trustfull. De Ajacieden vergaten zich daarmee te belonen voor een goed toernooi.

,,Als je het vanuit onze opleiding bekijkt: heb ik veel goede dingen gezien’’, blikte Trustfull terug op de finale van de AEGON Future Cup. De Ajacieden slaagden er zondag niet in om hun titel te prolongeren. In de vorige editie van de Future Cup werden in de finale de leeftijdgenoten van Manchester United verslagen. Trustfull, terugblikkend op zaterdag, zondag én maandag: ,,We hebben het dit hele toernooi gewoon ontzettend goed gedaan.’’

De teleurstelling overheerst bij de Ajacieden na de huldiging als nummer 2 van de AEGON Future Cup. De teleurstelling overheerst bij de Ajacieden na de huldiging als nummer 2 van de AEGON Future Cup.

Ajax B1 had tegen SL Benfica een droomstart na een ultravroege 1-0 van Damon Mirani. In de finalestrijd met Anderlecht waren de rollen omgedraaid; ditmaal waren het juist de Ajacieden die vroeg op achterstand werden gezet. Aron Leya Iseka sloeg al in de tweede minuut toe: 0-1. ,,Vanmorgen was het veld nat en nu kurkdroog en hobbelig’’, vervolgde Trustfull in de catacomben van de Toekomst. Net als het scoreverloop leverde ook dat gegeven volgens de Ajax-trainer een andere wedstrijd op. ,,Anderlecht heeft ons ook zien spelen vanmorgen. Ze lieten zich in de finale wat meer achteruit zakken. Mijn jongens zijn 16, 17 jaar. Die kunnen dan, in zo’n situatie wat onrustig worden. Dat hoort ook bij deze leeftijd. Deze finale is in elk geval een goed leermoment geweest. Later kan ik altijd weer aanhalen: ‘weet je nog hoe we er na de finale tegen Anderlecht bijzaten?’’’

Nog voor het verstrijken van de eerste tien minuten van de finale, sloegen de Belgen nogmaals toe. Nabil Jaadi (na de finale gehuldigd tot adidas Best Player van de AEGON Future Cup) schoof de bal koeltjes voorbij keeper Indy Groothuizen. Ajax herstelde zich niet meer van die klap. De talenten van Trustfull dwongen nauwelijks écht uitgespeelde kansen af. Tegen het sterk verdedigend spelende Anderlecht was het – eerlijk is eerlijk – ook buitengewoon lastig voetballen. Een aansluitingstreffer, laat staan een gelijkmaker, zat er voor Ajax in het restant van de finale nooit echt in.

,,De opleiding van Ajax kan zich toch meten met de opleiding van andere sterke clubs’’, besloot Trustfull. ,,Dat is dit toernooi wel gebleken. Het opleiden van spelers, volgens onze filosofie, staat voorop. De jeugd is onze levensader. Ik ben ervan overtuigd dat er tussen nu en een paar jaar ook een paar van deze jongens in Ajax 1 staan. De vraag wie het gaan halen is natuurlijk moeilijk te beantwoorden. Het begint nu eigenlijk pas. Ze hebben het talent om heel goed te worden. Hoe ze zich mentaal houden zullen we in de komende jaren zien.’’

Opstelling Ajax:
Indy Groothuizen; Zakaria El Azzouzi (31. Leeroy Owusu), Damian van Bruggen, Damon Mirani (31. Vissers), Jairo Riedewald, Terry Lartey Sanniez (43. Pelle Clement), Jordy Bruijn (43. Shaquill Sno), James Efmorfidis (31. Vaclav Cerny), Abdelhak Nouri, Ezra Walian, Riechedley Bazoer.

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van de finale van de AEGON Future Cup 2013. Ook de reportages die tijdens het toernooi zijn gemaakt zijn uiteraard terug te zien.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Alle uitslagen en overzichten van de AEGON Future Cup 2013

Nabil Jaadi (10) schoot Anderlecht al in de negende minuut naar de 0-2. Nabil Jaadi (10) schoot Anderlecht al in de negende minuut naar de 0-2.
Ajax-aanvoerder Jairo Riedewald in een fel duel. Ajax-aanvoerder Jairo Riedewald in een fel duel.
Shaquill Sno zoekt en vindt een opening. Shaquill Sno zoekt en vindt een opening.
Ajax verkeert in de eigen zestien in opperste staat van paraatheid tegen de Belgen. Ajax verkeert in de eigen zestien in opperste staat van paraatheid tegen de Belgen.
Anderlecht is uitzinnig na het eindsignaal van scheidsrechter Molenkamp. De Belgen zijn winnaar van de AEGON Future Cup. Anderlecht is uitzinnig na het eindsignaal van scheidsrechter Molenkamp. De Belgen zijn winnaar van de AEGON Future Cup.
Trainer Orlando Trustfull troost zijn spelers na de verloren finale. Trainer Orlando Trustfull troost zijn spelers na de verloren finale.
Anderlecht viert de winst van de AEGON Future Cup 2013. Anderlecht viert de winst van de AEGON Future Cup 2013.