Menu
Ajax verliest meer dan punten alleen

Ajax verliest meer dan punten alleen

Ajax weet sinds zondag welk machtig stempel de mysterieuze krachten in de sport kunnen drukken op een wedstrijd. Na een vrijwel vlekkeloos verlopen eerste bedrijf, ging het alsnog faliekant mis bij de Amsterdammers: 4-2.

De Ajacieden verloren meer dan punten alleen. Zo incasseerde Gabri in de tumultueus verlopen tweede helft zijn tweede gele kaart. De Spanjaard is daardoor geschorst voor het komende treffen tegen Roda JC. Gabri’s landgenoot Roger haakte nog voor de pauze geblesseerd af. Roger verving de afwezige Jaap Stam in het hart van de verdediging. De ernst van Rogers blessure was zondagmiddag niet duidelijk.

De middag begon nog zo zonnig voor Ajax. Helemaal nadat Zdenek Grygera zijn ploeg al in de vierde minuut koppend op voorsprong had gebracht. De Tsjech kroop knap voor zijn tegenstander en kon ongestoord inkoppen. Een half uur later verdubbelde rechtsbuiten Tom de Mul de Amsterdamse voorsprong. De Belg profiteerde van een foutje van Harald Wapenaar, die een snoeiharde inzet van Ryan Babel niet kon controleren. De Mul rondde de rebound doeltreffend af. Een zorgeloze zege leek in de maak.

,,Vitesse kreeg de eerste helft geen enkele kans’’, stelde trainer Henk ten Cate vast. ,,Wij kregen die kansen wel en hadden zelfs een strafschop moeten krijgen.’’ Klaas Jan Huntelaar leek in de zestien van Vitesse naar het gras te worden gewerkt door Civard Sprockel en Sébastien Sansoni. Scheidsrechter Pieter Vink gaf de Arnhemmers verrassend een vrije bal mee. Ten Cate, met iets van berusting in zijn stem: ,,Uiteindelijk was een 0-3 voorsprong ook niet voldoende geweest.’’

In zijn wedstrijdanalyse werd duidelijk dat de Ajax-trainer zijn schip eigenlijk al voor rust slagzij zag maken. Gesterkt door de voorsprong bezondigden de Ajacieden zich aan te frivool spel. Het bleken de eerste voortekenen van een uiteindelijk desastreus verval. Het Amsterdamse overwicht van voor de rust bleek de tweede helft totaal opgelost. De Ajacieden slaagden er geen moment in de neerwaartse spiraal om te buigen.

,,Opeens werden onnodige hakballetjes gegeven’’, gruwde de Ajax-trainer. ,,Dat sommige spelers frivool de wedstrijden denken te kunnen winnen, kan niet de bedoeling zijn. Sommige jongens wanen zich al snel superieur. Waar dat aan ligt? Voor bepaalde spelers moet het vooral leuk zijn. Het is een mentaliteitskwestie. Het heeft ook te maken met jeugdigheid. Maar ik kan me op geen enkel niveau voorstellen dat je zo knullig goals tegen krijgt. De frivoliteit viel niet meer te stoppen.’’

Een manco dat de Ajacieden eerder ook al tegen AZ al parten speelde, brak Ajax opnieuw op. De Amsterdammers lieten zich een fase aftroeven en incasseerden prompt twee tegengoals. Ajax verloor de controle. In een tijdbestek van twee minuten legden Mads Junker en Danko Lazovic de gasten op de pijnbank. Treffers van de oud-Ajacieden Fred Benson en Youssouf Hersi werden Ajax in de slotfase fataal. Vooral bij de treffer van Benson zag de Ajax-afweer er niet goed uit.

,,Vitesse speelde agressief. Positief agressief’’, complimenteerde de Ajax-trainer de Arnhemmers voor hun veerkracht en vooral ook strijdlust. ,,Wij hebben daar niets tegenover kunnen stellen. Uiteindelijk bezorgen we hiermee een heleboel mensen een rotkerst.’’
Terwijl Ten Cate ook na zijn persconferentie ruim de tijd nam om vragen te beantwoorden, zaten en stonden de Ajacieden er een verdieping lager verslagen bij. De gang richting spelersbus werd vervolgens met gebogen hoofd gemaakt. Een week na het matte optreden op Woudestein, werd een nieuwe teleurstelling geïncasseerd. Het enige verschil was dat het treffen in de Maasstad wel werd gewonnen.

Vitesse-trainer Aad de Mos belichaamde in hoogsteigen persoon de Arnhemse vreugde. ,,Ongelooflijk wat er bij ons loskwam in de tweede helft’’, sprak De Mos. ,,Alles kwam er in een keer uit. De fans hebben vandaag een mooi kerstcadeau gekregen. Het is bovendien een fraai cadeau voor mijn vrouw, die vandaag jarig is.’’ Ook de Arnhemse wederopstanding was een voorbeeld van de onvoorspelbare krachten die het voetbal opeens kunnen domineren.