Menu
Ajax verliest meer dan punten alleen

Ajax verliest meer dan punten alleen

Ajax liep zondag dure averij op in de strijd om het kampioenschap. In de Groningse Euroborg gingen de Amsterdammers met 1-0 onderuit. Het bleef helaas niet alleen bij puntenverlies alleen, zo bleek in de slotfase.


Het grootste venijn zat ‘m in de staart van FC Groningen - Ajax. De altijd levendige ontmoeting tussen Groningers en Amsterdammers kreeg een onwaardig en teleurstellend slot. Door de tweede gele kaart van Jan Vertonghen bracht Ajax de middag uiteindelijk met tien man tot een slecht einde. En trainer Marco van Basten zag de slotminuten verstrijken vanaf een plek op de tribune van de Euroborg.
Aan de roerige voetbalmiddag ging het nodige gepuzzel vooraf. Door de absentie van Dario Cvitanich (geschorst), Rasmus Lindgren en Eyong Enoh (beiden geblesseerd) ontkwam Marco van Basten niet aan enkele tactische omzettingen.
Siem de Jong belichaamde de opvallendste omzetting in het basiselftal. De Ajacied verscheen als spits aan de aftrap. De keuze voor Robbert Schilder (linksback) was al iets minder opvallend. Met Jan Vertonghen als controlerende middenvelder en Luis Suarez opererend als rechteraanvaller, werd het tactische plan gecompleteerd. Thomas Vermaelen vormde met Rob Wielaert een solide centraal duo in de verdediging.
Onder meer Dennis Bergkamp en Michael Reiziger zagen in de Euroborg een wedstrijd die vooral voor rust alle kanten op kon gaan. Er waren kansen over en weer. De beide doelmannen, Luciano da Silva en Maarten Stekelenburg, werden geregeld flink op de proef gesteld. Marcus Berg en Evgeniy Levchenko kwamen telkens nét aan tekort om de Groningers al vroeg aan een voorsprong te helpen. Luis Suarez was voor de rust het gevaarlijkst. Na een prima steekpass verscheen de Uruguayaan en oud-speler van FC Groningen voor Luciano. Daags na zijn 22ste verjaardag slaagde Suarez er net niet in om te scoren. Danny Holla lukte dat kort voor de rust wel. De middenvelder schoot van afstand hard en zuiver raak: 1-0.
,,De treffer van Holla maakte het verschil in de eerste helft’’, keek Van Basten tijdens de persconferentie teleurgesteld terug. ,,Wij kregen ook goede kansen, maar lieten die onbenut.’’
De coach vertelde daarmee eigenlijk tegelijkertijd het verhaal over de volledige wedstrijd. Ook na de onderbreking bleven de Amsterdammers kansen missen. En ook in die helft kregen de Groningers kansen en mogelijkheden om de voorsprong verder uit te bouwen. Thomas Vermaelen vervulde later in de tweede helft zelfs de rol van gelegenheidsspits. De Belg was een extra spits naast Luis Suarez, die de plek eerder had ingenomen van Siem de Jong. Die was een linie teruggezakt en vervolgde het altijd levendige duel als aanvallende middenvelder.
Ajax slaagde er maar niet in om de opgelopen achterstand weg te werken. Met Evander Sno en Leonardo - de offensief ingestelde vervangers van Gabri en Urby Emanuelson - nam de druk op het Groningse doel wel toe. De meegereisde Ajax-aanhang kon helaas geen Amsterdamse treffers begroeten. Vermaelen was wel heel dichtbij. De gelegenheidsspits pegelde een inzet van heel dichtbij ongenadig hard op de lat boven Luciano. Schilder leidde de kans in met een prima afstandsschot waarmee de doelman zich nauwelijks raad wist. Ook Sno kreeg meerdere grote kansen. De invaller ontpopte zich als een harde werker die de scoringskansen kreeg, maar ook zelf creëerde.
,,In de tweede helft hebben we prima strijd geleverd’’, zei Van Basten. ,,Naast de bal op de lat van Thomas, verscheen ook Suarez oog in oog met Luciano. Helaas lukte het allemaal net niet. Uiteindelijk hebben we een belangrijke wedstrijd in de race om het kampioenschap verloren. Natuurlijk ben ik daar niet blij mee. Vooral omdat we in de tweede helft recht hadden op meer.’’
Ajax kon de prestatie niet herhalen die het eerder leverde in de Amsterdam ArenA. Voor eigen publiek en in de eerste seizoenshelft werden de Groningers wel (met 1-0) verslagen. Oleguer tekende toen voor de winnende treffer.
In de slotminuten liepen de Ajacieden zelfs dus meer schade op dan ‘puntenschade’ alleen. Jan Vertonghen incasseerde zijn tweede gele kaart wegens aanmerkingen op de leiding. De beslissing van scheidsrechter Jan Wegereef leidde tot groot onbegrip bij, vooral, Van Basten. De trainer bereikte na een korte spurt bijna de middenstip. Na de rode kaart voor Vertonghen besloot Wegereef ook de Ajax-trainer weg te sturen. Van Basten: ,,De tweede gele kaart van Jan was volkomen onterecht. Als je als scheidsrechter bij de les bent, geef je hem voor zoiets geen tweede geel. Ik vind dat je voor je eigen onrecht mag opkomen.’’
Ajax staat nu zes punten achter koploper AZ. De Alkmaarders versloegen dit weekeinde De Graafschap met 2-0 en lopen daarmee drie punten uit op de Amsterdammers.
Bekijk vanavond de reacties van de Ajacieden op Ajax TV.
Ga nu alvast naar de website van Ajax TV >>