Menu
Ajax verliest nipt van Southampton

Ajax verliest nipt van Southampton

Ajax heeft donderdag een besloten oefenwedstrijd tegen Southampton verloren. Op sportcomplex de Toekomst zegevierden de Engelsen met 1-2. Lasse Schöne bracht met zijn aansluitingstreffer de spanning terug. Verder kwamen de Ajacieden in het laatste halfuur niet.

Southampton trad op papier met het U21-elftal aan, maar in de praktijk was er van een beloftenelftal nauwelijks sprake. Bij de Engelse subtopper kwamen overwegend spelers uit de A-selectie in actie, waaronder de Nederlanders Jordy Clasie en Cuco Martina. Bij Southampton zwaait voormalig Ajax-coach Ronald Koeman de scepter, geassisteerd door broer Erwin. Op de Toekomst waren de rollen even omgedraaid. Erwin nam nu de honneurs waar. 

Bij Ajax stonden acht spelers van de A-selectie in de basis, aangevuld met drie spelers van Jong Ajax: Danny Bakker, Robert Muric en Sam Hendriks. Het pakte het eerste bedrijf weinig gelukkig uit, want Ajax liep in die fase achter feiten aan. Ryan Seager kopte na negentien minuten de openingstreffer binnen: 0-1. Ajax mocht blij zijn dat het verdere schade bespaard bleef. Gaston mikte een vrije trap op de kruising, en zag even later een nieuwe pegel van afstand katachtig door Boer worden gekeerd. 

Nick Viergever maakt een sliding.
Nick Viergever maakt een sliding.

Kort na rust kwam Southampton op 0-2. Een snelle uitbraak werd (fortuinlijk) afgerond door Juanmi. De Boer had in de rust ingegrepen met een dubbele wissel. Hendriks en Bakker bleven in de kleedkamer achter en werden vervangen door Zakaria El Azzouzi en Ashraf El Mahdioui. 

Ajax liet zich niet kennen door de 0-2 en kende vervolgens een uitstekende fase. De in de tweede helft sterk acterende Muric testte de vuisten van Southampton-doelman Paulo Gazzaniga, waarna El Azzouzi in de rebound doel trof. De treffer vond geen doorgang, omdat El Azzouzi buitenspel stond. De toon was echter gezet. 

Aansluitingstreffer
El Azzouzi en Muric stonden ook aan de basis van Ajax’ 1-2. Na een goede één-twee werd laatstgenoemde in het zestienmetergebied gevloerd door Martina, die afgelopen zomer FC Twente verruilde voor Southampton. Lasse Schöne faalde vervolgens niet vanaf de stip. De Deen was even later dichtbij de 2-2, maar hij vond doelman Gazzaniga op zijn weg. 

Twintig minuten voor tijd vloeide het aanvalsoffensief van Ajax weer langzaam weg. De thuisploeg bleef weliswaar het initiatief en het meeste balbezit houden, maar de grootste kansen waren voor de Engelsen. Seager en Jay Rodriguez stuitten op Boer, terwijl diezelfde Rodriguez ook nog een inzet van de lijn gehaald zag worden door Viergever. 

Scoreverloop: 19. Seager 0-1, 47. Juanmi 0-2, 60. Schöne 1-2 (strafschop) 

Opstelling Ajax: Boer, Van Rhijn, Van der Hoorn, Viergever, Dijks (76. Warmerdam), Schöne, Heitinga, Bakker (46. El Mahdioui), Muric, Hendriks (46. El Azzouzi),Younes.

Een onderonsje tussen Veltman en Clasie

Muric was goed op dreef de tweede helft

Frank de Boer en Ronald Koeman schudden handen
Frank de Boer en Ronald Koeman schudden handen

Tekst: Gerben Oostdam
Foto's: Gerard van Hees