Menu

Ajax verliest oefenduel van Barcelona

Een oefenwedstrijd tegen Barcelona in Spanje werd door Ajax met 2-1 verloren. Voor rust zette Eto'o de Spaanse ploeg al op een 2-0 voorsprong. Vooral de tweede goal was van een ongekende schoonheid. Na rust veranderden beide teams op veel posities en kwam Ajax wat beter in de wedstrijd. Rasmus Lindgren redde namens Ajax de eer in de laatste minuut.

Ronald Koeman wilde het vriendschappelijke duel tegen FC Barcelona gebruiken om een aantal spelers speelminuten te gunnen. Desondanks startte de Ajax-trainer met de formatie die de laatste competitiewedstrijden ook speelde, behalve Trabelsi en Vonk, die rust werden gegund dinsdagavond. Ook FC Barcelona, dat kampte met een behoorlijk aantal blessures, onder wie smaakmaker Ronaldinho, startte met een sterke opstelling. Zo stonden bijvoorbeeld Deco, Xavi en Eto'o om half tien klaar voor de aftrap.

Barcelona opende zeer sterk. Nog voordat Ajax in de gaten had dat het spel was begonnen viel de Catalaanse club aan over rechts en had Eto'o zijn klasse al bewezen door de bal simpel naast Stekelenburg in de hoek te schuiven. ,,Door die snelle goal werd het voor ons moeilijk voetballen", verklaarde Koeman na afloop. Ajax herstelde zich evenwel en had via Sneijder kans om langszij te komen, maar de inzet van de middenvelder spatte uiteen op de lat. Na en half uur spelen deed Eto'o weer van zich spreken. Sylvinho speelde de Kameroenees aan, die aan de linkerkant vrij stond. De aanvaller krulde de bal onhoudbaar en op prachtige wijze in de kruising. ,,Zo'n doelpunt maak je niet elke dag. Eto'o is een groot speler, met veel snelheid en veel inzicht'', complimenteerde Koeman de aanvaller van Barca. Even daarvoor had Mauro Rosales nog met een hard schot de paal geraakt aan de andere kant van het veld, maar een doelpunt voor de gasten zat er niet in in de eerste helft, niet in de minste plaats omdat Barcelona heer en meester was op het veld.

In de tweede helft wisselde zowel Koeman als Rijkaard meer dan de helft van hun team. Barcelona zette negen andere spelers in, de trainer van Ajax gebruikte eerst vier wissels (Boukhari, De Ridder, Filipe en Manucharyan voor Mitea, Rosales, Maxwell en Sneijder) en een kwartier later bracht hij drie spelers van Jong Ajax in het veld (Lindgren, Maduro en Emanuelson voor Manucharyan, Galásek en De Jong). Eén daarvan was gedwongen, want Edgar Manucharyan, die ook pas na de pauze het veld in was gekomen, moest veertien minuten later alweer het veld ruimen. De Armeniër liep een blessure op aan zijn voet en kon niet verder. Naar alle waarschijnlijkheid brak de stagiair een middenvoetsbeentje. Wel kreeg hij een klein kansje: hij kwam aan de rechterkant van het zestienmetergebied oog in oog te staan met keeper Ruben, maar zijn inzet ging ver naast.

In het tweede bedrijf waren beide ploegen meer in evenwicht. Messi kwam namens Barcelona alleen voor Stekelenburg te staan, maar de pas 17-jarige Argentijn kwam niet voorbij de Amsterdamse sluitpost. Rafael van der Vaart raakte nogmaals de lat namens de Ajacieden. Daarna was Javito nog kansrijk en vond Nourdin Boukhari ook de keeper nog op zijn weg. In de laatste minuut tenslotte redde Rasmus Lindgren de spreekwoordelijke eer namens de gasten. De aanvoerder van Jong Ajax kopte een voorzet van de linkerkant van Van der Vaart feilloos in: 2-1.

,,Ik vind het knap dat we tegen Barcelona, een topteam dat in vorm is, nog vier, vijf grote kansen hebben gekregen'', vond Koeman na afloop. ,,We hebben het alleen niet af kunnen maken. Ik vind dat we zeker een goal hadden verdiend, we hebben een aantal kansen gehad. Maar ik ben tevreden, want ik vind dat we goed hebben gespeeld. En het was bijzonder om tegen Barcelona te spelen. Het is een grote club, waar ik een aantal mooie jaren heb gehad."