Menu
Ajax verliest oefenduel van Galatasaray

Ajax verliest oefenduel van Galatasaray

Ajax heeft de oefenwedstrijd tegen Galatasaray verloren. In het Akdeniz Universiteits Stadion was de kampioen van Turkije vrijdag met 2-1 te sterk. Mike van der Hoorn maakte kort na rust de gelijkmaker, maar dat was niet genoeg voor een finaleplaats in de Antalya Cup. Ajax strijdt zaterdagavond met Trabzonspor om de derde plaats.

Na een hele trainingsweek in Belek maakte Ajax in het iets verderop gelegen Antalya de eerste speelminuten van 2014. Het enige smetje op het tot dusver prima verlopen trainingskamp is de knieblessure van Riechedly Bazoer. Net als Nicolai Boilesen (herstellende van griep) was hij niet in het sfeervolle en uitverkochte stadion aanwezig.

De wedstrijd tegen Galatasaray maakte onderdeel uit van de strijd om de Antalya Cup. Een dag eerder won Celtic in hetzelfde stadion met 3-1 van Trabzonspor, waardoor de finale zondag tussen de kampioenen van Schotland en Turkije gaat. Ajax en Trabzonspor strijden zaterdag om 17:30 uur Nederlandse tijd om de derde plaats.

Ajax startte in de sterkste opstelling met aanvoerder Siem de Jong in de spits. Jairo Riedewald stond voor het eerst in de basis. Bij Galatasaray verscheen Wesley Sneijder aan de aftrap. De middenvelder speelde voor het eerst sinds zijn vertrek uit Amsterdam tegen Ajax. In aanloop naar de wedstrijd sprak de international lovende woorden over zowel Ajax als Frank de Boer.

Wesley Sneijder, hier in duel met Bojan, speelde voor het eerst tegen zijn oude club Ajax. Wesley Sneijder, hier in duel met Bojan, speelde voor het eerst tegen zijn oude club Ajax.

Al na zes minuten kwam de kampioen van Turkije op voorsprong. Een misverstand tussen Joël Veltman en Jasper Cillessen werd door Burak Yilmaz afgestraft. De ver uit zijn doel gekomen Cillessen miste de bal, waarna de Turkse aanvaller de bal simpel in het lege doel schoof: 1-0. Namens Ajax was Viktor Fischer voor rust de gevaarlijkste man. De Deen waagde verschillende pogingen op het doel van Galatasaray. In de 43ste minuut leek hij de stand gelijk te trekken, maar zijn inzet - op aangeven van Davy Klaassen - werd onterecht wegens buitenspel afgekeurd.

Na rust verschenen er bij Ajax elf nieuwe namen aan de aftrap. Ook Galatasaray had een metamorfose ondergaan. Sneijder was in de kleedkamer achtergebleven, terwijl onder anderen Nourdin Amrabat zijn opwachting maakte. Het ‘nieuwe’ Ajax had de 1-0-achterstand al snel van het scorebord gepoetst, want binnen twee minuten trok invaller Mike van der Hoorn de stand gelijk. De lange verdediger kopte een hoekschop van Lasse Schöne keihard in het doel: 1-1. Halverwege de tweede helft nam Galatasaray opnieuw de leiding. Ibrahim Coskun zorgde er met een rake schuiver voor dat de Turken zich voor de finale plaatsten.

Houd ook Ajax TV in de gaten voor updates vanuit het trainingskamp in Turkije

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Naar Ajax TV

Spelers van beide clubs én arbitrage begroetten elkaar kort voor de aftrap. Spelers van beide clubs én arbitrage begroetten elkaar kort voor de aftrap.
Viktor Fischer behoorde vooral voor rust tot de betere en dreigendste Ajacieden. Viktor Fischer behoorde vooral voor rust tot de betere en dreigendste Ajacieden.
Siem de Jong speelde de eerste helft als spits. Siem de Jong speelde de eerste helft als spits.
Thulani Serero probeert een opening te vinden in de afweer van Galatasaray. Thulani Serero probeert een opening te vinden in de afweer van Galatasaray.
Jairo Riedewald maakte als linksback zijn debuut in de basiself. Jairo Riedewald maakte als linksback zijn debuut in de basiself.
De halve voetbalwereld overwintert deze weken in Turkije. Ook voetbalbestuurder en Ajax' erevoorzitter Michael van Praag (midden, links naast Edwin van der Sar) was in de buurt. De halve voetbalwereld overwintert deze weken in Turkije. Ook voetbalbestuurder en Ajax' erevoorzitter Michael van Praag (midden, links naast Edwin van der Sar) was in de buurt.
Ondanks het vriendschappelijke karakter schuwden de partijen het fysieke werk niet. Ondanks het vriendschappelijke karakter schuwden de partijen het fysieke werk niet.
Fischer leek zijn ploeg voor rust aan een doelpunt te helpen. De poging werd ten onrechte geannuleerd wegens buitenspel. Fischer leek zijn ploeg voor rust aan een doelpunt te helpen. De poging werd ten onrechte geannuleerd wegens buitenspel.
Duw- en trekwerk voor het Turkse doel. Duw- en trekwerk voor het Turkse doel.
Bojan en Sneijder vochten meerdere, felle duels uit. Bojan en Sneijder vochten meerdere, felle duels uit.
Davy Klaassen duelleert met Albert Riera. Davy Klaassen duelleert met Albert Riera.
Na afloop praatten Edwin van der Sar, Wesley Sneijder en Frank de Boer kort bij. Na afloop praatten Edwin van der Sar, Wesley Sneijder en Frank de Boer kort bij.
De Antalya Cup, editie 2014, gaat aan de neus van Ajax voorbij. Celtic of Galatasaray zijn de overgebleven kanshebbers. De Antalya Cup, editie 2014, gaat aan de neus van Ajax voorbij. Celtic of Galatasaray zijn de overgebleven kanshebbers.