Menu
Ajax verliest oefenduel van Sparta

Ajax verliest oefenduel van Sparta

Ajax heeft het oefenduel met Sparta Rotterdam dinsdag met 2-3 verloren. Tijdens de besloten oefenpartij op de Toekomst scoorden Niki Zimling en Lerin Duarte namens Ajax. Jeremy de Nooijer, Thomas Verhaar en Pieter Langedijk maakten de Sparta-goals.

Net als vorige week in de oefenwedstrijd tegen Excelsior (eveneens 3-2) eiste Pieter Langedijk opnieuw de hoofdrol op. De aanvaller van Sparta maakte afgelopen donderdag de winnende treffer tijdens de Rotterdamse stadsderby en deed datzelfde dinsdagmiddag tegen Ajax.

Ajax had in Sparta een sparringpartner gevonden om ook de niet-internationals (of spelers die niet met hun nationale team in actie waren gekomen) speelminuten te geven. Bij Ajax stond Diederik Boer op doel. De achterhoede bestond uit Ricardo van Rhijn, Kenny Tete, Nick Viergever en Ruben Ligeon. Queensy Menig, Niki Zimling en Lerin Duarte vormden het middenveld. De drie posities voorin werden ingenomen door Anwar El Ghazi, Ricardo Kishna en Richairo Zivkovic. Jeugdinternational Zivkovic keerde maandag terug bij Ajax nadat hij om disciplinaire redenen bij Oranje o/19 was weggestuurd. In plaats van een jeugdinterland tegen België o/19 kwam hij nu 90 minuten voor Ajax in actie.

In de eerste helft kwam Sparta tot twee keer toe op voorsprong. Na een klein half uur spelen rondde Jeremy de Nooijer - zoon van oud-Spartaan Dennis de Nooijer - een aanval op fraaie wijze af. Ajax-keeper Boer had geen antwoord op de inzet van de Spartaan. Acht minuten na de openingsgoal voorkwam Boer een tweede Rotterdamse treffer nadat hij goed anticipeerde op de inkomende Thomas Verhaar. Even later werd Zivkovic aan de overzijde gevaarlijk. Zijn schot in de korte hoek werd gekeerd door doelman Kortsmit.

Nick Viergever kwam in actie tegen zijn oude club Sparta. Nick Viergever kwam in actie tegen zijn oude club Sparta.

Kort voor rust trok Zimling de stand gelijk. Uit een voorzet vanaf rechts tikte de Deen de bal van dichtbij in het doel: 1-1. Lang kon Ajax niet genieten van de gelijke stand, want twee minuten later kopte Sparta-aanvaller Thomas Verhaar de bezoekers weer op voorsprong: 1-2.

Aan het begin van de tweede helft verschenen er bij Ajax drie nieuwe namen binnen de lijnen. Mike van der Hoorn, Stefano Denswil en Robert Muric losten Ricardo van Rhijn, Niki Zimling en Anwar El Ghazi af. Denswil en Van der Hoorn vormden samen het hart van de verdediging. Daardoor schoven Tete (rechtsback) en Viergever (controleur op het middenveld) door naar een ander positie.


Halverwege de tweede helft zorgde Sparta voor het eerste gevaar na rust. Even later maakte Ajax in de 69ste minuut de gelijkmaker. Lerin Duarte pikte de bal na een hoekschop op en schoot hem vervolgens van afstand in het doel: 2-2. Tien minuten voor tijd bepaalde invaller Langedijk de eindstand op 2-3. Net als de eerste twee treffers mocht ook het derde Rotterdamse doelpunt er zijn. Op fraaie wijze passeerde de Sparta-aanvaller Ajax-keeper Boer. In de slotminuut kreeg Denswil nog een laatste kans op de 3-3, maar zijn vrije trap zeilde over het Rotterdamse doel.

Scoreverloop: 26. De Nooijer 0-1, 43. Zimling 1-1, 45. Verhaar 1-2, 69. Duarte 2-2, 80. Langedijk 2-3.

Opstelling Ajax: Boer, Van Rhijn (46. Van der Hoorn), Tete, Viergever (46. Denswil), Ligeon, Menig, Zimling, Duarte, El Ghazi (46. Muric), Zivkovic, Kishna.

Opstelling Sparta Rotterdam: Kortsmit, Van Buuren (60. Van Boxel), Breedijk, Breuer, Teijsse, Nys (60. Albertus), Mahmudov (46. Hiwat), De Nooijer, Gladon (46. Voskamp), Loen, Verhaar (60. Langedijk).

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Diederik Boer stond onder de lat bij Ajax. Diederik Boer stond onder de lat bij Ajax.
Queensy Menig speelde rechts op het middenveld. Queensy Menig speelde rechts op het middenveld.
Richairo Zivkovic speelde de hele wedstrijd. Richairo Zivkovic speelde de hele wedstrijd.
Ricardo van Rhijn droeg voor rust de aanvoerdersband. In de tweede helft was Stefano Denswil captain. Ricardo van Rhijn droeg voor rust de aanvoerdersband. In de tweede helft was Stefano Denswil captain.
Ruben Ligeon speelde de hele wedstrijd linksback. Ruben Ligeon speelde de hele wedstrijd linksback.
Anwar El Ghazi in actie tegen zijn oude club Sparta. Anwar El Ghazi in actie tegen zijn oude club Sparta.
Niki Zimling waagde voor rust een poging uit een omhaal. Niki Zimling waagde voor rust een poging uit een omhaal.
Lerin Duarte was de derde Ajacied op het veld met een verleden bij Sparta. Lerin Duarte was de derde Ajacied op het veld met een verleden bij Sparta.
Zimling tikt de 1-1 binnen. Zimling tikt de 1-1 binnen.