Menu

Ajax verliest onverdiend van Inter

In een boeiende wedstrijd in het kolkende San Siro in Milaan kreeg Ajax uiteindelijk niet wat het verdiende. Een punter van Crespo bracht de Italianen in de tweede helft de volle winst:1-0. Keeper Stekelenburg moest na twintig minuten het veld verlaten vanwege een blessure. Vervanger Timmer keepte goed, maar kreeg toch een doelpunt te verwerken. Litmanen speelde de hele wedstrijd.

Er was veel gespeculeerd over de opstelling en het systeem van Ajax. Gezien de angst in Italiaanse kranten maakte Koeman een logische keuze door met twee vleugelaanvallers aan te treden. Litmanen besliste na de warming-up dat hij kon spelen, iets wat een zucht van verlichting bij de Amsterdamse supporters teweeg bracht. Voor Jelle van Damme was het zijn debuut in Europa. En wat voor een. In de basis starten in een Champions League-wedstrijd tegen Inter, in het San Siro en met Vieri tegenover je. De trainer was zeer tevreden over de Belg. ,,Hij heeft prima gespeeld, in het begin was hij wat onwennig, maar de eerste wedstrijd op dit niveau heeft hij heel goed doorstaan.''

Meteen na de aftrap werd duidelijk dat het een boeiend duel zou worden. In de eerste minuten hadden zowel Inter als Ajax al een doelpoging gewaagd. Litmanen bediende Sikora, maar de defensie van Inter ruimde op. Even later onderschepte Stekelenburg aan de andere kant een passje van Vieri op Crespo.

Inter probeerde duidelijk druk te zetten en Ajax zo weinig mogelijk de bal rond te laten spelen. Dat lukte in de eerste tien minuten aardig. Daarna begon Ajax meer in de wedstrijd te komen.Verdedigend kreeg het de zaakjes aardig op orde.

Vieri werd goed uitgeschakeld door ondermeer Jelle van Damme, aan wie niet af te zien was dat hij voor het eerst een Champions League-wedstrijd speelde en eigenlijk voor het eerst dit seizoen voor Ajax 1 in actie kwam.


Chivu controleerde en stuurde zijn mede-verdedigers knap aan. De aanvoerder onderschepte keer op keer een pass van Italiaanse zijde. Ook Galásek en Litmanen speelden sterk, de Fin speelde zichzelf en zijn teamgenoten af en toe prachtig vrij, maar daar stond tegenover dat hij soms wat slordig was in de passing.

De Italianen leken een oplossing gevonden te hebben voor ´het probleem vleugelaanvallers´. Zanetti en Pasquale trokken wat meer naar buiten, om zodoende Sikora en Van der Meyde op te vangen. Beide spitsen van Ajax stichtten niet veel gevaar voor het doel van Toldo.

Zlatan had voor Ajax de beste kans op een goal. Na een passje van Litmanen schoot de centrumspits hard in, maar Toldo bracht redding. De Italianen hadden ook enkele kansen. Halverwege de eerste helft was weer Crespo dichtbij. Enkele minuten later vroeg Stekelenburg een behandeling. Van Dord kon de goalie helaas niet oplappen, waardoor de sluipost van de Amsterdammers het veld moest verlaten. Timmer viel in en maakte daarmee zijn debuut voor Ajax in een officiele wedstrijd.

Van de twee spitsen van Inter was Crespo de gevaarlijkste. De meeste doelpogingen van de Argentijn kwamen in de vorm van afstandschoten, elke andere manier werd gestopt door de Ajax-defensie. Vieri kwam er nauwelijks aan te pas. De Italianen lieten echter wel zien uit het niets voor het vijandelijke doel te kunnen verschijnen. Van een makkelijke wedstrijd voor Ajax was dus geen sprake.

Uit het statistiekje van de UEFA bleek dat Ajax een licht voordeel had qua balbezit: 52% tegenover 48% voor de Nerazzurri.

In de eerste twintig minuten van de tweede helft liet Ajax zien het onderste uit de kan te willen halen. De Amsterdammers begonnen een enorm aanvalsoffensief. Hoewel Inter de meer aanvallende Recoba had ingebracht voor Emre, leverde het de Italianen niet meer op dan twee kleine kansjes. Timmer toonde geen debuutzenuwen en verijdelde de pogingen van de thuisploeg.

Het was toch Inter die de openingstreffer maakte. Crespo kon nog net de punt van zijn schoen tegen een voorzet van Almeyda zetten, waardoor Pasanen en Timmer werden geklopt. De vlam sloeg in de pan in het San Siro. Een uitzinnige Crespo vierde het doelpunt met zijn even buiten zinnen zijnde supportersschare.

Ajax liet zich niet van zijn stuk brengen en bleef de aanval zoeken. Maar Inter zette meer en meer druk. De tweede goal leek een kwestie van afwachten. De ballen vlogen de achterhoede van Ajax in hoog tempo om de oren. Ajax gaf niet op: in de slotfase gaven de roodwitten alles wat ze nog hadden. Pienaar had ondertussen Van der Meyde vervangen en Mido kwam erin voor Pasanen.

,,Van der Meyde gaf aan niet verder te kunnen, hij was op”, vertelde Koeman na afloop. De extra aanvallende impuls die Koeman inbracht, kwam te laat. ,,De spelers zaten er doorheen en ik wilde meer druk naar voren zetten”, verklaarde Koeman de wissel.

De aangeslagen trainer was na afloop zeer teleurgesteld in het resultaat. ,,We hebben vanaf het begin de wedstrijd gecontroleerd. In de eerste helft waren we in aanvallend opzicht net niet goed genoeg, we hebben twee, drie goede kansen gehad. We gaven weinig weg. Dat ene moment wat we vreesden, is gekomen. Daardoor verlies je de wedstrijd. Balbezit betekent niet dat je uiteindelijk wint. Dat is heel teleurstellend.”