Menu
Ajax verliest opnieuw punten

Ajax verliest opnieuw punten

Ajax bleef ook in de derde uitwedstrijd van dit seizoen zonder winst. Na het gelijkspel vorig weekend in Heerenveen en de nederlaag bij AZ, moest de ploeg van trainer Frank de Boer het in Groningen doen met een 1-1-gelijkspel. Lasse Schöne had Ajax in de eerste helft aan de leiding gebracht, maar invaller Género Zeefuik schoot FC Groningen naar 1-1.

Een test. Zo zou je Groningen - Ajax het beste kunnen noemen. Want de regerend landskampioen moest het voor het eerst stellen zonder de drie zeer waardevolle spelers over wie aan het einde van het vorige seizoen druk werd gespeculeerd. Wat bleef er over als Siem de Jong, Christian Eriksen en Toby Alderweireld zouden vertrekken? De Jong gaf dan wel te kennen te blijven, maar raakte twee weken terug uit de running met een klaplong. Afgelopen week verhuisde Eriksen definitief naar Engeland en deze zondag was ook Toby Alderweireld niet meer in de Ajax-selectie te bewonderen.

In deze eerste wedstrijd zonder de Belgische verdediger koos trainer Frank de Boer voor een centrum bestaande uit Niklas Moisander (aanvoerder en rechts in het centrum) en Stefano Denswil. Op het middenveld mocht Thulani Serero het verlies van Eriksen proberen op te vangen en ook voorin voerde De Boer een wijziging door. Tobias Sana kreeg op links de voorkeur boven Viktor Fischer, die het seizoen ongelukkig was begonnen.

Christian Poulsen baalt nadat hij kort voor tijd een kans op de 1-2 heeft gemist. Christian Poulsen baalt nadat hij kort voor tijd een kans op de 1-2 heeft gemist.

Na een aftastende beginfase, waarin het tempo laag lag en beide ploegen desondanks erg slordig waren in de passing viel de openingstreffer in de achttiende minuut uit de lucht. Lasse Schöne schoot van afstand in de verre hoek raak; 0-1. Gezien het aardige verschil in balbezit (36 procent om 64 in Amsterdams voordeel) was het een verdiende voorsprong voor de formatie van De Boer.

In de 38ste minuut was het bijna weer gelijk nadat Groningen razendsnel omschakelde toen Sigthórsson in botsing kwam met doelman Bizot. Het leverde de thuisploeg uiteindelijk niet meer op dan een hoekschop. De wedstrijd kabbelde in een (te) laag tempo richting het rustsignaal.

De tweede helft begon Ajax ongewijzigd en kwam FC Groningen met een wissel: Zeefuik voor Kirm. Zeven minuten had Zeefuik nodig om voor het eerst gevaarlijk door te komen. Maar doelman Vermeer anticipeerde uitstekend op de diepe bal en met een fraaie kopbal voorkwam hij dat de invaller in balbezit kwam. Het bleek de aanzet tot een fase waarin Groningen het initiatief naar zich toe trok. In de 56e minuut leverde dat bijna de gelijkmaker op van Botteghin, maar met een uitstekende reflex voorkwam Vermeer dat.

Na ruim een uur spelen leek Ajax zich aan de druk te ontworstelen met goede acties van Bojan op links én rechts. Maar de landskampioen moest wel waakzaam blijven voor Groningse impulsen. Na zeventig minuten wisselde De Boer de spitsen om. Sigthórsson, die nauwelijks in het spel was betrokken, maakte plaats voor Danny Hoesen. Hij moest toezien hoe Zeefuik een kwartier voor tijd de gelijkmaker binnen frommelde toen Vermeer de bal losliet. ,,We misten de alertheid om ten koste van alles een tegengoal te voorkomen. Kenneth laat dan wel los, maar er had helemaal niet gekopt mogen worden door Groningen”, baalde De Boer tijdens de persconferentie. Kort voor die gelijkmaker had Ajax op 0-2 moeten komen. Maar Bojan verzuimde de in scoringspositie verkerende Schöne te bedienen en ging voor eigen succes. Dat ging mis en Groningen scoorde kort daarop de 1-1.

Het spel was de laatste tien minuten volledig op de wagen. Ajax deed er alles aan om niet weer buitenshuis puntenverlies op te lopen, nadat de ploeg in Alkmaar (3-2) en in Heerenveen (3-3) al vijf punten had laten liggen. Het leverde spectaculaire momenten op. In de 81e minuut speelde Kieftenbeld de bal slecht terug op zijn doelman, waarna Hoesen bijna de 1-2 binnen werkte. Oud-Ajacied Bizot voorkwam dat. Aan de andere kant zag hij Vermeer uitstekend redden op een fraai schot van Zivkovic.

In de slotfase bracht De Boer ook nog Viktor Fischer en Lucas Andersen binnen de lijnen om toch de drie punten uit het sfeervolle Euroborg mee te kunnen nemen. Dat lukte bijna toen Hoesen er goed doorheen was en de bal aan Poulsen doorgaf. De meest ervaren van de vijf Denen binnen de lijnen mikte naast. Ajax had ook zonder punten uit Groningen kunnen vertrekken, want in de extra tijd mikte Groningen-aanvaller Kostic in kansrijke positie op de buitenkant van de paal. ,,Dit was totaal onnodig”, baalde trainer Frank de Boer na afloop. ,,We hadden een aantal keer de trekker kunnen overhalen. Dan wordt het 1-1. Dat had niet gehoeven, want we hadden volledig de controle.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Pro Shots

Ricardo van Rhijn in duel met ex-Ajacied Johan Kappelhof. Ricardo van Rhijn in duel met ex-Ajacied Johan Kappelhof.
Vreugde bij Ajax na de 0-1 van Lasse Schöne in de achttiende minuut. Vreugde bij Ajax na de 0-1 van Lasse Schöne in de achttiende minuut.
Stefano Denswil vormde samen met Niklas Moisander het centrale duo achterin bij Ajax. Stefano Denswil vormde samen met Niklas Moisander het centrale duo achterin bij Ajax.
Nicolai Boilesen was de linksback van Ajax in Groningen. Nicolai Boilesen was de linksback van Ajax in Groningen.
Invaller Danny Hoesen kon het puntenverlies ook niet meer voorkomen. Invaller Danny Hoesen kon het puntenverlies ook niet meer voorkomen.
Groningen-invaller Zeefuik tikte een kwartier voor tijd de 1-1 binnen. Groningen-invaller Zeefuik tikte een kwartier voor tijd de 1-1 binnen.
Kostic had met zijn schot op de paal nog bijna de winnende treffer op zijn schoen. Kostic had met zijn schot op de paal nog bijna de winnende treffer op zijn schoen.
Invaller Viktor Fischer (met gekortwiekt kapsel) baalde zichtbaar na afloop. Invaller Viktor Fischer (met gekortwiekt kapsel) baalde zichtbaar na afloop.
Frank de Boer: 'Dit was totaal onnodig'. Frank de Boer: 'Dit was totaal onnodig'.