Menu

Ajax verliest punten en verdedigers tegen NAC

Zoals in voorgaande jaren al te vaak gebeurde, kon Ajax ook zondagmiddag tegen NAC niet profiteren van de misstap die Feyenoord een avond eerder maakte tegen RBC. Als de Ajacieden van de Brabanders hadden gewonnen, was het gaatje met de Rotterdammers vijf punten geweest. Door het 2-2 gelijkspel - het eerste puntenverlies van het seizoen - is het verschil slechts drie en volgende week staat de Klassieker op het programma. Cristian Chivu viel geblesseerd uit en ook zijn stand-in Johnny Heitinga haalde niet onbeschadigd het eindsignaal.

Dat Ajax averij opliep tegen NAC was gezien de historie die beide clubs in de Arena hebben niet geheel verrassend. Vorig seizoen wonnen de geelhemden nota bene nog met 1-3 en de jaren ervoor had Ajax vijf keer met een 1-0 overwinning genoegen moeten nemen. Dat die eindstand niet bereikt zou worden, werd deze editie snel duidelijk.

Geen Pasanen, geen Litmanen, geen Maxwell, geen Van der Meyde en geen Timmer. Trainer Ronald Koeman vulde veel posities anders in dan woensdag tegen Inter. ,,Litmanen en Maxwell waren geblesseerd, alleen Van der Meyde wilde ik sparen. Noodgedwongen moest ik dus zo spelen, het kon niet anders. Ik ga niet uitleggen waarom Pasanen er niet bij zit. We hebben 24 spelers, dus vallen er mensen af.” Dat betekende dat behalve keeper Joey Didulica ook Richard Witschge, Nourdin Boukhari en Yakubu vanaf de eerste minuut speelden.

Ajax maakte vanaf de aftrap het spel, maar voordat de eerste grote kans geproduceerd kon worden, lag de bal al achter Joey Didulica, die na blessures van Lobont en Stekelenburg de voorkeur kreeg boven Henk Timmer. De keeper zag plotseling zijn oude ploeggenoot Kevin Bobson voor zich opduiken na een fout van Trabelsi. De oud-Ajacied scoorde, met enig fortuin, het openingsdoelpunt, 0-1.

Nog geen man over boord. Als Ajax gewoon zou blijven voetballen zoals het deed, dan zouden de kansen zich aaneenrijgen. Dat gebeurde weliswaar, maar in de afronding ontbrak de precisie. Terwijl dat punt bij NAC zeer goed verzorgd was, want in de 21ste minuut was het - bij de tweede uitval - weer raak. Ook nu ging Trabelsi opzichtig in de fout en strafte Earnest Stewart de onachtzaamheid genadeloos af.

,,Tegen dit soort momenten kan je niet voetballen”, aldus Koeman, die even dacht om Trabelsi te vervangen maar toch koos om Yakubu te offeren en Galasek als meer voetballende middenvelder terug te halen richting defensie. Dat deed hij overigens al na tien minuten na de 0-2. ,,We moesten wel iets forceren met het risico dat je natuurlijk achterin meer ruimte weggeeft. Je weet dat je dan zelf gelukkig moet zijn in de afwerking en dat je de mazzel moet hebben dat de tegenstander niet alle kansen benut die het ongetwijfeld krijgt.”

Maar in de eerste helft had het nog geen effect, omdat iedereen zijn eigen wedstrijdje leek te spelen. Ook zag Koeman zijn aanvoerder Cristian Chivu na een botsing met Feher geblesseerd afhaken. De Roemeen ging naar het ziekenhuis, omdat hij een flinke ribblessure had opgelopen. De vervanger van Chivu heette Johnny Heitinga.

Met de komst van de jonge verdediger kwam er een lange-trappen-specialist in het veld. Tot drie keer toe vond hij met passes over meer dan veertig meter de voorwaartsen, die overigens zelf ook beter stonden opgesteld. Mido en Zlatan waren dichter naar elkaar gekropen, Van der Meyde sloeg Mido niet meer opzichtig over en de samenwerking over het hele veld leek verbeterd.

Hoewel NAC via Bobson nog een goede kans kreeg op 0-3, was het toch raak voor Ajax. Richard Witschge – die de aanvoerdersband van Chivu had overgenomen – passte naar Mido. De Egyptenaar bediende vervolgens met een speelse hakbal de goedspelende en vogelvrijstaande Zlatan. De Zweed schoot de aansluitingstreffer binnen, 1-2.

Nog geen tien minuten duurde het alvorens Ajax op 2-2 stond. Nu bracht Zlatan de bal voor, speelde Boukhari de bal door op okselhoogte naar Mido en de in genade aangenomen spits joeg met een vlammend schot de gelijkmaker in de touwen.

Daarna joeg Ajax op de treffer die de voorsprong zou brengen. Goede mogelijkheden waren er wel, maar doelpunten vielen er niet. Of er ging te veel tijd verloren een onzuivere pass onder controle te krijgen of het ontbrak Ajax aan geluk. Daar had vooral Zlatan last van. De Zweed gaat wekelijks beter spelen, maar tot een tweede treffer kwam hij niet.

Spannend bleef het tot het laatste fluitsignaal, het tijdrekken van NAC ten spijt. Want behalve Ajax kregen ook de Brabanders nog goede mogelijkheden op de overwinning. Spannend in de verkeerde zin van het woord was het voor Johnny Heitinga. De verdediger raakte ogenschijnlijk zeer zwaar geblesseerd aan zijn knie, maar kon na behandeling weer verder. ,,Het is een blessure aan zijn andere knie”, zei Koeman die door het uitvallen van Chivu, de lichte vormcrisis van Bergdolmo en nu de blessure van Heitinga rap door zijn centrale verdedigers heen raakt. Met het oog op komende woensdag , Rosenborg uit, zal Koeman zeker niet in een leunstoel achterover gaan zitten.

,,Het kostte veel kracht om terug te komen in de wedstrijd. Dat het wel is gelukt is te danken aan het karakter en de agressie die de spelers lieten zien. Het was niet goed, wel spannend. Maar in de laatste fase hadden we geen kracht meer om NAC zo terug te dringen als aan het begin van de tweede helft. Ik ben wel blij met het punt. Zeker gezien de ruststand”, aldus de trainer.