Menu

Ajax verliest trainingspartij van CSKA Moskou

Ajax heeft tijdens het trainingskamp in Portugal verloren van CSKA Moskou. In de wedstrijd, die twee keer 35 minuten duurde, kwam alleen de Rus Sergei Semak in de tweede helft tot scoren. Ronald Koeman liet alle 'jonkies' spelen.

Koeman begon de trainingspartij met de volgende namen: Stekelenburg, Escudé, Vermaelen, Heitinga, De Jong, Van der Vaart, Litmanen, De Ridder, Mitea, Sonck en De Mul. Vanwege de vele kleine en minder kleine blessures, kon Ronald Koeman maar vijf reservespelers op de bank zetten. Een van hen was Zlatan Ibrahimovic die eerder op de dag was afgehaakt tijdens de training, dus erg waarschijnlijk dat hij in actie zou komen was het niet.

In de openingsfase moesten de Ajacieden even wennen aan echte tegenstand. De Russen konden makkelijk onscherpe passes van de Amsterdammers onderscheppen en Maarten Stekelenburg moest een aantal keer redding brengen. Moeite koste hem dat niet, want Moskou speelde ook niet al te scherp. Na een minuut of tien werd Ajax beter.

Nicolae Mitea vuurde namens Ajax het eerste schotje af op het doel van Akinfeev, maar de poging miste kracht. Een paar tellen later had de Roemeen eerder moeten voorgeven op Wesley Sonck, maar de kleine linksbuiten wachtte te lang, waardoor een van de Russische verdedigers de bal makkelijk tot corner kon verwerken. Die leverde overigens niets op.

Een paar minuten voor het einde van de eerste helft had Rafael van der Vaart Ajax op voorsprong moeten brengen. Een steekpassje van Sonck schoot Van der Vaart in een keer op doel. Akinfeev kon met zijn vingertoppen nog net een doelpunt voorkomen.

Tom de Mul gaf een paar aardige voorzetten vanaf de rechterkant, zowel in de eerste als in de tweede helft, maar kreeg verder geen gelegenheid tot het maken van mooie acties. ,,De Mul werd ook niet altijd aangespeeld als hij vrij stond'', verklaarde Ronald Koemanhij het spel van de rechtsbuiten. ,,Hij speelde een moeilijke wedstrijd'', zei de trainer na afloop over de benjamin van het team. Dat was niet zo heel verwonderlijk, want de Belg stond tegenover een grote, fysiek sterke tegenstander.

Na de rust kwamen aanvoerder Jari Litmanen en Johnny Heitinga, die wat last had van zijn knieën, niet meer terug op het veld. Tom Soetaers nam de positie van Van der Vaart als linkshalf over, terwijl Van der Vaart zowel de plek als de aanvoerdersband van Litmanen overnam.

Tijdens die tweede vijfendertig minuten had CSKA Moskou het betere van het spel. Vijf minuten na de onderbreking scoorde Semak het enige doelpunt van de wedstrijd. Met een schot dat hard tegen de touwen vloog, strafte hij slordig verdedigen van de Ajacieden af. Dat had Popov vlak voor tijd ook moeten doen, maar hij raakte de lat. De rebound kwam terecht bij Gogniev, die omhaalde en de bal net over zag gaan.

Aan de andere kant had Tom Soetaers een kansje, toen hij een afvallende bal na een voorzet van wederom Mitea in een keer inschoot. Het schot miste echter snelheid en precisie, zodat de Moskouse doelman kon redden. Halverwege haalde Koeman Van der Vaart naar de kant voor Victor Sikora. Met het oog op nog een wedstrijd van woensdag, waarin Koeman zijn sterkste team wil opstellen, gunde hij de vice-captain wat rust. John O'Brien nam voor de resterende tijd de aanvoerdersband over.

Ondanks het verlies vond Koeman het een nuttig partijtje. ,,We hebben het serieus aangepakt en bewust gekozen voor twee keer vijfendertig minuten. De eerste helft was prima, maar we hadden minstens twee goals moeten maken. In de tweede helft was Moskou sterker. Verder was het een goede oefenwedstrijd."

Koeman had de jonkies laten spelen dinsdagmiddag, omdat hij zoals gezegd tijdens de tweede wedstrijd in Portugal wil aantreden met de in zijn ogen sterkste formatie. Daniël de Ridder, Thomas Vermaelen en Tom de Mul kregen zo de kans in een wedstrijd te laten zien wat ze waard zijn. Conclusies trekt de trainer nog niet uit hun optreden. ,,Daar is het nog te vroeg voor. De eindbalans maken we na het trainingskamp op. Als we vrijdag terugkomen uit Portugal, beslissen we of die drie bij de selectie blijven. De Mul speelde een lastige wedstrijd, De Ridder en Vermaelen deden het prima. Als het zo door gaat, gaat het de goede kant op voor ze", besloot hij positief.