Menu
Ajax verliest tumultueus duel in Kerkrade

Ajax verliest tumultueus duel in Kerkrade

De middag in Kerkrade liep uit op een deceptie voor Ajax. Een voorsprong door Klaas Jan Huntelaar werd weggewerkt door een eigen doelpunt van Olaf Lindenbergh en in de laatste minuut hielp Sonko zijn ploeg aan de overwinning. Coach Danny Blind werd in de rust van het veld gestuurd, en ook Juanfrán maakte de negentig minuten niet vol vanwege een rode kaart. Ajax behield wel - op doelsaldo - de vijfde plek op de ranglijst, maar zal in de laatste drie wedstrijden alle zeilen nog moeten bijzetten om een plek in de play-offs veilig te stellen.

Danny Blind noemde het uitduel tegen Roda JC vooraf al 'traditioneel lastig' maar dat het zo lastig zou worden had ook hij waarschijnlijk niet gedacht.
Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht. Ajax begon in de stromende regen goed aan de wedstrijd en zette de Limburgers onder druk. Het resulteerde na achttien minuten in een goede goal van Klaas Jan Huntelaar, zijn dertigste dit seizoen. Mauro Rosales gaf vanaf de rechterkant een uitstekende voorzet, die Huntelaar makkelijk achter doelman Kujovic knikte. Een krappe tien minuten later kwam Roda met geluk langszij. Cristiano schoot in een druk strafschopgebied richting het doel van Stekelenburg. Olaf Lindenbergh kreeg de bal tegen zijn voet, en het speeltuig belandde achter Stekelenburg in het net: 1-1. ,,Op dat moment was er eigenlijk nog niet zoveel aan de hand, al is het wel tekenend voor dit seizoen hoe die goal tot stand kwam. Maar daarna rechtten we onze rug", vond Blind. Ajax bleef doorvoetballen en kreeg via Huntelaar nog een mogelijkheid om op voorsprong te komen. Het schot van de spits spatte echter op de lat uiteen.

Op slag van rust was Roda weer in de aanval. Luinge gaf een minuut extra tijd aan het einde van de eerste helft en in die extra tijd mocht de thuisploeg nog een corner nemen. Een schot werd door een Ajax-been geblokt en Ajax kon razendsnel counteren. Drie Ajacieden hadden geen verdediger meer tegenover zich en spoedden naar het andere doel. Op dat moment floot Luinge af, tot woede van de Amsterdammers die meteen verhaal gingen halen bij de arbiter. Ook Danny Blind stormde het veld in, met Fred Grim in zijn kielzog. Luinge wees onverbiddelijk naar zijn klokje en liet Blind na rust niet meer op de bank plaatsnemen. ,,Ik vind dat je een scheidsrechter nooit moet bekritiseren op een duwtje meer of minder of een vrije trap die wel of niet wordt toegekend, dat is meestal een kwestie van plussen en minnen. Maar je kan een arbiter wel beoordelen op feiten. Op het moment dat de extra tijd ingaat, druk ik op mijn klokje", verklaarde Blind. ,,Op het moment dat Bodor de corner trapte was er één minuut verstreken. Ik vind het ongelooflijk dat er dan nog veertig seconden mag worden doorgespeeld in ons strafschopgebied. Wij komen in balbezit, gaan met drie spelers af op de keeper en dan fluit Luinge af. En dat is op zich ook niet zo erg, want het was tijd. Ik heb keurig gezegd wat ik ervan vond. Ik was wel geëmotioneerd maar ik heb geen enkel scheldwoord gebruikt. Ik denk dat de verwijdering van de bank te maken had met het feit dat ik op het veld kwam." Luinge zelf had een iets andere versie. ,,Het was iets meer dan een minuut in de blessuretijd op mijn klokje toen ik affloot. En het klokje van de scheidsrechter telt. Toen zag ik dat er inderdaad drie spelers van Ajax vrij stonden. Ik moest wel affluiten anders dupeer ik iedereen. Natuurlijk mag Blind dan vragen wat er aan de hand was. Ik had afgefloten en dan mag een trainer best het veld op. Dat hij emoties toonde daar kan ik me ook in inleven. Maar zijn woorden waren ontoelaatbaar, hij is niet netjes verhaal komen halen. Een trainer heeft een voorbeeldfunctie'', aldus de arbiter.

Dat moment in de rust was echter niet het enige waarover Blind niet te spreken was. Ook vond de trainer dat Luinge Huntelaar onjuist bejegende. De spits vocht verbeten duels uit met Kah, maar kreeg herhaaldelijk onterecht een vrije trap tegen. Blind: ,,Ik vond de manier waarop Luinge de vete met Huntelaar moest uitvechten schandelijk. Luinge heeft zich echt laten gaan, Huntelaar kreeg álles tegen." Blind vond het zo ver gaan dat de spits werd gewisseld. ,,Als je het spelen onmogelijk wordt gemaakt, heeft het geen zin om Huntelaar te laten staan." De beslissing werd evenwel door de leiding op de bank genomen, niet door Blind zelf.

Na rust keerde Blind dus niet meer terug langs het veld. Gerard van der Lem en Ruud Krol namen de leiding op de bank over. Geen van beide ploegen kwam tot uitgespeelde kansen en de wedstrijd leek af te stevenen op een puntendeling. Maar Roda JC had nog een appeltje te schillen met Ajax, na de gelijkmaker van Huntelaar in de laatste minuut van de halve finale om de Gatorade Cup anderhalve week eerder. In de negenentachtigste minuut revancheerden de Limburgers zich op die voor hun zo dramatisch geëindigde bekerwedstrijd. Sonko kon alleen aflopen op Stekelenburg en schoof de bal in de verre hoek langs de Ajax-doelman. Op dat moment speelden de Amsterdammers met tien man, omdat Juanfrán met een rode kaart van het veld was gestuurd. De Spanjaard bleek een natrappende beweging te hebben gemaakt in de richting van Van Dijk, met wie hij daarvoor een duel uitvocht. De term 'lastig' bleek dus uiteindelijk een understatement.

Ondanks het verlies heeft Ajax wel de vijfde plaats op de ranglijst weten te behouden. FC Groningen won later op de dag van Vitesse en heeft hetzelfde aantal punten als Ajax, maar de club uit Amsterdam kent een beter doelsaldo. Maar een handhaving van die vijfde plek, die deelname aan de play-offs en daarmee een kans op de Champions League van volgend seizoen verzekert, is nog allerminst zeker. ,,Ik ben reëel, maar denk dat we nog genoeg ruimte hebben om die vijfde plek te behouden", aldus Blind. Maar met nog drie wedstrijden, thuis tegen AZ en Vitesse en uit tegen RKC, lijkt dat geen gemakkelijke klus.

Bekijk ook het fotoverslag van Roda JC - Ajax.