Menu

Ajax verliest twee punten in Doetinchem

Ajax is er niet in geslaagd van De Graafschap te winnen. Een aantal keer kwam Ajax wel goed door, vooral over rechts, maar het lukte slechts een keer om doelman Postma te passeren. De Graafschap opende de score door Meerdink, maar in praktisch dezelfde minuut bracht Wamberto Ajax langszij. Daar bleef het bij.

Voor dit duel was de aanvoerdersband weer van arm gewisseld. Had Galasek vanaf de uitwedstrijd tegen Heerenveen de band om de arm, nu kreeg Fred Grim hem weer terug. Adriaanse: ,,Galasek had aangegeven dat het voor hem een extra druk betekende. Fred vond het wel goed die aanvoerdersband en heeft hem daarom weer terug."

Op het laatste moment kreeg trainer Co Adriaanse te maken met drie afwezigen. Mido is ziek, Knopper heeft een heupblessure en Bergdolmo ging zaterdag door zijn rug. Ook is Trabelsi nog niet speelklaar. Daarom stonden Maxwell en Heitinga in de basis tegen De Graafschap.

Adriaanse koos ervoor zonder echte linksbuiten te spelen. Maxwell moest samen met De Cler de hele linkerflank bestrijken. Aan de overkant van het veld, moesten Van der Meyde en O'Brien - voor de gelegenheid rechtsback- voor het gevaar zorgen. Dat lukte aanzienlijk beter dan hun collega´s op links. Vooral Andy van der Meyde was op dreef. De rechtsbuiten was voortdurend Purrel Fränkel te snel af.

Na bijna een kwartier - in de eerste vijftien minuten waren er slechts minieme kansjes voor Wamberto en Van der Meyde geweest - passte Van der Meyde hard in op de voor het doel geposteerde Machlas. De bal ging echter te hard voor de Griek.

Ajax had moeite met de elf man die De Graafschap bijna consequent op de eigen helft hield. Vooral op links was er geen ruimte, maar aan de rechterkant had Van der Meyde geen belangrijke tegenstand te duchten van Fränkel. Hij was in de 27e minuut het dichtst bij een doelpunt toen hij zich weer goed langs De Graafschap had gewerkt en met links een laag schot plaatste. Helaas zat Postma bij de zachte inzet in de goede hoek.

De grootste kans schreef Ajax na precies een half uur spelen op zijn naam. Machlas passte goed in op Wamberto, die op zijn beurt de bal voorzette op Van der Vaart. De middenvelder kwam echter net een teenlengte te kort om binnen te tikken.

Angstige momenten waren er tot dusverre niet geweest voor de Ajacieden. Tot in de 36e minuut balverlies werd geleden op het middenveld. Adriaanse greep al naar het hoofd, maar de uitblinker aan Ajax-kant Van der Meyde liep het onstane gat dicht.

Vier minuten voor rust slaagde Galasek erin om via een steekballetje Machlas te bereiken. De Griek vond echter wederom Postma op zijn weg.

In de laatste minuten vond de ploeg van trainer Jurrie Koolhof de weg naar voren. De Graafschap kreeg enkele corners en vrije trappen op rij, maar Fred Grim was tot twee keer toe paraat.

Snel in de tweede helft moest Ajax Maxwell missen die met een blessure van het veld ging. Hij werd vervangen door Ikedia, waardoor Andy van der Meyde naar de linkerflank verhuisde.

Ook in de tweede helft speelde de wedstrijd zich voornamelijk op het middenveld af. Maar de grootste kans was voor Michel Nok, die in de 59e minuut door kon stomen. Zijn schot werd door Grim nagekeken of die er toch nooit in zou kunnen. Maar de Ajax-doelman zal geschrokken zijn toen hij de bal via de paal terug zag komen. Hij ving het speeltuig wel op als had hij een pact met de paal gesloten bij dit soort gebeurtenissen.

Het liep niet zoals verwacht bij Ajax. Adriaanse greep rond de 70e minuut weer in en posteerde Van der Meyde naast Machlas in de spits. Wamberto kwam op links te spelen.

Nadat John van den Brom het veld verliet en Tim Bakens voor hem inviel, was de openingstreffer opvallend genoeg ook snel gemaakt. De invaller zette, na een afgeslagen vrije trap, voor en Martijn Meerdink schoot hard raak, 1-0. Nog geen minuut later vloog de gelijkmaker binnen. Wamberto hield na diverse caramboles in de zestien het overzicht en klopte Postma, 1-1.

In de 82e minuut rook Van der Vaart zijn kans. Chivu was gestuit en Ajax kreeg een vrije trap. Van der Vaart schoot de bal mooi over de muur heen, maar Postma koos de goede hoek.

In de slotfase kregen beide equipes de nodige mogelijkheden. Bakens namens De Graafschap en Wamberto namens Ajax hadden de bal voor het inknallen. Beiden schoten over.

In blessuretijd kreeg Ajax nog een vrije trap. Van der Vaart legde breed op Chivu, die hard en diagonaal over schoot. Daardoor verspeelde ook Ajax in deze competitieronde punten. Alleen bleef het bij twee punten, terwijl PSV en Feyenoord drie punten in moesten leveren.