Menu
Ajax verliest van Vasco da Gama

Ajax verliest van Vasco da Gama

Ajax heeft het trainingkamp in Brazilië zondag afgesloten met een 1-0 nederlaag. In het sfeervolle en bloedhete São Januário-stadion van Vasco da Gama vierde Kolbeinn Sigthórsson zijn langverwachte rentree. Ook Ryan Babel keerde terug na een schouderblessure.

De Ajacieden speelden het afscheidsduel van Vasco-publiekslieveling Pedrinho in speciale tenues. Ajax’ hoofd- en shirtsponsor AEGON maakte op het Amsterdamse shirt eenmalig plaats voor zijn Braziliaanse dochter Mongeral AEGON. Teambuilding en mentale training waren kerndoelen van de intercontinentale trip van de landskampioen. Alles om op 20 januari optimaal voorbereid aan de start te verschijnen van de Klassieker, het duel waarmee Ajax de tweede seizoenshelft hervat. Ajax had met de trip ook het doel om de naamsbekendheid en uitstraling te vergroten van de AEGON-dochter. Sportief gezien verliep de week in Rio de Janeiro vrijwel op rolletjes. Blessures waren er gelukkig niet. Zowel de teamgeest als mentale weerbaarheid zullen zijn versterkt tijdens het overzeese trainingskamp. Ook Mongeral AEGON toonde zich tevreden over de inzet van de Ajacieden.

De Ajacieden speelden een matige eerste helft in het São Januário-stadion. Het was een speelhelft lang Vasco da Gama dat de kansen creëerde. De Amsterdammers moesten te vaak in de achteruit, waardoor het nauwelijks kwam tot vloeiend aanvalsspel. Het aanvalstrio Tobias Sana, Siem de Jong en Derk Boerrigter werd amper in stelling gebracht. Joël Veltman begon, zoals zijn trainer twee dagen eerder al had aangekondigd, in het hart van de Ajax-defensie. De centrale verdediger toonde zich opnieuw een prima vervanger van Toby Alderweireld, die ziek was achtergebleven in Nederland.

Christian Eriksen in actie tijdens het verloren oefenduel met Vasco da Gama. Christian Eriksen in actie tijdens het verloren oefenduel met Vasco da Gama.

Het was veelzeggend dat rechtsbuiten Boerrigter pas na veertig minuten voetballen de eerste Ajax-kans kreeg (en miste). De flankaanvaller werkte de bal in het zijnet. Kenneth Vermeer had het toen aan de overzijde van het (povere; meer zand dan gras) speelveld aanzienlijk drukker gehad. De Brazilianen namen na een dik kwartier al een voorsprong. Op aangeven van Bernardo, met een vrije trap vanaf links, werkte Wendel de bal overtuigend voorbij Vermeer: 0-1.

Dezelfde Bernardo ontpopte zich, net als Carlos Alberto, tot een van Vasco’s grootste plaaggeesten voor Ajax. Kort na de openingstreffer mikte de aanvaller een vrije trap, via de vingertoppen van Vermeer, op de paal. Vlak voor de eerste Ajax-kans van Boerrigter mikte Bernardo nog maar eens een vrije schietkans royaal over het Ajax-doel. De ploeg van Frank de Boer had bij rust al op een grotere achterstand kunnen, wellicht zelfs moeten staan.

De Amsterdammers openden de tweede helft direct met gevaarlijker spel. Ryan Babel was na rust vervanger van Sana. Jasper Cillessen nam de plek onder de lat in van Vermeer. Ajax kwam wel goed weg toen – opnieuw – Bernardo een inzet op de paal zag eindigen. In het vervolg knokten de gasten vooral tegen doelman Alessandro. Kort nadat de keeper een inzet van De Jong onschadelijk had gemaakt, lag Alessandro alweer dwars bij een nieuwe Ajax-kans. Ook Babel kon zijn ploeg niet aan een gelijkmaker helpen.

De Boer schonk het leeuwendeel van zijn basisspelers ruim 65 minuten speeltijd. Daley Blind, Christian Poulsen, Siem de Jong, Ricardo van Rhijn, Derk Boerrigter, Christian Eriksen en Niklas Moisander gingen daarna naar de kant. Mitchell Dijks, Stefano Denswil, Danny Hoesen, Lucas Andersen, Jody Lukoki, Ruben Ligeon en Eyong Enoh mochten het oefenduel uitspelen. Zo pikte een riant deel van de Ajax-selectie kostbare speelminuten mee. Viktor Fischer kreeg rust, terwijl ook Mickey van der Hart een duel lang in de (langs de achterlijn geposteerde!) dug-outs bleef.

In de slotfase verving Kolbeinn Sigthórsson de halverwege ingevallen Babel. De IJslander maakte daarmee zijn langverwachte rentree in het elftal van De Boer. Zo viel er na een goede werkweek in Brazilië, en het verloren oefenduel ten spijt, toch nog een extra winstpuntje te noteren.

Frank de Boer: ,,Het veld was een zandbak. Maar ondanks alles (het warme weer en het slechte veld, red.) ben ik tevreden omdat er hard is gewerkt. Alleen bij standaardsituaties waren we slordig. Op dat soort momenten moet de organisatie gewoon staan."

Houd Ajax TV in de gaten voor reportages, inclusief terugblik op het oefenduel met Vasco da Gama, vanuit Rio de Janeiro.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Daley Blind in de mangel bij twee Brazilianen. Daley Blind in de mangel bij twee Brazilianen.
Ook Eyong Enoh maakte kostbare speelminuten in Rio. Ook Eyong Enoh maakte kostbare speelminuten in Rio.
Lucas Andersen houdt controle over de bal. Lucas Andersen houdt controle over de bal.
Stefano Denswil stuit op de doelman van Vasco da Gama. Stefano Denswil stuit op de doelman van Vasco da Gama.
De ene herstelde speler, Ryan Babel, maakt plaats voor de andere, Kolbeinn Sigthórsson. De ene herstelde speler, Ryan Babel, maakt plaats voor de andere, Kolbeinn Sigthórsson.
Aanvoerder Siem de Jong wordt scherp in de gaten gehouden. Aanvoerder Siem de Jong wordt scherp in de gaten gehouden.