Menu

Ajax verliest voor het eerst sinds 1963 thuis van NAC

Ajax heeft voor het eerst sinds 1963 in eigen huis van NAC verloren. Wel scoorde Rafael van der Vaart in de achtste minuut de openingstreffer, maar in plaats van die voorsprong uit te bouwen, liet Ajax de touwtjes vieren en kwam NAC na een half uur spelen op gelijke hoogte. Bij die 1-1 stand bleef het tot rust. In de tweede helft speelde NAC het slim uit en verschalkte de Ajax-verdediging nog twee keer, 1-3.

Yakubu voegde zich voor deze wedstrijd weer bij de selectie. Na een blessure aan het bovenbeen, waarin hij een diepe vleeswond opliep, mocht hij weer naast de andere spelers op de bank plaatsnemen.

Bij NAC stond Sergio in de basis, waarmee de vrees van Hersi uitkwam dat hij op de bank zou beginnen. Wel in het veld Kevin Bobson.

Ajax speelde in een variabel 4-2-1-3 systeem, met Heitinga, Bergdolmo, Chivu en De Cler in de verdediging, Galasek en O´Brien op het middenveld en Van der Meyde, Machlas en Wamberto in de aanval. Van Vaart moest de brug tussen aanval en middenveld zijn.

Het eerste schot kwam van diezelfde Van der Vaart uit een vrije trap. Babos ving de bal zonder al te veel problemen. NAC kreeg al in de vijfde minuut de eerste gele kaart van scheidsrechter Dick van Egmond. Penders schopte Wamberto onder het gras en liep volkomen terecht tegen de eerste prent aan.

Nu we het toch over eerste hebben: het eerste doelpunt viel snel na de gele kaart. Nikos Machlas stak de bal briljant door op Van der Meyde die Schenning uitkapte. Het leer kwam in een kluwen van spelers terecht en Van der Vaart, wie anders, gaf het laatste tikje waardoor het over de doellijn rolde, 1-0.

Na het doelpunt controleerde Ajax de wedstrijd en had in de zestiende minuut de kans de voorsprong te verdubbelen. Galasek kwam vrij voor Babos en schoot keihard hard in. De Hongaarse doelman stompte de bal ternauwernood corner.

Het was opvallend hoeveel ruimte Ajax kreeg aan de zijkant op het middenveld. Het was namelijk niet de eerste keer dat Galasek volledig ongedekt opdook op de rechtervleugel en ook aan de linkerkant was er een zee aan ruimte voor Wamberto en De Cler. Die mannen werden jammergenoeg niet snel genoeg bereikt.

Toen na een vrije trap Andy van der Meyde wel snel de bal kreeg aangespeeld, floot Van Egmond Ajax terug. De vrije trap was te snel genomen. Weg voordeel.

Ajax was snel in de combinatie. In de 22e minuut zette Chivu een eentwee op en kreeg zoals verwacht de bal keurig in de voeten terug. Zijn voorzet bereikte Wamberto, maar wederom lag Babos in de weg.

Waar Ajax elkaar redelijk goed vond, daar had NAC heel veel moeite om de bal over meerdere schijven naar voren te krijgen. Het lukte nauwelijks. Bobson moest opboksen tegen Heitinga en Galasek en dat was te veel van het goede voor de oud-Ajacied.

Chivu was aanvallend op dreef. In de 28e minuut vond hij Van der Meyde met een fijn passje. Van der Meyde vond Van der Vaart en de Heemskerker schoof opnieuw binnen. De grensrechter had echter buitenspel geconstateerd.

De eerste kans die NAC kreeg was echter raak. Heitinga maakte een lichte overtreding op Bobson waar Van Egmond een vrije trap voor gaf. Schreuder ontfermde zich over de bal en kreeg de bal op het hoofd van Cristiano. De Braziliaan sprong het hoogste en kopte de gelijkmaker binnen, 1-1.

Na die goal werden enkele supporters onrustig en holde een aantal van hen een vak in waar gejuicht werd. Daar keerde rust gelukkig snel terug.

Maar op het veld gebeurde het en in de 37e minuut liep Van der Vaart in kansrijke positie richting NAC-doel. De pass op Machlas was echter net achter de man. Het hakje van de Griek op Wamberto was ook niet goed genoeg en NAC nam de aanval over. Zo was het overwicht dat Ajax het eerste half uur was volledig weg geëbt en kon Cristiano in de 40e minuut er vandoor. Zijn voorzet was echter dramatisch.

Na rust liet Adriaanse de mannen van de eerste helft staan. NAC-trainer Ten Cate voerde ook nog geen wissels door, maar stuurde wel Hersi langs de lijn om zich warm te lopen.

Van der Vaart meldde zich in de beginfase nadrukkelijker naast Machlas in de spits. Maar daar had NAC weinig boodschap aan. De gasten kwamen zelfs in de 50e minuut op voorsprong. Ernie Stewart vuurde van meer dan 20 meter een zondagsschot af, waar Grim het nakijken op had, 1-2.

Ajax maakte haast, uiteraard. Maar het was nu NAC dat de regie in handen leek te hebben en er via de backs scherp uitkwam. De jonge Heitinga stond echter zijn mannetje tegenover onder andere de opkomende Gudelj.

Vier minuten na de NAC-goal krulde Van der Vaart de bal prachtig in. Babos was al verslagen, maar de bal kaatste via de verste paal terug in het veld. De rebound was voor Van der Meyde, maar hij schoot snoeihard naast.

In de 58e minuut had Ajax een mogelijkheid op de gelijkmaker. De bal ging voor een vrije trap op een aardige afstand voor Chivu of Van der Vaart. De Roemeen mocht dit keer uithalen, deed dat goed maar niet goed genoeg. Zijn inzet ging naast.

Snel daarna kreeg Machlas na aangeven van Heitinga de kans, maar een NAC-been voorkwam de gelijkmaker.

Na ruim een uur bankzitten kwam Youssouf Hersi binnen de lijnen. Sergio ging naar de kant. Ook Adriaanse wisselde. Galasek verliet het veld en Richard Knopper kreeg een half uur de tijd om zich te bewijzen.

In de 64e minuut ging Chivu in de fout en leverde de bal op het middenveld zo in. Uit de aanval die volgde had NAC via Stewart de 1-3 op de schoen, maar de Amerikaan schoot hoog over.

De 1-3 viel toch. De Ajax-verdediging greep in de 65e minuut niet in en schonk Cristiano alle ruimte. Die was aan hem wel besteed en de Braziliaan schoot voor de tweede maal vanmiddag binnen, 1-3.

Adriaanse moest iets proberen. Hij offerde Bergdolmo voor een extra spits Mido. O´Brien trok zich daardoor iets terug in de verdediging. Daardoor werd het erg druk voorin en probeerde Ajax via de lange bal de spitsen te bereiken.

Dat lukte in de 72e minuut. Nikos Machlas dook op bij de tweede paal en leek de bal in het verste zijnet te prikken. Op miraculeuze wijze ging de bal echter naast. Ook twee minuten later was er een mogelijkheid voor de thuis, maar nu stuitte Knopper op Babos.

Ajax had op een nog grotere achterstand kunnen komen. Invaller Simons had bij een van zijn eerste balcontacten alle kans Ajax dieper in de put te laten komen. Hij verprutste die optie echter grandioos.

Hoewel Ajax in de slotfase talloze chaotische momenten in het strafschopgebied van NAC veroorzaakte, wilde de bal er maar niet in. Uit een corner leek het Machlas in de 86e minuut wel te lukken. Nu stond echter Feher op de lijn om te bal weg te koppen.

Zo won NAC voor het eerst in Amsterdam sinds 1963 en was het voor Ajax het eerste verlies in eigen huis sinds 13 mei van dit jaar. Uit de laatste vier wedstrijden sprokkelde de ploeg van Co Adriaanse het teleurstellende aantal van vier punten toe. Ajax staat nog wel aan kop van de ranglijst, maar dat is puur te wijten aan het feit dat Feyenoord een wedstrijd minder heeft gespeeld.