Menu
Ajax verloor nooit van Excelsior

Ajax verloor nooit van Excelsior

Ajax en Excelsior delen bepaald geen lange historie. De club uit Rotterdam verbleef de achterliggende decennia langer in de Eerste dan in de Eredivisie. De statistieken zijn overduidelijk in het voordeel van de Amsterdammers. Zondag (12.30 uur) staan Excelsior en Ajax opnieuw tegenover elkaar.

Het laatste gelijkspel dateert van 11 januari 1984. De Ajacieden van trainer Aad de Mos kwamen op Sportpark Woudestein niet verder dan een gelijkspel: 1-1. Drie seizoenen later (1986-1987) degradeerde Excelsior naar de eerste divisie. De Excelsior – Ajax uit de voetbaljaargang 1986-1987 leverde de Amsterdammers wel de volle mep op.

Met Johan Cruijff als technisch directeur boekte de ploeg die later dat seizoen de Europa Cup II zou veroveren een moeiteloze 0-2 overwinning. In de voetbaljaargang 2002-2003 was de Rotterdammers een korte terugkeer gegund op het hoogste Nederlandse voetbalniveau. Het avontuur in de Eredivisie beperkte zich, mede door de 0-2 thuisnederlaag tegen Ajax, tot een enkel seizoen. Zlatan Ibrahimovic realiseerde een droomstart door al in de tweede speelminuut snoeihard toe te slaan. Op aangeven van Andy van der Meyde werkte de Zweed de bal even onverwacht als zuiver in de bovenhoek. Petri Pasanen verdubbelde de voorsprong kort na rust. Opnieuw verzorgde Van der Meyde de assist. De Fin werkte de bal vervolgens met het hoofd achter doelman Zbigniew Malkowski.
Ajax speelde op 22 december 2002 zeker geen goede wedstrijd. Zo waren te veel Ajacieden in de laatste wedstrijd voor de winterstop opzichtig uit op eigen succes. De Rotterdammers drongen wel dapper aan, maar slaagden er niet in een echte vuist te maken. Tel daarbij op een door regen en ijzel aangetast veld en de toch moeilijke middag voor de Amsterdammers is verklaard. Excelsior besloot het seizoen 2002-2003 als nummer zeventien. De derde club uit Rotterdam kon degradatie niet afwenden in de nacompetitie. De Ajacieden besloten hetzelfde seizoen met een tweede plaats. PSV bleef de ploeg van trainer Ronald Koeman, op 11 januari 1984 nog veldspeler tegen Excelsior, een punt voor. Na de laatste thuiswedstrijd van dat voetbaljaar werden de clubhelden Richard Witschge en Aron Winter uitgezwaaid en bedankt voor alle bewezen voetbaldiensten.

Excelsior besloot het afgelopen voetbaljaar als kampioen van de eerste divisie. De Rotterdamse prestaties wisselen sinds de promotie. De ploeg van trainer Ton Lokhoff bezet op dit moment de dertiende stek in de Eredivisie. In de laatste speelronde leden de Rotterdammers een gevoelig verlies tegen de directe concurrent NAC: 2-1. Twee weken terug waren de Rotterdammers kansloos bij AZ (5-0), weer een speelronde eerder liet Excelsior Heracles Almelo kansloos: 6-1. De mannen van Lokhoff, dit seizoen opvolger van de naar NEC vertrokken Mario Been, blameerden zich met een verliespartij tegen Go Ahead Eagles. De Deventenaren stuntten door Excelsior uit te schakelen in het bekertoernooi.
Dat Excelsior een (onlangs verlengd) samenwerkingverband heeft met ‘grote broer’ Feyenoord is overduidelijk terug te zien in de selectie. Lokhoff heeft de beschikking over een keur aan spelers met een Feyenoord-verleden. Mitchell Piqué is wat dat betreft een opvallende uitzondering. De geboren Amsterdammer speelde tussen 1999 en 2002 vier duels in Ajax 1. Via Haarlem, RBC, TOP Oss en Cambuur Leeuwarden belandde de verdediger dit seizoen in de Maasstad.

Komende zondag wordt de dertiende editie van Excelsior – Ajax gespeeld. De Amsterdammers verloren in de Eredivisie nog nooit een uitwedstrijd van Excelsior. Van de twaalf tot nu toe gespeelde duels, won Ajax er tien. Excelsior hield Ajax twee keer op een gelijkspel.

Ajax – Excelsior, de laatste vijf keer:

Seizoen 2002-2003: 0-2
Seizoen 1986-1987: 0-2
Seizoen 1985-1986: 2-3
Seizoen 1984-1985: 0-1
Seizoen 1983-1984: 1-1