Menu
Ajax verloor thuis nooit van Willem II

Ajax verloor thuis nooit van Willem II

Het is een statistiek waarvan het juist voorafgaand aan een kampioenswedstrijd prettig kennisnemen is. Ajax treft zondag in het kampioensduel met Willem II uitgerekend een tegenstander waarvan het in de Eredivisie nog nooit verloor. De Ajacieden zijn na 37 gespeelde edities van Ajax – Willem II ongeslagen.

Liefst 33 keer verlieten de Tricolores uit Tilburg Amsterdam met een nederlaag. Vier keer mondde het bezoek aan de Ajacieden uit in een gelijkspel. Zelfs het laatste gelijkspel dateert alweer van twaalf jaar terug. Op 11 februari 2001 werd het door doelpunten van Jattoo Ceesay en Joris Mathijsen (de latere international tekende voor een eigen doelpunt) 1-1 in de slechts halfgevulde Amsterdam ArenA. Op het gelijkspel uit 2001 volgden tien achtereenvolgende thuisoverwinning op Willem II. In de laatste drie duels waarin de Tilburgers aantraden in de ArenA wist het bovendien niet te scoren. Daardoor stamt de laatste Willem II-goal alweer van 16 maart 2008, van ruim vijf jaar terug dus. Frank Demouge is de laatste Tilburger die scoorde in Amsterdam. Een doelpunt van Klaas Jan Huntelaar en drie treffers van Luis Suarez waren die middag goed voor een 4-1-overwinning.

Kenneth Vermeer behoort tot de dragende krachten van Ajax. De doelman deed in het seizoen 2007 - 2008 kostbare ervaring op als Ajax-huurling bij Willem II. Kenneth Vermeer behoort tot de dragende krachten van Ajax. De doelman deed in het seizoen 2007 - 2008 kostbare ervaring op als Ajax-huurling bij Willem II.

Zo zijn dit seizoen meer statistieken in het nadeel van Willem II. De dit seizoen zo geplaagde Brabanders staan glansloos onderaan in de Eredivisie. De Tilburgers slaagden er dit seizoen nog geen enkele keer in om een uitwedstrijd winnend af te sluiten. Als ook de laatste uitwedstrijd verloren gaat voor de Willem II’ers is het gevolg rampzalig voor de selectie van trainer Jurgen Streppel. Bij een overwinning - en dus een kampioenschap - van Ajax is de kampioenswedstrijd voor de eerste keer in de historie direct ook het podium waarop een club direct degradeert uit de Eredivisie.

Er valt tenslotte nog een (hopelijk) fraaie parallel te trekken tussen zondag en de clubhistorie. In het seizoen 1995-1996 was Willem II ook tegenstander in de kampioenswedstrijd. De laatste Ajax-wedstrijd in het oude stadion de Meer werd glansrijk gewonnen: 5-1. Het leverde de Amsterdammers de 26e landstitel in de historie op.

Met het kampioenschap van ’95-’96 werd bovendien de tweede Ajax-triple voltooid. Voor de tweede keer lukte het Ajax om zich drie keer achtereen tot kampioen van Nederland te laten kronen. Trainer Louis van Gaal evenaarde daarmee het kunststukje dat in de jaren zestig Rinus Michels voltooide met de titels van 1966, 1967 en 1968.

Frank de Boer kan zondag als trainer in de voetsporen treden van zijn illustere voorgangers Van Gaal en Michels. De Boer was in de trilogie van Van Gaal bovendien een van de steunpilaren in de toenmalige Ajax-ploeg. Het maakt dat de Noord-Hollander zondag de eerste Ajacied kan worden die als speler én als trainer de triple op zijn naam bracht. Als dat lukt levert De Boer een unieke prestatie!

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst