Menu
Ajax vermaakt Amerikaanse jeugd

Ajax vermaakt Amerikaanse jeugd

In samenwerking met DC United organiseerde Ajax vrijdag een clinic voor kinderen uit de buurt rond het RFK Stadium in Washington DC. Het gaf AEGON USA een mooie gelegenheid om samen met de Nederlandse ambassade iets terug te doen voor de omgeving. De WK-finalisten Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel en de overige Ajacieden bleken ook in de hoofdstad van de Verenigde Staten populair.

‘Is everybody exciting today?!’, klinkt het als alle kinderen op de trainingsaccommodatie van DC United klaarzitten voor het begin van de speciale clinic. Een oorverdovend en enthousiast ‘Yes!’ is dan ook het passende antwoord van de jeugdige Amerikanen. Het gebeurt immers niet iedere dag dat de kampioen van Nederland voetballes komt geven. Naast Stekelenburg en Van der Wiel zetten ook Demy de Zeeuw, Daley Blind en Dario Cvitanich zich - onder toeziend oog van de NOS en de Amerikaanse tv-zender ABC - vol overgave in.

Ook de lokale helden zijn present. Net als Ajax heeft ook DC United vijf spelers afgevaardigd. Aanvoerder Dax McCarthy, topscorer Charlie Davies (zes doelpunten in de afgelopen tien duels in de MLS, de Noord-Amerikaanse Eredivisie), keeper Bill Hamid, Chris Pontius en de Uruguayaan Rodrigo Brasesco vormen samen met de Ajacieden vijf koppels. Andere prominente gezichten zijn de Amerikaanse oud-Ajacied John O’Brien en de Nederlandse ambassadeur. Mevrouw Renée Jones-Bos bekijkt de clinic met plezier. ,,Geweldig dat Ajax deze dagen in Washington is. Zeker zo kort na het behalen van het kampioenschap. Een beter moment hadden we ons niet kunnen wensen.”

Ajax en DC United verzorgden in samenwerking met AEGON USA een clinic voor de jeugd in Washington. Ajax en DC United verzorgden in samenwerking met AEGON USA een clinic voor de jeugd in Washington.

De ambassadeur vervolgt: ,,In deze stad is er net als in veel andere steden een groot contrast tussen arm en rijk. Het stadion van DC United ligt in het arme gedeelte van Washington. We doen hier veel aan buitenschoolse activiteiten voor de jeugd. Zo’n clinic is als deze geeft ze een geweldige kans om iets te leren. Het is belangrijk dat de jeugd veel beweegt, want obesitas is hier een groot probleem. Daarom is het goed om te zien dat jeugd steeds meer gaat sporten.”

Naast basketbal en honkbal wint ook voetbal steeds meer terrein in de Verenigde Staten merkt de ambassadeur. ,,Voetbal is weliswaar niet de populairste sport in Amerika, maar het begint wel steeds meer te groeien. Zeker sinds het WK heeft deze sport aan populariteit gewonnen. Het is dan ook prachtig dat we hier vandaag de kampioen van Nederland met twee WK-finalisten hebben.”

En dat de Amerikaanse jeugd goed op de hoogte is blijkt wel als Stekelenburg nog even wordt herinnerd aan de gedeukte kampioensschaal. ,,Maarten, why did you drop the trophy?”, klinkt het nieuwsgierig uit de mond van een van de deelnemers. De keeper van Ajax ziet er de lol wel van in en kan bovendien ook in zijn eigen taal met plaatselijke jeugd communiceren. De 8-jarige Cas is als zoon van Nederlandse expats een van de gelukkigen die tussen de Amerikaanse deelnemers voetballes krijgt van de Ajacieden. ,,Echt geweldig dit. Ik heb vanmiddag alle handtekeningen verzameld. Ook heeft Stekelenburg me een paar trucs geleerd. Het meeste kijk ik uit naar zondag. Dan ga ik voor het eerst van mijn leven naar een wedstrijd van Ajax als ze tegen.”

Volg Ajax in Amerika via Ajax.nl, Ajax TV en Twitter @Official_Ajax

Tekst en foto’s: Ajax.nl

Dario Cvitanich vermaakt de Amerikaanse jeugd. Dario Cvitanich vermaakt de Amerikaanse jeugd.
De Nederlandse ambassadeur (midden) in gesprek met Frank de Boer. De Nederlandse ambassadeur (midden) in gesprek met Frank de Boer.
Tijd voor handtekeningen. Tijd voor handtekeningen.
Overal handtekeningen! Overal handtekeningen!
Een oude bekende in Washington DC: ex-Ajacied John O'Brien. Een oude bekende in Washington DC: ex-Ajacied John O'Brien.
Ook WK-finalist Gregory van der Wiel gaf de Amerikaanse jeugd voetballes. Ook WK-finalist Gregory van der Wiel gaf de Amerikaanse jeugd voetballes.
DC United en Ajax bezorgden de jeugd in Washington een mooie middag. DC United en Ajax bezorgden de jeugd in Washington een mooie middag.
Ajax TV sprak uitgebreid met John O'Brien. Bekijk het interview zondag op Ajax TV. Ajax TV sprak uitgebreid met John O'Brien. Bekijk het interview zondag op Ajax TV.