Menu

Ajax verrast Feyenoord in eigen huis

Ajax moet dit jaar meer topduels winnen, riep trainer Adriaanse voor de competitie. Daarmee startten de Amsterdammers dan ook direct. In een kolkende Kuip diende Ajax, dat lang met tien man speelde, Feyenoord de eerste nederlaag toe, 1-2. Daardoor heeft Ajax de minste verliespunten van de top 3 van vorig seizoen.

Een blik werpende op de defensie die op die 10e december 2000 in het veld stond, zagen we dat die op keeper Grim na, geheel anders is. Toen bestond de verdediging uit Kanu, Pasanen, De Cler en Sier. Geen van die vier maakten zondagmiddag deel uit van de Ajax-formatie. Ook op het middenveld slechts een dezelfde naam, Van der Vaart. Hersi is inmiddels verhuurd aan NAC en Galasek geblesseerd. De aanval leek nog het meeste op de aanval van de vorige Feyenoord-Ajax met Wamberto en Arveladze. Alleen Van der Gun ontbrak ten opzichte van vorig seizoen vanwege een blessure. Machlas speelde wel. Toen werd er dus met 3-1 verloren, nu moest Ajax minstens een punt halen.
Om die doelstelling te verwezenlijken, koos Adriaanse voor exact hetzelfde team dat woensdagavond van Celtic won. Dus met Vierklau en Bergdolmo in het centrum van de verdediging en een vrije rol voor Chivu. Maxwell en Trabelsi bezetten de flanken, Yakubu en Van der Vaart het middenveld. Wamberto is de vrije man voorin met Arveladze en Machlas als aanspeel- en afspeelpunten.
Feyenoord speelde in exact dezelfde formatie als ten Sparta, toen de ploeg met liefst 5-0 won.

Feyenoord startte agressief in de kolkende Kuip, waardoor Ajax in het prille begin nauwelijks aan opbouwen toekwam. De Rotterdammers hadden in de derde minuut ook de eerste grote kans via Tomasson en Van Hooijdonk, maar de grote spits kon de bal niet onder controle krijgen waardoor Bergdolmo de tijd kreeg te herstellen.
Ajax trachtte te temporiseren door op balbezit te spelen en rustig op te bouwen. Die opzet slaagde, want in de vijfde minuut kwam Ajax er gevaarlijk uit. Een hakballetje van Machlas bracht Wamberto in stelling en met een fraaie curve testte hij Dudek. Die bleef aan de grond genageld staan, maar de inzet van de Braziliaan ging via de buitenkant van de paal naast.

Het zou vooral de wedstrijd worden van Wamberto, die ook in Glasgow al de ster van de avond was. De middenvelders van Feyenoord kregen geen grip op de behendigde Braziliaan waardoor Ajax de wedstrijd op het middenveld bepaalde. Grote kansen kwamen er nog niet uit voort. Al was het lage schot van Yakubu verrassend. Toch was Dudek alert en raapte de bal van de grond.
Alert was ook Maxwell, die zich in de eerste helft veelvuldig met de opbouw bemoeide. Zo was deze Braziliaan ook van de partij toen Ajax in de zestiende minuut richting Feyenoord-doel oprukte. De voorzet van Arveladze, na een slim passje van Maxwell, was echter net niet onder controle te brengen door Machlas.
De Griek kreeg opeens de vrijheid na een goede beweging en leek zo door te kunnen stuiven naar de doelmond. Hij koos voor nog een lichaamsbeweging en een direct schot, dat over ging.
Rond het half uur leek de wedstrijd iets te kantelen in het nadeel van Ajax, maar het was schijn, want de kansen die vervolgens kwamen waren allemaal voor Ajax. Arveladze verkoos in de 33e minuut de bal aan te nemen, in plaats van direct te schieten. Een minuut later was het weer de Georgier die schuin voor het doel opdook. Nu schoot hij naast. Ajax had eigenlijk al op voorsprong moeten staan.
Hoe spijkerhard Trabelsi kan zijn liet hij vier minuten voor rust weten. Met een vliegende tackle probeerde hij Rzasa van de bal te houden. Dat kostte hem een gele kaart. Feit was wel dat Leonardo de gehele eerste helft onzichtbaar was door het sterke spel van de Tunesiër. Ook Tomasson, topscorer van Feyenoord, kreeg geen vat op de Ajax-verdediging, die een groot compliment verdiende voor het spel van de eerste helft.
Daarom verving Feyenoord-trainer bij het begin van de tweede helft Kalou door de Japanner Ono. Ajax wisselde niet en trapte af voor de volgende 45 minuten. Het gemis aan vleugelspitsen was soms even wennen. Arveladze die in het midden de bal aan de voet had, maar geen medespelers vrij aan de flanken terugvond. Het was een beeld dat wel vaker te zien was.

Het spel werd snel in de tweede helft even stilgelegd, omdat Fred Grim tientallen slingers in zijn doel vond. Zijn verjaardag was echter vorige week vrijdag en niet vandaag.
Met Ono in het team ging het aanvalsspel van Feyenoord een stuk sneller, waarvan vooral Tomasson profiteerde. Chivu was gelukkig bij de pinken en ook Grim snelde eenmaal prima zijn goal uit om de bal weg te koppen. Ajax kwam meer onder druk dan in de hele eerste helft het geval was geweest.
In de 54e minuut kwam Ajax weer eens bij Dudek in de buurt. Trabelsi legde af op Wamberto die probeerde de Poolse doelman met een lage schuiver te verrassen. Dat lukte niet en in dezelfde minuut gaf Chivu aan de andere kant een corner weg. Die werd goed weggekopt, maar de knal van Bosvelt van buiten de zestien meter was gevaarlijk. De bal belandde echter op het dak van het doel.
Ook Ajax was gevaarlijk. Een fantastische pass uit het achterveld eindigde na een verkeerde timing van De Haan bij Machlas. De Griek wachtte en wachtte en schoot uiteindelijk tegen de uitgestoken arm van Dudek aan. De arm brak niet, Dudek boog niet. Ajax kreeg een corner, maar die bereikte geen enkele Ajacied.
De eerste wissel aan Ajax-kant in de 62e minuut was een opvallende. Waar Arveladze niet echt lekker in de wedstrijd leek te zitten, ging toch Machlas naar de kant. Voor hem kwam Zlatan in de punt van de aanval te spelen.

Prompt was het de Zweed die Ajax in de 65e minuut op voorsprong zette. Trabelsi werkte zich op kracht langs Rzasa. Hij bracht de bal voor en Zlatan scoorde de 0-1. Volkomen volgens de verhouding.
De Tunesier moest vier minuten later van het veld. Met een gele kaart op zak schoot hij de bal voor de voeten van Smolarek weg. Volgens Temmink deed hij dat onreglementair, wat absoluut niet het geval was. De arbiter gaf hem zijn tweede gele kaart en dus rood. Ajax moest met tien man verder. Dat noopte Adriaanse tot veranderingen. Heitinga maakte zijn debuut voor Ajax. Arveladze moest naar de kant om plaats te maken voor de 17-jarige verdediger. Koud in het veld leek hij al een tegentreffer om de oren te krijgen. Een lange bal bereikte Van Hooijdonk, die tot opluchting van alle Ajacieden in het zijnet kopte.
Smolarek verdiende opnieuw een vrije trap na een aanvaring met Heitinga. Van Hooijdonk ontfermde zich over de bal en schoot het leer langs de muur in handen van Grim.
Ajax kwam onder zware druk. Zlatan was de enige diepe man met Wamberto als enige in de buurt. Maar er moest nog een kwartier worden overleefd. Gelukkig was er de 36-jarige doelman. Een schot van Paauwe laag over de grond, was een prooi voor hem. Hij moest nog wel een tijd stand houden en zag keer op keer de Feyenoorders zijn kant op komen.
Spannende momenten waren het ook voor Yakubu nadat hij een schot van Paauwe wilde blokken. Van Dord nam hem even mee naar de zijlijn. De Ghanees keerde gelukkig per ommegaande terug binnen de lijnen.
Ook binnen de lijnen kwam Richard Knopper. In de 81e minuut moest hij de gaten vullen op het middenveld waar Wamberto zich helemaal had leeggespeeld.
Ajax onttrok zich aan de druk. Een bal aan de zijlijn werd door De Haan niet weggewerkt en Van der Vaart ging prima door. Hij hield De Haan van zich af en passeerde Dudek als een ware routinier, 0-2.

In de feestvreugde raakte Bergdolmo geblesseerd aan zijn gezicht doordat hij door het publiek was geraakt. Hij moest gehecht worden.

Uiteraard deed Feyenoord er alles aan om die achterstand met elf tegen tien ongedaan te maken. Ono en Van Hooijdonk doken even gevaarlijk op voor Grim, maar scoorden vooralsnog niet. De frustraties van de Rotterdammers braken uit. Tomasson sloeg Zlatan neer en kreeg geel voorgeschoteld.

Dat overkwam ook Heitinga die Van Hooijdonk omver liep. Uit de daarop volgende vrije trap kopte wederom Van Hooijdonk naast. Liefst zes minuten kwamen bovenop de speeltijd. In de vijfde minuut van die verlenging kwam Feyenoord wel dichterbij. In een kluwen van spelers joeg Tomasson, toch weer hij, de bal in het lege doel, 1-2.

Maar de wedstrijd was gespeeld. Ajax won en is door dit resultaat zomaar de enige ploeg van de top 3 van vorig jaar die nog ongeslagen is. PSV verloor namelijk al van Willem II en Feyenoord dus vandaag van tien Ajacieden. Ajax staat zesde op de ranglijst, met een wedstrijd minder dan de koplopers Vitesse en FC Twente, de volgende tegenstander van Ajax op 8 september.