Menu
Ajax verslaat 'angstgegner' Utrecht

Ajax verslaat 'angstgegner' Utrecht

Ajax heeft zondag eindelijk weer eens drie punten overgehouden aan een competitieduel met FC Utrecht. Ruim drieënhalf jaar na de laatste zege op Utrecht boekte Ajax in de eigen ArenA een eenvoudige 3-0 overwinning. Thulani Serero, Davy Klaassen en Danny Hoesen waren trefzeker. Aanvoerder Siem de Jong werd halverwege de eerste helft uit voorzorg gewisseld met lichte hamstringklachten.

In aanloop naar de wedstrijd tegen FC Utrecht dook het woord ‘angstgegner’ talloze keren op. Sinds 28 februari 2010 was Ajax er in competitieverband immers niet meer in geslaagd om van Utrecht te winnen. Het was de tijd dat Ajax nog met twee sterren op het shirt speelde en Martin Jol nog trainer was. In de zes ontmoetingen die daarop volgden in Utrecht en Amsterdam morste Ajax punten bij de vleet. De negatieve thuisbalans (1-2, 1-2 en 1-1) van de laatste jaren moest daarom hoognodig doorbroken worden. Deze zondagmiddag leek daar een mooi moment voor aangezien Utrecht - geplaagd door een overvolle ziekenboeg - dit seizoen pas één punt en één doelpunt in de voorgaande vier uitduels vergaarde. Ajax daarentegen won de eerste vier thuiswedstrijden van het seizoen. Tegen Utrecht kwam daar de vijfde thuiszege op rij én een einde van die voor Ajax negatieve onderlinge reeks bij.

Mike van der Hoorn startte tegen zijn oude club FC Utrecht in de basis. De 20-jarige verdediger was afgelopen dinsdag in de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan nog ongewild hoofdrolspeler bij de veelbesproken strafschop van Balotelli. Vijf dagen na die wedstrijd sprak Frank de Boer (opnieuw) zijn vertrouwen in Van der Hoorn uit door hem - dit keer vanaf het begin - als vervanger van de geblesseerde Moisander op te stellen. Hij vormde samen met leeftijdsgenoot Stefano Denswil het centrale duo achterin, waardoor de gemiddelde leeftijd van de defensie slechts 21 jaar was.

Thulani Serero kende een ijzersterke invalbeurt. Thulani Serero kende een ijzersterke invalbeurt.

Naast Moisander moest Ajax het ook zonder Lerin Duarte doen. De middenvelder was tegen AC Milan een van de smaakmakers, maar haakte in de tweede helft af met een enkelblessure. Zijn plaats werd tegen Utrecht ingenomen door Davy Klaassen, die zijn achtste optreden in de Eredivisie na rust met een doelpunt opluisterde. De middenvelder stond in de 59ste minuut precies op de juiste plek toen een ziedend afstandsschot van Denswil keeper Ruiter te machtig was. De Utrecht-doelman liet de bal los, waarna het voor Klaassen een koud kunstje was om de bevrijdende 2-0 op het scorebord te zetten.

Het doelpunt van Klaassen volgde na de treffer van Thulani Serero. De Zuid-Afrikaan zette Ajax op slag van rust op een 1-0 voorsprong. Daarbij mocht Ajax overigens van geluk spreken dat het tot dat moment niet tegen een achterstand aankeek. Ex-Ajacied Cedric van der Gun had de bezoekers in de openingsfase een bliksemstart kunnen bezorgen. Na 2 minuten ontsnapte hij op aangeven van Jens Toornstra richting het Ajax-doel en schoot de bal vervolgens naast het doel van keeper Cillessen. Het was exemplarisch voor het eerste kwart van de wedstrijd waarin Utrecht nog enkele mogelijkheden kreeg. Frank de Boer daarover: ,,Over de eerste 25 minuten was ik niet tevreden. Utrecht kreeg wel drie mogelijkheden, waaronder die ene superkans. Daarna kregen we langzaam de controle, al creëerden we zelf niet bijster veel kansen. Maar belangrijker: we gaven vrijwel niets meer weg. Daardoor was het vanmiddag gewoon een kwestie van geduld hebben. En dat geduld werd uiteindelijk beloond.”

Serero was al na 25 minuten minuten binnen de lijnen gekomen om Siem de Jong af te lossen. De aanvoerder van Ajax kampte met lichte hamstringklachten en werd derhalve uit voorzorg gewisseld. Net als de 2-0 van Klaassen was ook de 1-0 het gevolg van slecht wegwerken van Utrecht en een attente reactie van een Ajacied. De bezoekers kregen de bal niet uit het eigen strafschopgebied waarna Serero er snel bij was om de bal van dichtbij binnen te schieten. Naast zijn doelpunt leverde hij verder ook een prima bijdrage aan de overwinning van Ajax. Het leverde hem uiteindelijk zelfs de titel ‘Ajacied van de Wedstrijd’ op. De Boer: ,,Serero was continu aanspeelbaar. Hij speelde goed en bepaalde het ritme van het team. Hij heeft De Jong prima vervangen.”

Met een 2-0 voorsprong in de rug benutte De Boer het laatste half uur om Lucas Andersen en Danny Hoesen speeltijd te gunnen. Andersen zorgde met een aantal leuke acties voor nieuw elan en frisheid in de Ajax-aanval. Hoesen loste tien minuten voor tijd Kolbeinn Sigthórsson af en bekroonde zijn invalbeurt even later in de extra tijd met prachtig doelpunt. De spits kapte Kai Heerings uit en joeg de bal vervolgens in de korte hoek langs keeper Ruiter. Het gaf een passend slot aan een voor Ajax mooie middag waarop het eindelijk afrekende met de angstgegner.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Al na 25 minuten moest Siem de Jong met lichte hamstringklachten van het veld. Al na 25 minuten moest Siem de Jong met lichte hamstringklachten van het veld.
Mike van der Hoorn trof zijn oud-ploegmakkers van FC Utrecht. Mike van der Hoorn trof zijn oud-ploegmakkers van FC Utrecht.
In de eerste helft was Frank de Boer veelvuldig langs de lijn te vinden. In de eerste helft was Frank de Boer veelvuldig langs de lijn te vinden.
Kolbeinn Sigthórsson was dreigend maar scoorde niet. Kolbeinn Sigthórsson was dreigend maar scoorde niet.
Davy Klaassen zet Ajax op 2-0. Davy Klaassen zet Ajax op 2-0.
Davy Klaassen is erg blij met zijn goal. Davy Klaassen is erg blij met zijn goal.
Viktor Fischer bespringt Davy Klaassen na de 2-0. Viktor Fischer bespringt Davy Klaassen na de 2-0.
Danny Hoesen bekroonde zijn invalbeurt met de 3-0. Danny Hoesen bekroonde zijn invalbeurt met de 3-0.
Klaassen had zijn vizier op het Utrecht-doel gericht. Klaassen had zijn vizier op het Utrecht-doel gericht.