Menu
Ajax verslaat CSKA in NextGen Series

Ajax verslaat CSKA in NextGen Series

Ajax A1 heeft dinsdagavond de vierde wedstrijd van de NextGen Series gewonnen. In eigen huis werd CSKA Moskou met 2-1 verslagen dankzij doelpunten van Queensy Menig en Branco van den Boomen.

Trainer Alfons Groenendijk zei na afloop een ‘volwassen’ Ajax te hebben gezien. In tegenstelling tot vorige week, toen zijn ploeg in Moskou met 2-0 onderuit ging. ,,Dat was toen te frivool en te speels. Dat heb ik de jongens ook duidelijk gemaakt in een indringend gesprek’’, sprak Groenendijk op de Toekomst. ,,Vanavond speelden ze daarentegen zoals ik het wil zien: fel en volwassen. Ze hebben behalve goed gevoetbald, ook gevochten als leeuwen. Heel belangrijk, want met goed voetbal alleen win je niet snel van een ploeg als CSKA.’’

Zonder die fikse dosis strijdlust had Ajax het inderdaad niet gered tegen het stugge CSKA, dat in eerste instantie een afwachtende speelstijl aannam. ,,Net als vorige week speelden ze reactievoetbal. Ze zakken in en loeren op een counter’’, aldus Groenendijk. Dat buitenkansje kregen de Russen in de 29ste minuut, na balverlies van Ajacied Branco van den Boomen op zijn eigen helft. De middenvelder wilde het spel verleggen, maar schoof de bal in plaats daarvan in de voeten van Moskoviet Ravil Netfullin. Die spurtte richting het doel en liet doelman Peter Leeuwenburg kansloos: 0-1.

Kort daarvoor was een van de aanvallers van de gasten zeer ernstig geblesseerd geraakt. Georgy Bagdasaryan moest met een (volgens de eerste prognose) dubbele beenbreuk naar het ziekenhuis worden gebracht.

Hoewel het tegendoelpunt volledig uit de lucht was komen vallen, liet Ajax zich niet uit het veld slaan. Integendeel. Domineren deed het elftal van Alfons Groenendijk nog steeds, ook al werd het veldoverwicht niet in treffers omgezet. De coach telde zes goede kansen in de eerste helft, waarvan de grootste was voor rechtsbuiten Lesley de Sa. Maar zijn inzet vanuit de kluts belandde precies op de vuisten van CSKA-sluitpost Ilya Pomazun.

De A1 speelde onder natte, dus moeilijke omstandigheden op de Toekomst tegen CSKA Moskou. De A1 speelde onder natte, dus moeilijke omstandigheden op de Toekomst tegen CSKA Moskou.

Diezelfde Pomazun werd in de blessuretijd van de eerste helft alsnog verschalkt door aanvaller Queensy Menig, die op de linkerflank was geposteerd door Groenendijk. Nadat Menig de bal had ontvangen, kapte hij zijn tegenstander uit om vervolgens snoeihard raak te schieten: 1-1.
Ondanks dat het veld steeds moeilijker bespeelbaar werd door de aanhoudende regen, hield Ajax ook na rust het betere van het spel. Onder meer dankzij centrumverdediger Fabian Sporkslede, over wie trainer Groenendijk na afloop zeer te spreken was: ,,Hij heeft zich een leider getoond in het veld. In balbezit, maar ook in verdedigend opzicht. Hij heeft zijn medespelers goed neergezet in het veld.’’

Het was ook Sporkslede die de 2-1 inleidde. Zijn splijtende pass vanuit de defensie kwam via een middenvelder terecht bij Lesley de Sa. De aanvaller passeerde zijn tegenstander met een knappe actie, waarna hij de bal aflegde op Branco van den Boomen. Die aarzelde geen moment en schoof de bal keurig binnen vanaf de rand van het strafschopgebied. De euforie was groot bij Van den Boomen, die hiermee zijn fout in de eerste helft enigszins herstelde.

Het resterende gedeelte van de wedstrijd speelde Ajax gecontroleerd uit. Volwassen, zoals Groenendijk naderhand zou opmerken. CSKA zette nog wel druk naar voren, maar op een gevaarlijk schot na, leidde dit niet tot grote kansen.

,,Ik ben tevreden over ons spel. Daarvoor heb ik de jongens ook een compliment gegeven’’, besloot Groenendijk tevreden. ,,Dat hebben ze absoluut verdiend.’’ Door de overwinning behoudt Ajax de tweede plek in de poule. Daarin gaat CSKA nog steeds aan de leiding.

Opstelling Ajax A1: Leeuwenburg; Tete, Sporkslede, Kuipers, Riedewald; Van den Boomen, De Sa, Anderson; Van Kessel (68. Keskin), El Hasnaoui (83. Noordhoff), Menig (75. De Bondt)

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Assistent-trainer Kenneth Perez (rechts) en trainer Alfons Groenendijk begroeten hun collega van CSKA. Assistent-trainer Kenneth Perez (rechts) en trainer Alfons Groenendijk begroeten hun collega van CSKA.
Abdelmalek El Hasnaoui snelt een tegenstander voorbij. Abdelmalek El Hasnaoui snelt een tegenstander voorbij.
Schrik op de Toekomst: Georgy Bagdasaryan moest met een (volgens de eerste prognose) dubbele beenbreuk naar het ziekenhuis. Schrik op de Toekomst: Georgy Bagdasaryan moest met een (volgens de eerste prognose) dubbele beenbreuk naar het ziekenhuis.
Lesley de Sa in duel met de keeper van CSKA Moskou. Lesley de Sa in duel met de keeper van CSKA Moskou.
Trainer Groenendijk coachte zijn ploeg naar een prima overwinning in de 'kleine' Champions League. Trainer Groenendijk coachte zijn ploeg naar een prima overwinning in de 'kleine' Champions League.
Ajax A1 maakt ook dit seizoen een goede ontwikkeling door in de NextGen Series. Ajax A1 maakt ook dit seizoen een goede ontwikkeling door in de NextGen Series.