Menu
Ajax verslaat na RKC ook Superboeren

Ajax verslaat na RKC ook Superboeren

Ajax vervolgde zijn oefentoernee zaterdag op bezoek bij De Graafschap. Luttele uren nadat RKC Waalwijk was verslagen (1-5), werden ook de Superboeren geklopt: 0-3. De Ajacieden zijn klaar voor de volgende halte van de voorbereiding: het traditionele trainingskamp in De Lutte.


Trainer Frank de Boer sprong na het treffen in Waalwijk direct in de auto. Alles om op tijd aanwezig te zijn bij het afsluitende deel van het tweeluik van oefenduels. De Ajax-trainer slaagde in zijn missie, want De Boer was ruim op tijd present op De Vijverberg. Hij liet een ‘kakelvers’ elftal aan de aftrap verschijnen van De Graafschap – Ajax. Vergeleken met de middagwedstrijd tegen RKC verscheen een compleet nieuw elftal Ajacieden aan de aftrap van het avondduel. Net als in Brabant begon een ‘Eredivisiewaardig’ elftal Ajacieden aan de vriendschappelijke ontmoeting. De Achterhoekse vrees op een elftal afdankertjes bleek daarmee ongegrond.

Siem de Jong lacht met Viktor Fischer na de 0-2. Siem de Jong lacht met Viktor Fischer na de 0-2.

De jonge thuisploeg van voormalig Jong Ajax-trainer Pieter Huistra liet de redelijk gevulde Vijverberg voor het eerst opveren. Doelman Jasper Cillessen kon al in de openingsminuten vol aan de bak, maar hij bleek wakker en geconcentreerd. Het voornaamste Amsterdamse gevaar kwam voor rust (vooral) van spits Kolbeinn Sigthórsson en linksbuiten Viktor Fischer. De IJslander en de Deen bewezen alle trainingsarbeid – onder meer tijdens het eerste traininskamp in Oostenrijk – goed te hebben verteerd. Sigthórsson was voortdurend gevaarlijk als zwervende, immer aanspeelbare centrumspits. Fischer moest het hebben van zijn onvoorspelbare individuele acties en hoogstandjes. Een leep wippertje over doelman Jordy van de Kracht bleek halverwege de eerste helft bijna goed voor de openingstreffer. Het lobje stuiterde maar net aan naast. Rechtsbuiten Lesley de Sa kwam daarbij ook nét te laat om de bal nog binnen te schieten.

De Graafschaps publiekslieveling Anco Jansen kreeg het thuispubliek vlak voor de pauze op de banken met een woedend afstandsschot. De poging verdween maar nét over het Ajax-doel. De openingstreffer bleef daarmee bewaard voor een Ajacied. ,,De eerste helft was niet goed, was te slordig’’, blikte Frank de Boer na afloop terug. ,,We hadden vooral slordige momenten. Daarom ben ik in de rust ook fel geweest tegen sommige jongens. Ik vond niet iedereen scherp. En je zag het: na twee minuten was De Graafschap al rijp voor de slacht. We kregen kans op kans. De tegenstander kon het niet meer belopen.’’

Na de thee schakelden de Amsterdammers direct een tandje hoger. Het leverde de ploeg van De Boer al snel een voorsprong op. Sigthórsson toonde zijn killersinstinct en sloeg na 49 minuten van dichtbij toe: 0-1. De Sa had de marge binnen het uur kunnen verdubbelen. De demarrage van de rechterspits was imposant; de afwerking (zijnet) had een beter lot verdiend. Fischer zag zijn werklust na 62 minuten alsnog beloond met een treffer. De Deen bekroonde een dribbel door de zestien met een fraaie uithaal: 0-2. Vier minuten na de treffer van Fischer tekende invaller (en nieuwkomer) Simon Moses Daddy alweer voor de derde Ajax-treffer van de avond. De vriendschappelijke ontmoeting was daarmee definitief gespeeld.

Moses Daddy behoorde, drie minuten voordat hij toesloeg, tot een contigent wissels van De Boer. Na 63 minuten oefenvoetbal werden liefst acht basiskrachten vervangen. De Ajax-trainer schonk daarmee vooral zijn talenten de kans om zich in het laatste half uur in de kijker te spelen. Het past in het opbouwschema waarmee de Ajacieden toewerken naar de eerste échte officiële wedstrijd van het gloednieuwe seizoen 2013 – 2014. ,,Ik ben tevreden hoe het tot nu toe is gegaan; met twee wedstrijden op een dag’’, keek De Boer terug op een noviteit in de voorbereiding. Naar een idee van Performance-trainer Björn Rekelhof spelen de Amsterdammers voor het eerst twee oefenduels op een dag. In deze oefencampagne speelt Ajax nog een keer twee wedstrijden binnen enkele uren. Komende vrijdag zijn het Spaanse Osasuna en Duitse Werder Bremen de opponenten op een en dezelfde (oefen)dag. ,,Volgende week zullen jongens 75 minuten spelen’’, lichtte De Boer alvast een tipje van de sluier.

Tegen De Graafschap en RKC werd nog ingezet op maximaal een uur speeltijd. Ook dat is weer een zorgvuldig geplande stap in de opbouw en belastbaarheid. Fabian Sporkslede, Bas Kuipers, Stanislav Lobotka en Danzell Gravenberch waren de enige invallers die zowel tegen RKC Waalwijk als in Doetinchem een half uur speeltijd kregen. Als De Boer zijn selectie bekendmaakt voor de oefenweek in De Lutte zal ook blijken met welke aanstormende talenten de Ajax-trainer verder richting seizoensstart werkt.

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van De Graafschap – Ajax en een terugblik van onder meer Frank de Boer.
Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Pro Shots/Peter Lous

Simon Moses Daddy scoort bij zijn debuut. Simon Moses Daddy scoort bij zijn debuut.
Jasper Cillessen houdt zijn doel schoon. Jasper Cillessen houdt zijn doel schoon.
Sven Nieuwpoort in duel met Vlatko Lazic. Sven Nieuwpoort in duel met Vlatko Lazic.
Viktor Fischer tekende voor de 0-2. Viktor Fischer tekende voor de 0-2.
Kolbeinn Sigthórsson opende de score in Doetinchem. Kolbeinn Sigthórsson opende de score in Doetinchem.