Menu

Ajax verslaat Panathinaikos

Het publiek, dat niet zo massaal was toegestroomd als vorig jaar bij het Sony Amsterdam Tournament, moest bij het duel tussen gastheer Ajax en Panathinaikos ruim vijftig minuten wachten op het eerste doelpunt. Maar toen kregen ze ook wat. Ajax liep tegen de Griekse landskampioen uit naar een 3-0 voorsprong, verspeelde die nog bijna, maar de spelers stemden de coach met de 3-2 zege toch gematigd tevreden.

Komende zondag zullen de fans, die dan wel in groten getale aanwezig zullen zijn in een uitverkochte ArenA, een Ajax zien dat meer conform het uiteindelijke basiselftal zal zijn. Nu liet Koeman zijn EK-gangers elk slechts 45 minuten spelen. Tegen Arsenal moeten zij vol aan de bak. ,,Ik heb al wel een team in mijn hoofd waar ik normaal gesproken mee ga spelen", sprak de Ajax-trainer na afloop van de wedstrijd. ,,Het team dat zondag start, zal meer lijken op dat elftal dan dat van vanavond."

Dan is het ook te hopen dat Arsenal met een presentatiever team voor de dag komt dan op de eerste dag tegen River Plate. ,,Daar ga ik eigenlijk wel vanuit", hoopte Koeman ook. ,,Dat doe je tegen Ajax toch? Panathinaikos speelde ook met 9 of 10 man van het kampioenselftal. Ik verwacht een ander Arsenal en ook een meer open wedstrijd dan vanavond het geval was."

Want de Grieken hadden het goed voor elkaar. ,,Dat hebben we op het EK bij het nationale Griekse team ook kunnen zien", zei Koeman. ,,Ze geven nauwelijks ruimte en kansen weg. Ze waren goed georganiseerd. Wij zijn echter verder in de voorbereiding, dat kon je ook merken."

Bij Ajax speelde Anthony Obodai in de eerste helft aan de rechterkant van de verdediging. Nigel de Jong stond samen met Johnny Heitinga in het centrum van de defensie en Julien Escudé schoof door naar links. Maxwell kwam niet in het basisteam omdat hij een halfuur te laat was. ,,Nigel heeft het vorig jaar de laatste wedstrijd goed gedaan in het centrum. Het is een optie voor komend jaar. Ook in de voorbereiding was het positief wat hij liet zien."

Positief bij de Amsterdammers was vooral de tweede helft. ,,In de eerste helft was het tempo van achteruit te langzaam", vond Koeman. ,,Na rust ging dat een stuk beter, met een fantastische goal als gevolg."

Na rust had Koeman Heitinga, Galásek, Pienaar en Sneijder gewisseld voor Maxwell, Grygera, Ibrahimovic en Sneijder.

Wesley Sonck stond aan de basis van de openingsgoal. De Belg, die in de tweede helft achter de spits speelde en niet in de spits, zette Zlatan Ibrahimovic met een prachtige hakbal vrij. Nadat de Zweed de eerste vijf ballen van zijn voet had laten springen, nam hij deze fantastisch aan, draaide weg en schoot schitterend binnen. Negen minuten later stond de Zweed aan de basis van de 2-0. Zijn inzet werd door doelman Galinovic half gekeerd, maar Sonck stond op de juiste plaats voor Ajax-tweede goal. In de 64ste minuut bediende Ibrahimovic Obodai, die daardoor een vrije doorloop kreeg naar het doel. De Ghanees werd onderuit gelopen en Sonck benutte de strafschop feilloos, 3-0.

,,Maar Panathinaikos kwam te dichtbij", gaf de trainer aan. Door niet adekwaat ingrijpen van Escudé kon Epalle op doel schieten en via het lichaam van Maxwell veranderde de bal dusdanig van richting dat deze onhoudbaar was voor Lobont. De doelman zelf ging zes minuten voor tijd in de fout. Dat leverde Konstantinou een kans op en die benutte hij feilloos, 3-2.

Door dit resultaat bezetten Ajax en Panathinaikos na de eerste speeldag de plaatsen 1 en 2. Ajax leidt met zes punten (drie voor de overwinning en drie voor de doelpunten) voor de Grieken (twee punten voor de goals). Arsenal en River Plate hebben elk 1 punt na het doelpuntloze gelijkspel.