Menu
Ajax verspilt kostbare krachten

Ajax verspilt kostbare krachten

Ajax voorzag een pover bekeroptreden op de valreep toch nog van een wonderschoon slot. De Amsterdammers hadden tegen de ‘schapenkoppen’ van FC Dordrecht een verlenging nodig voor een plek in de vierde ronde van het KNVB Bekertoernooi. Twee goals van Urby Emanuelson bleken goud waard aan de Krommedijk.

Na de bekerzege op AGOVV Apeldoorn (1-2) waren de Ajacieden ook in de derde ronde van het KNVB Bekertoernooi gekoppeld aan een opponent uit de Jupiler League. Om dit voetbaljaar kans te blijven maken op een achttiende KNVB Beker, moest FC Dordrecht worden verslagen. Net als in Apeldoorn had Ajax het ook in Dordrecht lastig. De Ajacieden stapten aan het einde van de moeizame avond toch nog met een zuinige lach van het veld.

Het elftal van Martin Jol was bij de aftrap op twee plaatsen gewijzigd. Vergeleken met de zondag nog gewonnen uitwedstrijd tegen AZ (2-4) begonnen Luis Suarez en Toby Alderweireld op de bank. Oleguer (centrale verdediger) en spits Dario Cvitanich kregen de kans om zich te profileren. Demy de Zeeuw moest zich op de wedstrijddag ziek afmelden bij zijn trainer. Zijn plek in de wedstrijdselectie werd last minute ingenomen door Mitchell Donald.

In een rommelige eerste helft lukte het de Amsterdammers niet te overtuigen. Vooral de aanvoer richting voorste linie verliep moeizaam. Dario Cvitanich vocht verbeten zijn duels uit voorin, maar was telkens ongelukkig of (te) onhandig in de afronding. De flankspelers Miralem Sulejmani en Dennis Rommedahl/ Kennedy (de Deen moest er halverwege de eerste helft af met waarschijnlijk een hamstringkwetsuur) hadden het ook moeilijk tegen de fysieke sterke laatste linie van FC Dordrecht. Het was een conclusie die ook toeschouwer Darko Bodul zal hebben getrokken na de eerste 45 minuten. Ook voor de aan Sparta verhuurde Ajacied viel er aan de Krommedijk weinig te genieten.

Het warrige optreden van arbiter Liesveld had ook zijn weerslag op de wedstrijd. De scheidsrechter was bij vlagen moeilijk te volgen in zijn beslissingen. Wat aan de ene zijde van het veld werd getolereerd, werd een handvol tellen later aan de overzijde afgeblazen of zelfs bestraft met geel. Ook een handsbal van oud-Ajacied Didi Longuet in de Dordtse doelgebied bleef onbestraft.
Desondanks hadden de Ajacieden het natuurlijk vooral aan zichzelf te danken dat voor rust weinig kansen werd afgedwongen. Stroperig en ineffectief Amsterdams spel speelde de club uit de Jupiler League heerlijk in de kaart.

Sterker; het waren vooral de Zuid-Hollanders die gevaarlijk waren. In het eerste kwartier voorkwam Maarten Stekelenburg met twee prima reddingen een achterstand. ‘Steek’ bleef uiterst koel op een vrije trap van Johan Versluis en (later) een inzet van spits Genero Zeefuik. De schapenkoppen verloren afgelopen vrijdag in de eerste divisie nog met 3-0 van Telstar. In de knock-outwedstrijd tegen de Amsterdammers was van een gebrek aan vertrouwen niets te merken; Dordrecht speelde juist frank en vrij en brutaal voetbal in het eigen, knusse stadion.

De rustperiode die Suarez was gegund, beperkte zich tot een helft. Ajax had behoefte aan een aanspeelpunt voorin. De Uruguayaan verving in de rust Cvitanich. Zonder er zelf wezenlijk aan bij te dragen, betaalde de aanwezigheid van Suarez zich direct uit. Nog geen minuut na de hervatting bracht Miralem Sulejmani de bal knap bij Urby Emanuelson. De linkspoot hielp zijn ploeg alsnog aan een snelle voorsprong: 0-1.

,,De 1-0 viel uit een van onze weinige goede aanvallen'', keek Jol terug. ,,Dordrecht liet ons ook niet aanvallen en was beter gewend aan het spelen op dit veld. Het vleugje creativiteit bij Urby hielp ons aan de 1-0.''

Ajax leek zich op te trekken aan de (mogelijk) bevrijdende treffer. Desondanks bleef het waken voor gevaarlijke uitvallen van de mannen van Gert Kruys. Stekelenburg reageerde sterk op inzetten van Nick Coster en Moussa Kalisse. Op de derde doelpoging van de thuisploeg, na rust, had de international geen verweer. Kalisse sneed met zijn demarrage door de Ajax-defensie, waarna Stekelenburg op zijn lijn bleef staan en de gelijkmaker om de oren kreeg. Het geloof in bekerstunt was daarmee volledig terug in het GN Bouw Stadion.

Ook de verlenging zal de thuisploeg hebben ervaren als een moreel winstpunt. Met het oog op de naderende Klassieker in de ArenA tegen Feyenoord, had Ajax de verspilde maar noodzakelijk aangeroepen krachten wel beter kunnen gebruiken…. Het ‘Suarez-effect’ betaalde zich in de reguliere speeltijd nog onvoldoende uit.

In de verlenging kreeg Kennedy dé mogelijkheid om Ajax opnieuw aan de leiding te brengen. Op aangeven van de nuttig spelende en hard werkende Sulejmani werkte de Zweed de - vreemd opspringende - bal van dichtbij over het doel van Stef Doedee. Suarez zag even later zijn vrije trap op het dak van het doel eindigen. Invaller Marko Pantelic was de laatste troef die Jol uitspeelde aan de Krommedijk. De Serviër verving in de tweede verlenging Kennedy. De tweede gele, dus rode kaart voor Gabri reduceerde de Amsterdamse ploeg in de slotminuten tot tien spelers. Liesveld strafte de Ajacied wel erg zwaar met rood.

Hoe ‘lelijk’ de wedstrijd ook was; het slot was wonderschoon te noemen. In de allerlaatste minuut van de verlenging krulde Emanuelson zijn vrije trap met veel gevoel in de kruising. De linkspoot verzekerde zijn ploeg definitief van een plek in de volgende bekerronde. Hopelijk leidt het matige en magere bekeroptreden aan de Krommedijk over drie dagen tot een succesvolle Klassieker.

,,Dordrecht was vanavond de betere ploeg, maar wij gaan verder'', vatte Jol de voetbalavond nog maar eens kort samen. ,,Dat is uiteindelijk het belangrijkste.'' Matchwinnaar Emanuelson koppelde Ajax tijdens de loting aan de amateurs van WHC. ,,Na twee moeizame bekerwedstrijden moeten we nu maar eens laten zien dat we ook makkelijk een volgende bekerronde kunnen bereiken'', besloot de trefzekere Ajacied.

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van het bekerduel en de reacties na afloop.

Surf nu alvast naar de website van Ajax TV

Maarten Stekelenburg redde in de eerste helft een aantal keer uitstekend. Maarten Stekelenburg redde in de eerste helft een aantal keer uitstekend.
FC Dordrecht verdedigde zeer kort op de Ajacieden. FC Dordrecht verdedigde zeer kort op de Ajacieden.
Vurnon Anita mocht wederom als linksback aantreden. Vurnon Anita mocht wederom als linksback aantreden.
Enoh was dicht bij een treffer. Enoh was dicht bij een treffer.
Jan Vertonghen droeg de aanvoerdersband. Jan Vertonghen droeg de aanvoerdersband.
Diep in de verlenging kreeg Gabri zijn tweede gele kaart en dus rood. Diep in de verlenging kreeg Gabri zijn tweede gele kaart en dus rood.
Stef Doedee is geklopt door het schot van Emanuelson. Stef Doedee is geklopt door het schot van Emanuelson.
Een slecht duel liep op het nippertje goed af voor Ajax. Een slecht duel liep op het nippertje goed af voor Ajax.