Menu

Ajax versterkt zich met Victor Sikora

Ajax heeft international Viktor Sikora gecontracteerd. De vleugelspits van Vitesse tekende een contract voor vier jaar in Amsterdam. Zoals gebruikelijk doet Ajax geen mededelingen over de financiële condities van de transfer.

Aanvankelijk leek Sikora naar het Engelse Fullham (de club van oud-Ajax-doelman Edwin van der Sar) te zullen vertrekken, omdat Ajax zich standvastig toonde in de onderhandelingen met Vitesse over de transfersom.

"Ik heb niet alleen met de wensen van de technische staf te maken, maar ik moet in de huidige situatie ook waken over de continuïteit van de club," aldus algemeen directeur Arie van Eijden. "De bomen groeien niet meer tot in de hemel. Daarom ben ik uitermate blij dat het toch gelukt is Victor Sikora naar Ajax te halen."

Technisch directeur Leo Beenhakker en coach Ronald Koeman zijn - net als Van Eijden - zeer verheugd over de komst van Sikora. "Ajax was op zoek naar een linkerspits en Sikora is altijd onze gedroomde kandidaat geweest," aldus Beenhakker.

Victor Sikora (van 11 april 1978 te Deventer) werkte bij ook al bij Vitesse onder Ronald Koeman, die zeer gecharmeerd is van de zesvoudig international. Namens Vitesse speelde Sikora in drie seizoenen 84 competitiewedstrijden waarin hij 20 keer scoorde. Sikora, oorspronkelijk afkomstig van DVV Roda uit Deventer, debuteerde echter in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles.

Tussen 1994 en 1999 speelde hij bij die club 107 wedstrijden in de eredivisie en de eerste divisie. In die 107 duels maakte Sikora 34 doelpunten.

Na 13 officiële wedstrijden (1 doelpunt) voor Jong Oranje debuteerde Victor Sikora op 28 februari 2001 in de wedstrijd tegen Turkije in het Nederlands Elftal. Uitgerekend in de Amsterdam ArenA verving hij in de 66ste minuut Marc Overmars, voormalig inkerspits van Ajax. Saillant detail is dat Rafael van der Vaart bij zijn debuut in het Nederlands Elftal op 6 oktober 2001 in Arnhem in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra binnen de lijnen kwam voor Sikora. In zes officiële interlands voor Oranje liet Sikora zich nog niet bijschrijven als doelpuntenmaker.

Victor Sikora voegt zich maandag bij de selectie van Ronald Koeman. Dinsdagochtend werkt Ajax op het trainingsveld bij de Amsterdam ArenA een laatste training af alvorens te vertrekken naar Schotland. Woensdag speelt Ajax een oefenwedstrijd tegen Celtic, die in Nederland live zal worden uitgezonden door RTL5. Aanstaande zaterdag sluit Ajax het trainingskamp in Schotland en Engeland af met een wedstrijd tegen Norwich City.

Ajax presenteert Sikora op maandag 22 juli om 9.45 uur aan de media in de perskamer van de Amsterdam ArenA. De aansluitende training van 10.30 uur is toegankelijk voor de media.