Menu
Ajax verstevigt derde plaats na 2-0 zege op FC Utrecht

Ajax verstevigt derde plaats na 2-0 zege op FC Utrecht

De openingstonen van de wedstrijd tegen Utrecht, bleken tevens de slotakkoorden. Ajax opende furieus tegen de Domstedelingen en nam binnen een kwartier een 2-0 voorsprong. Dat was tevens de eindstand. In een slechte tweede helft viel er weinig verheffends te constateren.

Witschge en Van der Vaart stonden samen in de basis. Nikos Machlas was niet fit genoeg om te spelen. De Griek kampte met griepverschijnselen.

Reactie Fred Grim Reactie Rafael van der Vaart (lichte storing) De audio-files zijn te beluisteren in realplayer Foto's Gerard van Hees Verslag Monique Janse Audio-interviews Di-Lan Sun

Ajax wilde revanche. Revanche voor de nederlaag in Utrecht en revanche voor de slechte thuiswedstrijd tegen Willem II. Die kreeg de Amsterdamse ploeg, al kostte de opstelling Adriaanse vooraf de nodige hoofdbrekens. Arveladze zou namelijk op de bank beginnen en Machlas in de basis. De Griek kreeg echter net voor de warming-up in de kleedkamer een griepaanval. Daarom dus toch een niet geheel fitte Georgiër.

Op '10' stond Rafael van der Vaart. De 18-jarige linkspoot kwam daar echter niet zo goed uit de verf als op de linkshalf positie. Dat zag Adriaanse ook. 'Het is wel een optie om Richard en Rafael samen te laten spelen. Ik vond Van der Vaart niet zo goed op 10, hij is beter op 8 of 4.'

De opening was voor Ajax. In de derde minuut tikte Galasek de bal na een vrije trap breed op de inlopende Chivu. De Roemeen miste het doel op een haar na. Een keer moest Grim handelend optreden. Robbemonds inzet veranderde van richting, maar de Landsmeerder redde met een fantastische reflex.

Die reflex ontbeerde zijn collega Wapenaar in de elfde minuut. De corner van Wamberto belandde keurig voor Pasanen. De Fin kopte keihard in het centrum van het doel raak, 1-0.

Tijd om te herstellen gaf Ajax niet aan Utrecht. Vier minuten later kwam de bal in de zestien meter en legde Van der Vaart, niet zonder geluk, de bal voor de voeten van Galasek. De aanvoerder nam de bal op z'n slof en tilde de stand naar 2-0.

Trainer Frans Adelaar analyseerde de rappe achterstand na afloop. 'Door een dekkingsfout werd het 1-0, die werd gevolgd door een fantastische treffer van Galasek. Toen sloop er angst in de ploeg. We zijn niet aan voetballen toegekomen.'

Na 25 minuten had Ajax nog op 0-3 kunnen komen. Patrick Zwaanswijk speelde zonder te kijken de bal breed, waardoor Wamberto vrij spel had richting Wapenaar. De Braziliaan gleed echter weg.

Na een half uur wilde de goedspelende Witschge een solo bekronen met een doelpunt, maar slaagde daar niet in. Witschge nam als vanouds de corners weer en ook de vrije trappen eiste de middenvelder voor zich op. Zo gaf hij bij een vrije trap listig breed, waarna Chivu op doel schoot. Wapenaar kon ternauwernood redden.

In de tweede helft viel er weinig verheffends te ontdekken. Beide teams speelden rommelig, er werd veel balverlies geleden. Hoogtepunten waren nog de keren dat de duiven bijna omver werden geschoten. Er zit weer leven in het gras.

Pas in de 57e minuut kwam het eerste schot op doel. Invaller Dombi leverde een matig schotje af op doel, maar schoot naast. Dombi was ook verantwoordelijk voor de tweede mogelijkheid. Na een diepe bal van Stijn Vreven, keer op keer uitgefloten door de Ajax-supporters, kwam Dombi alleen voor Grim. Maar de Ajax-keeper wist zondagmiddag opnieuw niet van wijken.

In dezelfde minuut kreeg Galasek een flinke optater. De aanvoerder kwam met een klap tegen de boarding aan en leek ernstig geblesseerd. Gelukkig kon hij na een minuut weer het grasmat betreden. Ondertussen had ook Andy van der Meyde zijn rentree weer gemaakt. De rechtsbuiten kwam op de plaats van Arveladze en ging ook in de spits spelen. Dat was namelijk maandag in het tweede uitgeprobeerd en stemde Adriaanse tevreden. Toen echter ook Van der Gun het veld verliet voor Cruz schoof Van der Meyde door naar rechts.

Veel voordeel brachten de wissels Van der Meyde en Cruz niet. Ajax hoefde niet meer zo nodig en Utrecht kon niet beter. De houding werd zo laconiek dat Chivu Utrecht nog de gelegenheid bood de eretreffer te maken. Maar ook dat was niet aan Dirk Kuyt besteed. Voor de aanvaller goed en wel besefte dat hij vrije doortocht had, was de uitblinkende Pasanen al weer op zijn post om het kwaad in de kiem te smoren.

Daardoor bleef de stand, zoals deze al na 15 minuten op het bord stond, 2-0. Adriaanse was na afloop weer kort en duidelijk. 'In de eerste helft was de voorsprong verdiend. In de tweede helft speelden we slecht. Dat kwam door de tactische zet van Frans Adelaar, maar wij waren ook heel slordig.'