Menu
Ajax versus FC Utrecht: strijdlust en revanchegevoelens

Ajax versus FC Utrecht: strijdlust en revanchegevoelens

Nauwelijks bekomen van de sensationele ontknoping afgelopen zondag tegen FC Twente, wacht de Ajacieden komend weekend een ongetwijfeld nieuwe krachttoer. FC Utrecht treedt zondagmiddag aan in de ArenA. Als Amsterdammers en Utrechters de sportieve degens kruisen, is een ding zeker: er ligt een wedstrijd boordevol strijd in het verschiet.

Afgelopen jaar mondde Ajax - Utrecht nog uit in een gelijkspel. Namens de gasten opende oud-Ajacied Darl Douglas de score al na twintig minuten. Na rust deed Ajax pas iets terug. Wesley Sneijder stelde Joost Terol op de proef. De goalie had slechts een halfbakken verweer op het schot van de middenvelder. Steven Pienaar was er vervolgens als de kippen bij om het foutje van de doelman genadeloos af te straffen.
Anthony Obodai, sinds dit seizoen Spartaan, ontpopte zich die zondagmiddag tot de grote man aan Ajax-kant. De vervanger van Tomás Galásek - Utrecht-trainer Foeke Booy liet naderhand weten zijn tactiek op de Tsjech te hebben afgestemd - regelde het spel en deed een karrenvracht aan ander nuttig werk. Volkomen terecht werd de middenvelder na de wedstrijd gekroond tot Ajacied van de wedstrijd. Onder de impulsen van Obodai en met het gelijkspel revancheerden de Ajacieden zich voor een pijnlijke nederlaag die twee weken daarvoor werd geleden. Toen moesten de Amsterdammers in eigen stadion een ruime nederlaag slikken: 4-2. De eerste prijs van het seizoen, de Johan Cruijff Schaal, was daarmee een prooi voor de Domstedelingen.

Onder de huidige lichting Ajacieden leeft ongetwijfeld een nieuwe revanchegedachte. Eerder dit seizoen kreeg de ploeg van trainer Danny Blind opnieuw een teleurstelling te verwerken tegen de Utrechters. In de Galgenwaard werd ditmaal nipt, met 1-0, verloren. Voormalig Ajax-jeugdspeler Dwight Tiendalli was met zijn winnende treffer de grootste plaag voor de Amsterdammers. Achteraf vielen de sportieve emoties (euforie bij de winnaars en treurnis bij de verliezers) in het niets bij het trieste nieuwsbericht, luttele dagen na FC Utrecht - Ajax. Het overlijden van de Franse Utrechter David di Tomasso schokte de hele voetbalwereld. Het nieuws maakte nog maar eens op pijnlijk harde wijze duidelijk, hoe relatief sportieve winst of verlies eigenlijk is. Ook zondag weer…

De Utrechters behaalden tot nu toe één puntje minder dan de Amsterdammers. De ploeg van Booy en zijn assistent (en oud-Ajacied) John van Loen moet Douglas voorlopig missen. De speler die vorig seizoen dus nog trefzeker was tegen zijn oude club kampt met een knieblessure. Met Adil Ramzi (gehuurd van AZ) en Tom Caluwé (gekocht van Willem II) hebben de Utrechters zich recent versterkt. Inmiddels zonder de naar Heracles Almelo verkaste Stefaan Tanghe lieten de Utrechters afgelopen week voor eigen publiek tegen NAC twee kostbare punten liggen: 2-2. In het duel tegen de Bredanaars maakten de beide aanwinsten wel hun debuut in het FC Utrecht-shirt.

Ajax - FC Utrecht, de laatste vijf keer:

Seizoen 2004-2005: 1-1
Seizoen 2003-2004: 1-0
Seizoen 2002-2003: 3-1
Seizoen 2001-2002: 1-0
Seizoen 2000-2001: 2-0

Naar de rubriek Tickets >>