Menu
Ajax verteert Europese week slecht

Ajax verteert Europese week slecht

Ajax heeft zondag belangrijke punten gemorst op bezoek bij ADO Den Haag. In het Kyocera Stadion toonden de Ajacieden twee gezichten. Op een slechte eerste helft liet Ajax een degelijk tweede deel volgen. Met het gelijkspel (1-1) kwamen de Amsterdammers nog goed weg uit de Residentie. De Boer: ,,Het ging vandaag om mentaliteit, dat realiseerden we ons pas na een uur."

Standaard vraag bij een duel dat volgt op een midweeks Europees optreden: hoe verloopt de overgang van Europa naar Eredivisie? Het antwoord was na een helft voetbal in het Kyocera Stadion teleurstellend: Ajax speelde matig tot slecht. ADO Den Haag bewaart zijn furie normaal gesproken voor het laatste kwartier, het zogenaamde Haags kwartiertje. Tegen Ajax, in de voor de Hagenaars Wedstrijd van het Jaar, leek het Haags kwartiertje ditmaal gepland voor de eerste vijftien minuten. De ploeg van trainer Maurice Steijn opende furieus. De Ajacieden openden slap. Het resulteerde al in het openingskwartier in drie royale scoringskansen voor ADO.

Al na zes minuten werd Mike van Duinen een vrije kopkans gegund. Ajax ontsnapte. Nog in dezelfde minuut kreeg Jens Toornstra alle tijd en ruimte om van dichtbij uit te halen. Vermeer tikte de bal op de lat en Ajax ontsnapte opnieuw. Driemaal bleek scheepsrecht voor de Hagenaars. Want in de veertiende minuut werd ook centrale verdediger Tom Beugelsdijk ruim baan gegund voor zijn poging. Uit een corner van Danny Holla knikte de lange centrale verdediger de bal simpel en zonder enige weerstand binnen: 1-0. Ajax kreeg daarmee wat het op basis van de eerste 45 minuten verdiende. Een achterstand. Dat het bij een enkele tegentreffer bleef, leek dat moment een meevaller. Zo sterk als de Ajacieden dinsdag voor de dag kwamen tegen Borussia Dortmund, zo slap was het niveau in de Residentie tegen ADO Den Haag.

Siem de Jong speelde in de eerste helft als spits. Na rust schoof hij een linie naar achter. Siem de Jong speelde in de eerste helft als spits. Na rust schoof hij een linie naar achter.

Frank de Boer had zijn elftal voor het treffen met ADO op enkele posities aangepast vergeleken met zijn basisploeg in het Champions League-treffen met de Duitsers. De midweekse Ajax-uitblinker Ryan Babel verhuisde naar een plek, links in de aanval. Siem de Jong was weer spits. Jody Lukoki nam als rechtsbuiten de plek in die dinsdag voor Tobias Sana was gereserveerd. Derk Boerrigter en Christian Poulsen – basiskrachten in het voormalige Westfalenstadion - begonnen in Den Haag zelfs als bankzitters. Ajax had de eerste helft weinig tegen ADO in te brengen. De regerend kampioen liet zich meeslepen naar een niveau van bikkelen en lijf-aan-lijf-duels. Precies het niveau waarop de Hagenaars zich het prettigst voelen. Tegenover de drie honderdprocentkansen van ADO, voor rust, konden de Ajacieden niet een fatsoenlijke kans overleggen. Dat Thulani Serero al na twintig minuten met liesblessure uitviel was een extra tegenvaller. Poulsen keerde vervolgens als controleur terug op het Amsterdamse middenveld.

De Boer greep bij rust in door Lasse Schöne te wisselen voor Boerrigter. De invaller keerde in het elftal terug als linksbuiten. Babel was opnieuw - net als in Dortmund – de spits. Siem de Jong nam de vrijgekomen plek in op het middenveld. Ook dat was volgens ‘Duits recept’. Ajax toonde direct na rust meer begeestering dan het voor rust had laten zien. Op een kleine mogelijkheid voor Boerrigter (schot) kreeg ook Babel een kans. De kersverse spits zag vervolgens Robert Zwinkels zijn inzet pareren. De keepende oud-Ajacied had na een uur spelen ook een antwoord op de kopbal van De Jong, die ook als middenvelder aanvallend zijn steentje bleef bijdragen.

Een minuut na de kopkans van captain De Jong was het tóch raak voor de gasten. Rechtsback Ricardo van Rhijn rondde zijn opmars af met een voorzet richting Babel. Het mistasten van het Haagse verdedigingshart werd koel en feilloos afgestraft door de Ajacied met rugnummer 49: 1-1. Na een royaal kwartier in de tweede helft hadden de Amsterdammers plots een heel ander perspectief. Vooral een verbeterd en optimistischer perspectief. In de nog altijd lange strijd om de landstitel leek puntenverlies voorkomen te kunnen worden. Was ditmaal sprake van een Ajax-kwartier?

Met Miralem Sulejmani als vervanger van de matige Lukoki kon Ajax puntenverlies toch niet voorkomen. De druk werd wel opgevoerd, maar verder dan kansen voor de sterk ingevallen Boerrigter (twee pogingen, tweemaal redding Zwinkels) plus gevaarlijke vrijetrap van Sulejmani kwam Ajax niet. Het punt werd in Den Haag gevierd als een overwinning. Het bleek zondag voor de landskampioen het hoogst haalbare.

,,Ik heb vanmorgen heel weinig op het bord gezet. Eigenlijk alleen gezegd dat het vandaag om mentaliteit gaat’’, blikte Frank de Boer terug op het gelijkspel. ,,We - alle 18 spelers in de wedstrijdselectie - moeten er hier vanaf de eerste seconde klaar voor zijn. Dat waren we niet. Bij rust kon ik 6, 7 spelers wisselen. Pas na een uur toonden we eenzelfde, of zelfs meer agressie en zag je dat ADO het moeilijk kreeg. Jammer dat we toen nog maar een half uur hadden. Instelling moet je altijd in je tas hebben, zoals in mijn tijd Leo Beenhakker dat zei. Sommige jongens hadden die thuisgelaten. Dit was een terecht gelijkspel.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van ADO Den Haag – Ajax en de reacties van onder meer trainer Frank de Boer en Ryan Babel.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Niklas Moisander in duel met ADO-aanvaller Chery. Niklas Moisander in duel met ADO-aanvaller Chery.
Thulani Serero moest de strijd al na twintig minuten staken met een blessure. Thulani Serero moest de strijd al na twintig minuten staken met een blessure.
Christian Poulsen verving Serero na twintig minuten. Christian Poulsen verving Serero na twintig minuten.
Ex-Ajacied Christian Supusepa in duel met Jody Lukoki. Ex-Ajacied Christian Supusepa in duel met Jody Lukoki.
Drukte voor het doel van Ajax. Drukte voor het doel van Ajax.
Lasse Schöne probeert Jens Toornstra van de bal te zetten. Lasse Schöne probeert Jens Toornstra van de bal te zetten.
Ryan Babel schoot Ajax na rust op gelijke hoogte. Ryan Babel schoot Ajax na rust op gelijke hoogte.
Ryan Babel maakte zijn vijftiende competitiegoal in dienst van Ajax. Ryan Babel maakte zijn vijftiende competitiegoal in dienst van Ajax.
Derk Boerrigter kwam na rust in actie. Derk Boerrigter kwam na rust in actie.
Teleurstelling bij Frank de Boer. Teleurstelling bij Frank de Boer.