Menu
Ajax vervolgt bekeravontuur

Ajax vervolgt bekeravontuur

Na de thuiswedstrijd tegen RKC in de Eredivisie, een bekerzege op Jong RKC en een optreden in Waalwijk kruisen Ajax en RKC woensdag opnieuw de degens. De inzet van de vierde ontmoeting tussen Ajax en RKC is zonneklaar. Vanaf 20.45 uur lonkt een plek in de bekerfinale.

De Ajacieden presteerden dit seizoen wisselvallig tegen Waalwijkers. Ajax stelde begin deze maand misschien nog het wel het meest teleur in het Waalwijkse Mandemakers stadion. De ploeg van trainer Henk ten Cate liet een riante mogelijkheid liggen om de koppositie in de Eredivisie te heroveren op PSV. Ajax kwam slechts tot een gelijkspel: 2-2. Gabri en Sneijder slaagden erin doelman Erwin Lemmens te verslaan. Ajax-huurling Jan Vertonghen en Ruud Berger passeerden Ajax-goalie Maarten Stekelenburg.

Het gelijkspel staat in schril contrast met de wijze waarop Ajax de competitie opende. De eerste wedstrijd van de voetbaljaargang 2006-2007 bracht een 5-0 overwinning op RKC. Op 20 augustus 2006 lieten de Amsterdammers hun supporters in de Amsterdam ArenA liefst vijfmaal juichen. Wesley Sneijder illustreerde zijn topvorm met twee treffers. Ryan Babel, John Heitinga en Mauro Rosales namen de overige Ajax-goals voor hun rekening. De Amsterdammers wonnen hun eerste slag op overdonderde wijze.

Exact een maand later stonden Jong RKC en Ajax tegenover elkaar in het KNVB Bekertoernooi. Het treffen tussen groot en klein leverde ‘groot’ (Ajax) weinig vreugde, maar gelukkig wel een overwinning op. In Waalwijk was zowaar sprake van een beschamende overwinning. ‘Klein’ (de jonkies van RKC) stal de harten en gaf de gasten uitstekend partij. Ajax won weliswaar met 2-5, maar na afloop werd terecht gesproken van een wanvertoning. De treffers van Markus Rosenberg (2), Hedwiges Maduro, Kenneth Perez, Klaas Jan Huntelaar waren spaarzame lichtpuntjes.

RKC besloot het vorige seizoen met een teleurstellende twaalfde plaats. Een trainerswissel en het aantrekken van tal van nieuwe spelers ten spijt, zijn de prestaties dit seizoen nauwelijks beter te noemen. Lemmens, Tarik Sektioui, Anthony Obodai en huurling Vertonghen zijn sinds de winterstop in het oog springende nieuwkomers. Mark Wotte nam het trainersstokje dit seizoen over van Adrie Koster. Laatstgenoemde is volgend seizoen de nieuwe coach van Jong Ajax.

De ploeg van trainer Wotte strijdt om lijfsbehoud in de Eredivisie. De Waalwijkers staan op dit moment voorlaatste. De prestaties van RKC in het KNVB Bekertoernooi zijn het hele seizoen al wel goed te noemen. De Waalwijkers haalden via FC Dordrecht (3-2), Feyenoord (3-2), Sparta (2-3) en Roda JC (1-0) de halve finales van het cuptoernooi. Ajax overwon Jong RKC (2-5), ADO Den Haag (2-0), Haarlem (4-0) en Willem II (0-2).

Het treffen tussen Ajax en RKC brengt woensdag de eerste bekerfinalist voort. Donderdag strijden AZ en NAC in Alkmaar ook om een finaleplaats. De KNVB Bekerfinale wordt op zondag 6 mei gespeeld in de Rotterdamse Kuip. Beide halve finales beginnen om 20.45 uur.

Ajax - RKC bijwonen? Lees hier meer over de kaartverkoop

Ajax - RKC, de laatste vijf keer (in de Eredivisie):

2006-2007: 5-0 (doelpunten Ajax: Babel, Sneijder (2), Heitinga, Rosales)
2005-2006: 4-1 (Maduro, Sneijder, Rosenberg en Babel)
2004-2005: 4-0 (Babel, Grygera, De Jong en Charisteas)
2003-2004: 4-1 (Maxwell, Ibrahimovic, Galásek, Sonck)
2002-2003: 6-1 (Sneijder, Van der Vaart (3), Pasanen, Trabelsi)