Menu

Ajax vervolgt Europese toer tegen Auxerre

Ajax vervolgt woensdag 16 februari het Europese avontuur. De Amsterdammers kwalificeerden zich op de valreep voor het UEFA-Cuptoernooi door in december met 2-2 gelijk te spelen tegen Bayern München. In de zestiende finale van de UEFA Cup staat Ajax tegenover AJ Auxerre, een Franse subtopper bij wie oud-Feyenoorder Bonaventure Kalou onder contract staat.

Dat Auxerre het dit seizoen best redelijk doet in de Franse competitie, was voor de club zelf ook een positieve verrassing. Guy Roux, sinds 1961 al trainer van AJ Auxerre, moest vier bepalende spelers laten gaan. Voor hen kwam alleen Tsjechisch international René Bolf naar de provincieclub. Wel keerde spits Benjani terug in het elftal na lang blessureleed. Nu zit aanvoerder Yann Lachuer al weer enige maanden in de lappenmand. De verwachting is dat hij in maart terugkeert in het elftal.

Trainer Guy Roux schuift de favorietenrol naar Ajax, dat in 1992 voor het eerst en het laatst het UEFA-Cuptoernooi won. Toen werd in een spannende tweestrijd afgerekend met Torino. Nu is de weg naar de finale nog heel lang. ,,Maar wij hebben sinds de hervatting van de competitie veel meer wedstrijden gespeeld dan Ajax”, zegt Roux in het Ajax-programmablad Kick Off. ,,Dat is een enorm nadeel voor ons. Wij hebben ook een smalle selectie en kunnen weinig opvangen. Ajax is een rijke club met een groot achterland. Daarom is Ajax favoriet.”

Bonaventure Kalou kijkt uit naar het duel. ,,Toen ik bij Feyenoord speelde, gaf het een heel bijzonder gevoel om tegen Ajax te scoren. Ik denk dat Ajax verder is dan wij. Wij zullen op ons best moeten spelen. Alleen dan kunnen we Ajax partij bieden. Wie doorbekert, wordt beslist in ons stadion.”

Historie
In het verleden speelde Ajax vier keer tegen AJ Auxerre. Alle vier maal stond Louis van Gaal als trainer voor de groep. Hij won tweemaal met 1-0, verloor het eerste duel in maart 1993 met 2-4 en de laatste keer dat beide clubs tegenover elkaar stonden op 20 november 1996 won Auxerre met 1-2 in Amsterdam. In dat jaar was het team van Roux regerend Frans kampioen en veroverde het de nationale beker.

UEFA Cup resultaten Auxerre 2004/2005

16 september 2004 Aalborg BK – Auxerre 1-1
30 september 2004 Auxerre – Aalborg 2-0
21 oktober 2004 Auxerre – GAK 0-0
04 november 2004 AZ – Auxerre 2-0
2 december 2004 Auxerre – Amica 5-1
15 december 2004 Rangers – Auxerre 0-2

Voor informatie over de kaartverkoop klik hier