Menu
Ajax vervolgt trainingsweek in Portland

Ajax vervolgt trainingsweek in Portland

De Ajacieden zijn aangekomen in Portland. Na een vijf uur durende luchtreis vanuit Washington Dulles Airport werd maandagavond kort na 20:00 uur (lokale tijd, in Portland is het negen uur vroeger dan in Nederland) de volgende halte bereikt van het trainingskamp in de USA. Ajax arriveerde op Portland International Airport. Een dag na de oefenzege op DC United (1-2) bereidt Ajax zich in de staat Oregon voor op een nieuw en afsluitend vriendschappelijk duel.

Vlucht UA 251 van United Airlines werd vooral het eerste uur aardig gehinderd door turbulentie. Hoog in het Amerikaanse luchtruim werden de Ajacieden in de A320 bij vlagen flink door elkaar geschud. Wie nog niet geheel wakker was, was dat wel na de zoveelste luchtzak.

Woensdag wordt de trainingsweek besloten met de wedstrijd tegen Portland Timbers. Donderdag vliegen de Amsterdammers terug naar huis. Dan komt een einde aan een roerig, maar uiteindelijk prachtig afgesloten voetbaljaar 2010 – 2011. Hét succes van dat seizoen was zondag voor het eerst letterlijk tastbaar op de Ajax-shirts te bewonderen. Tegen de Amerikaanse recordkampioen (4 eindzeges in de Major League Soccer) droegen de Ajacieden voor de eerste keer een origineel wedstrijdshirt met drie sterren (dertig landstitels, een Nederlands record). Voorafgaand aan de tweede oefenwedstrijd wacht de Ajacieden op dinsdag een training plus een clinic. Bij het hoofdkantoor van kledingsponsor adidas verzorgen enkele spelers en trainers – net als eerder in Washington – een exclusieve clinic.

Oleguer op Portland International Airport. De Catalaan beleeft zijn laatste dagen als Ajacied. Oleguer op Portland International Airport. De Catalaan beleeft zijn laatste dagen als Ajacied.

De Amsterdammers kunnen voor het treffen met de Timbers een enthousiast onthaal verwachten. In het noord-westelijke deel (Pacific Northwest) van de Verenigde Staten leeft soccer meer dan waar ook in het land. De fanatiekste voetbalfans van de VS komen uit Portland en Seattle, zo schrijft het toonaangevende sportblad Sports Illustrated. Onderlinge derby’s hebben de intensiteit van ontmoetingen tussen Amsterdam en Rotterdam, Ajax en Feyenoord. Naar Amerikaanse voetbalmaatstaven dan. Voetbal is na basketbal, american football en honkbal de vierde sport op het sportgekke continent.

De MLS is opgericht in 1996. Maar Portland Timbers was eerder onder dezelfde naam ook al actief in de North American Soccer League. De voorloper van de Major League Soccer werd midden jaren tachtig opgedoekt. De onlangs gerenoveerde thuishaven van Portland Timbers, Jeld-Wen Field, is met een capaciteit van 18.627 uitverkocht voor de woensdag te spelen oefenwedstrijd. De fanatiekste sfeermakers vormen samen – met succes - de Timbers Army. Het ‘VAK410’ of de F-Side van de club uit Portland bestaat uit zo’n 3.600 fanatics, fanatiekelingen.

,,Ik denk niet dat er hier in de VS een betere voetbalsfeer is te vinden dan bij ons’’, roemt de Schotse Timbers-coach John Spencer de stadionfeer bij thuisduels van zijn ploeg in Sports Illustrated. In hetzelfde artikel wordt ook een opmerkelijke traditie bij de Timbers aangehaald. Na ieder doelpunt dat de Timbers op Jen-Wen Field maken komt mascotte Timber Joey in actie. Tot groot enthousiasme van de aanhang leeft de mascotte zich met een kettingzaag uit op een flink uit de kluiten gewassen boomstam. Sport en entertainment liggen zeker in de VS erg dicht bij elkaar.

Volg Ajax in de USA ook op Ajax TV en via de Ajax-twitter @Official_Ajax

Tekst en foto’s: Ajax.nl