Menu
Ajax verzuimt kop over te nemen

Ajax verzuimt kop over te nemen

Van de koppositie gaat in deze fase van de competitie bepaald geen inspirerende werking uit. Verzuimde Vitesse twee weken geleden en PSV vorige week de eerste plaats in de Eredivisie te pakken, dit keer liet Ajax de mogelijkheid liggen om in de elfde speelronde op kop te komen. In de thuiswedstrijd tegen RKC kwamen de Amsterdammers niet verder dan 0-0.

Vooraf ging er gejuich op in de Amsterdam ArenA toen bleek dat koploper FC Twente de ouverture op het kunstgras van ADO Den Haag met 3-2 had verloren. Daardoor kon Ajax bij winst de koppositie pakken. Dan moest er in eigen huis wel van RKC Waalwijk worden gewonnen, maar gezien de statistieken (22 x gespeeld 1x verloren) mocht dat geen probleem zijn. Bovendien had Ajax de eerste vijf thuisduels dit seizoen in de eredivisie in winst omgezet dus waarom zou dat tegen de nummer laatst (na de zege van NEC vrijdagavond was RKC naar die plek gezakt) niet lukken?

Die vraag beantwoordde Ajax in de 93 minuten die wedstrijd duurde. Zoals Frank de Boer in zijn voorbeschouwing al had aangegeven kon je het als tegenstander lastig krijgen tegen RKC als je ‘de vorm van de dag’ niet had. En die ontbeerde Ajax zaterdagavond.

Nicolai Boilesen buigt het hoofd. De Deen was vlak voor rust dicht bij de 1-0, maar zijn kopbal belandde op de paal. Nicolai Boilesen buigt het hoofd. De Deen was vlak voor rust dicht bij de 1-0, maar zijn kopbal belandde op de paal.

De Boer had zijn opstelling ten opzichte van de dinsdag verloren Champions Leaguewedstrijd bij Celtic ietwat gewijzigd. De trainer stelde Nicolai Boilesen weer op ten koste van Poulsen en hij passeerde Ricardo van Rhijn. Het spel van de niet fitte rechtsback was de afgelopen weken niet naar tevredenheid van de technische staf en daarom stond Lasse Schöne dit duel vanaf de start op die positie. De Deense allrounder had tegen FC Twente en Celtic als invaller al een flink aantal minuten mogen wennen aan die stek in het elftal. De Boer kon gewoon beschikken over Jasper Cillessen die vrijdag met lichte griepklachten de training iets eerder had verlaten.

De tactiek waarmee RKC-trainer Erwin Koeman zijn mannen het veld instuurde, was eigenlijk wel zoals De Boer verwacht had. Met een opstelling die in het handbal gebruikelijk is, loerde RKC op de fouten bij Ajax. De Boer hoopte vooraf dat Ajax snel zou scoren en met een beetje meer fortuin had Kolbeinn Sigthórsson daar in de tweede en negende minuut voor kunnen zorgen. RKC zette daar in de vijfde minuut een gevaarlijke uitbraak tegenover. In de 25e en 29e minuut was het de beurt aan de keepers. Zo redde Jan Seda op een vrije trap van Stefano Denswil en tikte Cillessen een kopbal van Kenny van Hoevelen uit zijn doel. Ajax was drie minuten voor rust het dichtste bij de openingstreffer toen Sigthórsson op de paal kopte na een corner van Lasse Schöne. Zo bleef het tot onvrede van het publiek bij rust 0-0.

Ook in de tweede helft lukte het Ajax nauwelijks om de ultra-defensieve rode lantaarndrager te verrassen. Met een gele muur die vanaf dertig meter voor het doel van Seda was opgeworpen, moest de passing bij Ajax snel en verrassend zijn. Natuurlijk kreeg Ajax wel een paar mogelijkheden, maar die waren niet aan Sigthórsson, De Jong, Serero en Andersen besteed. Telkens kreeg de Tsjechische doelman er een handschoen achter.

De wissels Van Rhijn voor de trekkebenende Schöne, Hoesen voor Sigthórsson en Klaassen voor aanvoerder De Jong konden ook geen ommekeer teweeg brengen. In de slotminuut - nadat Braber namens RKC een grote kans op de openingstreffer had gemist – probeerde Denswil met een lage schuiver de beslissing te forceren. Maar ook bij die poging hield de rechterhand van Seda de bal buiten de palen. De Boer baalde natuurlijk wel. ,,Je weet dat RKC niet voor de schoonheidsprijs, dan moet je een goede dag hebben om die muur te kunnen slechten. Dat was niet het geval. Aan de ambiance kon het niet liggen. We hadden de mensen moeken vermaken, maar dat lukte niet. We hadden ook nog helemaal zonder punten kunnen blijven, maar dat is ons gelukkig bespaard gebleven.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Kolbeinn Sigthórsson kopte vlak voor rust op de paal. Kolbeinn Sigthórsson kopte vlak voor rust op de paal.
Danny Hoesen viel in de slotfase in voor Kolbeinn Sigthórsson. Danny Hoesen viel in de slotfase in voor Kolbeinn Sigthórsson.
Het is de eerste keer deze comptitie dat Ajax in de ArenA niet winnen het veld afstapt. Het is de eerste keer deze comptitie dat Ajax in de ArenA niet winnen het veld afstapt.

Frank de Boer zag dat zijn ploeg niet in vorm stak. Frank de Boer zag dat zijn ploeg niet in vorm stak.
Davy Klaassen viel goed in, maar hij kon niet zorgen voor de ommekeer. Davy Klaassen viel goed in, maar hij kon niet zorgen voor de ommekeer.
Davy Klaassen wordt flink aangepakt door de Waalwijkse defensie. Davy Klaassen wordt flink aangepakt door de Waalwijkse defensie.

Danny Hoesen op jacht naar de 1-0. Danny Hoesen op jacht naar de 1-0.
Jasper Cillessen en Lucas Andersen druipen teleurgesteld af. Jasper Cillessen en Lucas Andersen druipen teleurgesteld af.
Lasse Schöne werd vroeg in de tweede helft gewisseld vanwege een pijnlijke enkel. Lasse Schöne werd vroeg in de tweede helft gewisseld vanwege een pijnlijke enkel.
Ajax had veruit het meeste balbezit, maar de Waalwijkers hielden stand. Ajax had veruit het meeste balbezit, maar de Waalwijkers hielden stand.