Menu
Ajax verzuimt verder uit te lopen

Ajax verzuimt verder uit te lopen

Ajax liet zondag een uitgelezen kans liggen om afstand te nemen van naaste belager en titelconcurrent Vitesse. Weer lukte het de Amsterdammers niet een competitiezege veilig te stellen bij FC Utrecht: 1-1. De gemorste punten ten spijt, was de rentree van Siem de Jong een lichtpunt in de Domstad.

De missie waarmee de Ajacieden zondagochtend afreisden richting Galgenwaard was glashelder. Een week na de zege op Go Ahead (0-1) en twee dagen na het 1-1-gelijkspel tussen Feyenoord en Vitesse, moést de koppositie in de Eredivisie worden verstevigd. Van het gaatje (twee punten voorsprong op naaste belager Vitesse) kon een gat worden gemaakt. De kans op een demarrage was vooraf te mooi om te laten liggen.

Teleurstelling bij Ajax na het laatste fluitsignaal. Teleurstelling bij Ajax na het laatste fluitsignaal.

Veruit de meeste statistieken leken daarbij vooraf in Ajax’ voordeel. Zo koesterden de Amsterdammers een reeks van acht ongeslagen competitieduels. De Utrechters waren voor de aftrap duidelijk minder succesvol in de Eredivisie. De ploeg van oud-Ajacied Jan Wouters verloor juist zijn laatste vier optredens in de nationale voetbalcompetitie. De statistiek die meldde dat Ajax de afgelopen seizoenen niet kon winnen in de Domstad werkte juist wel motiverend voor de thuisclub. Ajax’ laatste competitiezege in de Galgenwaard dateerde alweer van maart 2009. Het was, kortom, hoog tijd om die reeks af te sluiten met een overwinning.

Zoals eigenlijk elk seizoen het geval, was ook in 2013 – 2014 weer sprake van een traditioneel beladen duel in de Galgenwaard. Dat Utrecht – Ajax voor alle Utrechters dé wedstrijd van het jaar is, is elk seizoen weer in alles merkbaar. Met de Amsterdammers op bezoek, blijkt de thuisploeg nét tot dat beetje meer in staat dan tegen welke andere opponent ook. Utrecht - Ajax bood daarmee ook de thuisploeg wellicht dé mogelijkheid om de slechte reeks resultaten af te sluiten. FC Utrecht snakte naar een overwinning.

Wouters zag zijn manschappen furieus starten. Bij de eerste kans van de wedstrijd van Mark van der Maarel verrichtte Jasper Cillessen knap reddend werk toen hij de bal overtikte. Twee minuten later schoot Jens Toornstra zijn inzet voorlangs. De eerste échte Ajax-kans diende zich pas negen minuten later aan. Op aangeven van Lasse Schöne zag captain Niklas Moisander zijn kopbal gekeerd worden door Robbin Ruiter. De Ajax-Fin droeg de aanvoerdersband omdat Siem de Jong startte als bankzitter. De (normaal gesproken) eerste aanvoerder maakte in de Domstad zijn rentree in de wedstrijdselectie. De Jong is hersteld van een bovenbeenblessure; de Ajacied mag hopen dat 2014 hem fysiek gezien gunstiger gezind is dan de tweede helft van 2013 dat was. In de eerste seizoenshelft verviel de Ajacied vrijwel van de ene in de andere kwetsuur. De Jong was na een uur spelen wel de vervanger van spits Bojan Krkic; de invaller vierde zijn rentree en bereikte met zijn 160ste competitiewedstrijd direct ook een mijlpaal.

Ajax opende ietwat onrustig in de roerige, maar immer sfeerrijke Galgenwaard. De regerend landskampioen nam na 25 minuten wel een voorsprong. Daley Blind toonde zijn timmermansoog en schoot van grote afstand met links loepzuiver raak: 0-1. De Amsterdammers lieten in het vervolg via linksbuiten Viktor Fischer (schot, redding Ruiter) en linksback Nicolai Boilesen (schot op vuisten Ruiter) grote kansen onbenut. Het kwam de gasten duur te staan, toen Steve de Ridder FC Utrecht nog voor rust aan de 1-1 hielp. De spits kon zich losmaken van Joël Veltman, waarna De Ridder Cillessen omspeelde en de gelijkmaker binnen schoof. Het was een domper voor de ploeg die zich iets leek te herstellen van de matige openingsfase.

Met Bojan Krkic als beweeglijke (en zich veelvuldig richting middenveld afzakkende) spits en de flankaanvallers Fischer en Schöne, was Ajax aanvallend begonnen waar het in Deventer was gestopt. Op bezoek bij de Eagles werd de zege pas na het inbrengen van de twee Denen veiliggesteld. Supersub Schöne was met zijn winnende zelfs de matchwinnaar. Zo beslissend als in de Adelaarshorst, was Schöne (of een ploegmaat) dit keer niet. Al was de rechteraanvaller het laatste kwartier wel heel dichtbij met een schot op de paal.

De wedstrijd schoot direct na rust toch al alle kanten op. De tweede helft was pas twee minuten jong toen De Ridder zijn inzet kiezelhard op de lat mikte. Aan de overkant van het speelveld prikte Fischer een opgelegde mogelijkheid, hem uitstekend geboden door Thulani Serero, maar net naast. Christian Poulsen (kort na de pauze vervanger Boilesen; Blind verder als linksback) en De Jong waren de verse krachten die Ajax aan nieuwe krachten en hernieuwd elan moesten helpen.

Ook met gewonnen elan lukte het de Ajacieden niet om de missie te laten slagen. Ajax en Utrecht behielden hun angstige balans. De voorsprong op Vitesse blijft ‘slechts’ twee punten groot. ,,Ik zit hier daarom met gemengde gevoelens’’, verwoordde De Boer het gevoel dat ook bij zijn spelers zal leven, in de spelersbus terug naar de ArenA. ,,Iedereen denkt dat we wel even kampioen worden… Maar hier is het traditioneel lastig. We hebben het duel grotendeels gedomineerd. Alleen de laatste acht minuten - de laatste vijf plus drie extra minuten - waren we erg slordig. Toen hadden we hem ook kunnen verliezen. Het balletje moest gewoon een keer goed vallen. Dat was ook een paar keer het geval, maar lukte het nét niet. Voor de dominantie verdient het team een compliment. Donderdag wacht alweer de thuiswedstrijd tegen FC Groningen.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Siem de Jong maakte zijn rentree na een lange periode van blessureleed. Siem de Jong maakte zijn rentree na een lange periode van blessureleed.
Jasper Cillessen werkt weg. Jasper Cillessen werkt weg.
De Ajacieden bedanken na afloop de meegereisde supporters. De Ajacieden bedanken na afloop de meegereisde supporters.
Bojan gaat zijn man voorbij. Bojan gaat zijn man voorbij.
Christian Poulsen kwam in de tweede helft in het veld voor Nicolai Boilesen. Christian Poulsen kwam in de tweede helft in het veld voor Nicolai Boilesen.
Daley Blind juicht nadat hij Ajax op 0-1 heeft gezet. Daley Blind juicht nadat hij Ajax op 0-1 heeft gezet.
Frank de Boer zag zijn ploeg voor het eerst in negen Eredivisieduels weer punten verliezen. Frank de Boer zag zijn ploeg voor het eerst in negen Eredivisieduels weer punten verliezen.
Lasse Schöne raakte in de tweede helft de paal. Lasse Schöne raakte in de tweede helft de paal.
Zijn eerste officiële balcontacten van 2014: Siem de Jong. Zijn eerste officiële balcontacten van 2014: Siem de Jong.