Menu
Ajax via recordzege naar kwartfinale beker

Ajax via recordzege naar kwartfinale beker

Ajax heeft het jaar 2009 woensdag op mooie wijze afgesloten. In het stadion van FC Zwolle waren de Amsterdammers in de achtste finale van de KNVB beker veel te sterk voor de amateurs van WHC: 1-14. Luis Suarez nam zes treffers voor zijn rekening, maar incasseerde ook een dure gele kaart.

Ze hadden er in Zwolle veel werk van gemaakt. De opkomst van de spelers uit Amsterdam en Wezep werd met een fijne vuurwerkshow opgeluisterd. Vuurwerk op het veld bleef uit, maar toch zorgde Ajax voor een vermakelijke voetbalavond die zou uitmonden in de hoogste bekerzege van Ajax ooit. Na de moeizame bekerduels tegen AGOVV en FC Dordrecht viel er voor de meegereisde Ajacieden dit keer meer dan voldoende te juichen. De speaker maakte in het uitverkochte stadion overuren met het opsommen van alle doelpunten.

Zes dagen na het echec tegen Anderlecht (1-3) speelde Ajax met plezier de kater van de slechte Europese beurt van zich af. Oorspronkelijk had het team van Martin Jol dat al een paar dagen eerder kunnen doen, maar wegens de sneeuwval en het winterse weer werd de competitiewedstrijd tegen NAC Breda afgelopen zondag afgelast. De eerste mogelijkheid tot sportieve revanche diende zich daardoor woensdag aan.

Ook van de bekerwedstrijd tegen de Wezep Hattemerbroek Combinatie (dat in de vorige bekerronde Gemert na strafschoppen versloeg) was op voorhand allerminst zeker of deze wel doorgang kon vinden. Tot geluk van Ajax en de zaterdaghoofdklasser beschikt het stadion van FC Zwolle over kunstgras, waardoor zich woensdagavond zowaar een groene mat toonde. Zo’n vijftig vlijtige vrijwilligers hadden hun hele dinsdag opgeofferd om het veld in Zwolle sneeuwvrij krijgen. In die missie waren ze prima geslaagd. ,,De omstandigheden vielen reuze mee. Het veld was goed”, sprak Jol daar na afloop over.

De gele kaart voor Luis Suarez was een dure. Hij mist de kwartfinale van de beker. De gele kaart voor Luis Suarez was een dure. Hij mist de kwartfinale van de beker.

De groene kunstsprieten veranderden al snel in een rode loper voor Ajax, dat met de sterkste opstelling speelde. Het verschil tussen de nummer elf uit de zaterdag hoofdklasse C en de recordkampioen van Nederland was simpelweg te groot. Een telraam was in Zwolle dan ook geen overbodige luxe. Na achttien minuten opende Pantelic de score. De spits reageerde attent op een afgeslagen bal van Kennedy: 0-1. Zes minuten later – nadat hij tussendoor ook nog de paal had geraakt - verdubbelde de Serviër de score. Op aangeven van De Zeeuw werkte hij de bal binnen: 0-2.

Door het snel oplopen van de score werd de wedstrijd nooit een echte wedstrijd. Ajax scoorde er in het vervolg van de wedstrijd met regelmaat van de klok op los. Aissati (24ste minuut) en Suarez (27ste minuut) tilden de marge al snel naar vier treffers. In de 30ste en 33ste minuut deden ze dat in dezelfde volgorde nog eens over. Met de 0-6 op het scorebord had het publiek het hardste applaus voor de eretreffer van WHC bewaard. Jolf Stelf ontving een staande ovatie nadat hij kort voor rust de 1-6 op zijn naam schreef.

De eretreffer van het team van trainer Freddy Smit kreeg in de tweede helft steeds meer het karakter van een eervolle treffer. Net als in de eerste helft scoorde Ajax er ook in het tweede bedrijf lustig op los. Suarez voerde zijn persoonlijke score op naar vier doelpunten via treffers in de 53ste (kopbal) en de 59ste minuut. Twee minuten na de 1-8 wilde hij aangever Kennedy met een doelpunt belonen, maar voordat de voorzet van Suarez de Zweed had bereikt werd de bal al door WHC-verdediger Jeffrey Bosch in zijn eigen doel gewerkt. Even later kreeg Kennedy alsnog zijn doelpunt. Met een ferme knal schoot hij de 1-10 op het scorebord.

Ook in het restant was de doelpuntenhonger van de Ajacieden nog niet gestild. In de laatste zeven minuten bepaalden (opnieuw) Kennedy, De Zeeuw en twee keer Suarez (zes in totaal) de eindstand op 1-14. Daarmee werd ook Ajax’ grootste bekerzege (10-0 tegen Rapiditas) uit de geschiedenisboeken geveegd. ,,Ik ben heel tevreden”, verwoordde Jol zijn goede gevoel. ,,Natuurlijk weet je dat je sterker bent, maar je weet nooit hoe een wedstrijd afloopt en de manier waarop zo’n avond verloopt. Het liep goed. Bijna alles ging crescendo.”

De enige smet op de avond was de gele kaart die Suarez halverwege de eerste helft opliep. De aanvoerder ontving geel wegens praten tegen de scheidsrechter. Een dure opmerking, want omdat hij in de vorige ronde tegen FC Dordrecht ook al geel kreeg, moet de aanvoerder tijdens de kwartfinale een schorsing uitzitten.

Tekst: Ajax.nl
Foto's : Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Het vuurwerk, bij de spelersopkomst, bleef beperkt tot een fraai schouwspel buiten het stadion. Het vuurwerk, bij de spelersopkomst, bleef beperkt tot een fraai schouwspel buiten het stadion.
Ismaïl Aissati in de mangel bij twee WHC-spelers. Ismaïl Aissati in de mangel bij twee WHC-spelers.
Marko Pantelic opende het doelpuntfestijn met twee goals in de eerste 25 minuten. Marko Pantelic opende het doelpuntfestijn met twee goals in de eerste 25 minuten.
Alles verliep crescendo, zo vond Martin Jol. Alles verliep crescendo, zo vond Martin Jol.
Met zijn eerste van de avond schoot Kennedy Ajax in de dubbele cijfers. Met zijn eerste van de avond schoot Kennedy Ajax in de dubbele cijfers.
Met zijn treffer voerde Demy de Zeeuw de score op naar 1-12. Met zijn treffer voerde Demy de Zeeuw de score op naar 1-12.
Met zes goals voerde Suarez zijn seizoenscore enorm op. Met zes goals voerde Suarez zijn seizoenscore enorm op.
Enoh en Emanuelson houden een WHC'er in de dubbele dekking. Enoh en Emanuelson houden een WHC'er in de dubbele dekking.