Menu

Ajax viert feest tegen Sparta: 9-0

Ajax liet zondagmiddag zien hoe feestjes gevierd moeten worden. Met een fantastische 9-0 overwinning op Sparta evenaarden de Amsterdammers op de 101e verjaardag het clubrecord tegen de Rotterdammers. Omdat ook Feyenoord en PSV wonnen, blijft Ajax zes punten afstand van de Rotterdammers (en tien van de Eindhovenaren) als derde gerangschikt.

Trainer Co Adriaanse stelde Andy van der Meyde weer in de basisopstelling op. Dat betekende dat Cedric van der Gun op '10' ging spelen en dat Shota Arveladze de diepste spits was. Nikos Machlas moest vanaf de bank toekijken hoe het spel zich voltrok.

Dat zal hij nagelbijtend hebben bekeken. Zijn vervanger in de spits, Shota Arveladze scoorde namelijk liefst vier keer. Al in de tweede minuut kreeg Ajax een goede kans om Sparta op achterstand te zetten. Yakubu, in de basis voor de geblesseerde Chivu, was net niet succesvol na een corner van Wamberto. Ook de kleine linksbuiten zelf was onfortuinlijk in de vierde minuut en Arveladze zijn pass was - weer een kleine twee minuten later - net te ver voor Van der Gun.

Ajax drukte Sparta naar hartelust achteruit. In de achtste minuut leverde dat 'eindelijk' de openingstreffer op. Van der Gun vond Wamberto, die doelman Frank Kooiman kansloos liet, 1-0. Maar net als tegen Groningen was Ajax direct daarna ongeconcentreerd in de defensie. Nu leverde dat gelukkig geen treffer op, want Silvan Inia trof de paal.

Van der Meyde etaleerde zichzelf nadrukkelijk. Na een moeilijke periode was hij in Ajax 2 al fantastisch op dreef en ook zondagmiddag liet hij zich gelden. De opstomende Tim de Cler vond de rechtsbuiten in de tiende minuut. De voormalig Arnhemmer controleerde prima en schoot Ajax naar 2-0.

Opnieuw kon Sparta via een snelle uitval gevaarlijk worden. Ali Elkhattabi mocht door op randje buitenspel, maar alleen voor Fred Grim schoot hij naast. Daarna was het weer Ajax dat de klok sloeg. Van der Meyde barstte na zijn treffer weer van het zelfvertrouwen. Daarom dacht hij in de 23e minuut Kooiman wel te kunnen omspelen. De meer logische optie om of te schieten of af te spelen ging aan hem voorbij.


Een minuut later lag toch nummer drie al in het net. Na goed voorbereidend werk van Wamberto en Arveladze schoot Van der Gun, helemaal in zijn element op '10', de derde binnen.

Niet alleen de aanvallers vierden feest. Ook Tim de Cler deed hard mee. De verdediger kon opvallend vaak richting achterlijnen opstomen. Zo ook in de 27e minuut. Met een prachtig schot vloog de bal - weliswaar in slow-motion - onderkant lat over Kooiman heen, 4-0. Voor Tim de Cler was het zijn eerste doelpunt in Ajax-dienst.

Behalve de veldspelers was ook Grim in blakende vorm. De Landsmeerder voorkwam in de dertigste minuut dat Boukahri tegenscoorde. Met een katachtige reactie ranzelde de doelman het harde schot uit zijn doel.

De punten waren met 4-0 wel binnen. Dus kwamen de individuele belangetjes boven drijven. In de 35e minuut was dat de reden dat de vijfde goal nog niet op het scorebord verscheen. Iedereen wilde de bal hebben. Ook Arveladze bezondigde zich aan egoistisch gedrag. In de 38e minuut dacht de spits het wel in zijn eentje te kunnen klaren, daar waar Van der Gun in betere positie stond.

Toch lag de vijfde Ajax-goal alsnog voor de theepauze achter Kooiman. Van der Gun gaf goed voor vanaf rechts. Arveladze kapte, behield de rust en schoot keurig netjes in, 5-0. Het Ajax-spel kreeg het publiek op de banken. Achter elkaar golfden de waves door het stadion en zelfs de critici die zeggen dat er in de Arena geen sfeer kan zijn, moesten hun ongelijk zondagmiddag erkennen.

Het gaf Ajax de kracht om nog voluit te gaan tot de rust. Dat leverde goede mogelijkheden op voor Wamberto, Van der Gun en Van der Meyde. Maar zij ontbeerden voor even het geluk.

Onder luid applaus betraden de roodwitte helden de arena voor de tweede helft. Uiteraard was het de vraag of Ajax het hoge niveau tot de laatste minuut kon vasthouden. In ieder geval kwam het eerste doelpunt zelfs nog sneller dan in de eerste helft. Arveladze kreeg een strafschop mee nadat hij aan zijn shirtje was vastgepakt. Hoewel de fans hun longen uit het lijf schreeuwden om toch vooral Fred Grim achter de bal te krijgen, nam de Georgier de penalty zelf. Dat deed hij onberispelijk, 6-0.

Ferdi Vierklau was gistermiddag opbouwend sterker dan verdedigend. In de 50e minuut dook hij weer aan de rechterkant op. Arveladze kopte de voorzet goed in, maar Kooiman redde. Dat kon hij niet meer na krap een uur voetballen. Van der Meyde gaf perfect voor en Van der Gun klopte Kooiman, 7-0.

Drie minuten later legde scheidsrechter Van Hulten de bal stil voor een vrije trap. Vanaf een mooie plek vuurde Van der Meyde af, maar Kooiman redde. Dat deed de Sparta-goalie eveneens op een inzet van Van der Gun, waardoor hij zich nog even gelukkig mocht prijzen met 'slechts' zeven tegendoelpunten.

Die opluchting duurde niet lang. Van der Gun passte op Arveladze en de Georgier liet Kooiman zijn achtste gang naar het net maken, 8-0. Uiteraard gilde het publiek om de tien. Ajax deed ook zijn stinkende best om de dubbele cijfers te halen. Sparta-huurling Rudge verslikte zich ernstig, maar Arveladze schoot over.

Niet alleen Rudge zat helemaal stuk. Nourdin Boukhari sprong als een volleerd volleyballer naar de bal. Van Hulten kon maar een ding doen en de linksbuiten de gele kaart geven. Dat betekende rood. Dat kon er ook nog wel bij.

De negende leek in de 79e minuut te komen. Rafael van der Vaart schoot echter in het zijnet. In de tachtigste minuut deed het unieke feit zich voor dat de Man of the Match niet slechts een persoon betrof. Het hele team van Ajax viel de eer te beurt.

Dat moet bij Arveladze gemengde gevoelens naar boven hebben gebracht. Hij had tenslotte een hattrick gescoord. Om zijn waarde voor het team nog dikker te onderstrepen schoot Shota op fantastische wijze 9-0 binnen. Daarmee passeerde hij Nikos Machlas op de clubtopscorerslijst.

De tiende treffer hing in de lucht. Maar Van der Meyde miste en Van der Vaart kreeg in de slotminuut niet de penalty die hij had mogen hebben. Kooiman wilde alles voorkomen om voor de tiende keer de gang naar het net te maken. De doelman ging tijdrekken. Tim de Cler wilde ook zijn tweede Ajax-goal nog wel maken, maar in de allerlaatste seconde van de wedstrijd schoot de Leidenaar over.