Menu
Ajax viert jubileum in De Lutte

Ajax viert jubileum in De Lutte

Ajax verblijft vanaf maandag een week in De Lutte voor het traditionele trainingskamp in het Twentse dorp. Het is dit jaar precies veertig jaar geleden dat de Amsterdamse recordkampioen voor het eerst zijn tenten opsloeg in het Twentse dorp. En evenals alle voorgaande jaren is ook ditmaal Landhuishotel Bloemenbeek de thuisbasis, waar spelers en technische staf van alle gemakken zijn voorzien.

Dat Ajax ooit zijn heil zocht in het dorpje dicht tegen de Duitse grens aan hangt van toevalligheden aan elkaar. ,,Het was een winterse woensdagmiddag en mijn ouders waren net met het gezin op pad. Op dat moment kwam mijn vader erachter kwam dat hij iets was vergeten en daarom terug moest naar het hotel. Daar aangekomen stonden twee, drie mensen voor de deur. Een van hen bleek Bobby Haarms te zijn. Die vroeg vervolgens aan mijn vader of de A-selectie van Ajax niet een klein trainingskamp kon beleggen. Hij had echter de A-junioren in zijn hoofd en vroeg aan Haarms; hoe oud zijn die jongens dan? Waarop Haarms zei, Johan Cruijff is 25 en Piet Keizer een paar jaar ouder. Uiteindelijk zijn ze maanden later gekomen en gebleven."

Aan het woord is Raymond Strikker, destijds een jongen van acht jaar oud en inmiddels al jaren de trotse eigenaar van landhuishotel De Bloemenbeek. Hij heeft de anekdote over het eerste bezoek van Ajax al ontelbare keren moeten vertellen. Maar nog altijd doet hij het met plezier, zeker nu er een fraai jubileum voor de deur staat.

De vrijwilligers in De Lutte keken vorig jaar al uit naar het 40-jarig jubileum. De vrijwilligers in De Lutte keken vorig jaar al uit naar het 40-jarig jubileum.

Als Strikker zou willen, zou hij wel een hele dag of een heel boek met mooie verhalen over Ajax en De Lutte kunnen vullen. Het belangrijkste is echter dat er in De Lutte voorwaarden worden geschapen die voldoen aan een topsportklimaat. ,,En daarvoor zorgen niet alleen wij met ons hotel, maar ook alle vrijwilligers uit het dorp. Zo heeft Haarms wel eens gezegd dat het trainingsveld van SV De Lutte leek op het gras van Wembley. Verder is het een combinatie van een gastvrije omgeving en perfecte voeding. Voor dat laatste is Michel van Riswijk verantwoordelijk. Hij begon bij Bloemenbeek toen ik in 1988 de leiding overnam van mijn vader."

Ook dit jaar wordt in het hotel niets aan het toeval overgelaten. Tevens wordt er stilgestaan bij het feit dat Ajax precies veertig jaar geleden voor het eerst een bezoek bracht aan het prachtig gelegen landhuishotel. ,,Bij SV De Lutte worden de trainingen wat extra opgetuigd en is er ruimte voor extra publiek. Daarnaast krijgen we bezoek van kunstenares Anita Reijnders. Zij is onder meer gespecialiseerd in het maken van portretten en brengt prachtige afbeeldingen mee van grote namen uit de Ajax-historie."

De meesten van hen heeft Strikker een of meerdere malen voorbij zien komen in het familiehotel. Hoewel Ajax ook af en toe koos voor een andere locatie om zich voor te bereiden op een nieuwe jaargang. ,,We zijn nu veertig jaar gastheer en hebben in die periode zorg gedragen voor ongeveer 25 trainingskampen", weet de hôtelier. ,,Daarnaast is Ajax ook vaak langs geweest voor een wedstrijdvoorbereiding of iets dergelijks. We mogen Ajax dan ook zeker tot onze vaste gasten rekenen."

Het wekt dan ook geen bevreemding dat Strikker nog geregeld oude bekenden tegen het lijf loopt. ,,Met Louis van Gaal, Co Adriaanse, Ronald Koeman en Danny Blind had ik bijvoorbeeld een goede band en sommigen van hen spreek ik nog weleens. Wat dat betreft is de voetballerij ook een kleine wereld."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst