Menu
Ajax viert mooi feestje met fans

Ajax viert mooi feestje met fans

Hét hoogtepunt van de Ajax Open Dag is elk jaar weer de spelerspresentatie. Vlak voordat spelers en trainers overgaan tot het uitdelen van handtekeningen, tonen de Ajacieden zich één voor één aan de tienduizenden Ajax-supporters op het evenemententerrein P2. Ook dit jaar werden de Ajacieden uitgebreid voorgesteld - of beter: gepresenteerd - aan 35.000 uitzinnige fans.

Om alvast in de stemming te komen voor weer een nieuw seizoen Champions League werd het aloude Slavenkoor van Nabucca ingezet. Iets eerder zweepte Peter Beense het publiek nog op met zijn bekende medleys en natuurlijk de evergreen ‘Bloed, zweet en tranen’. Eerst was het de beurt aan mascotte Lucky, de technische staf en de Ajax Vrouwen, die trots hun twee maanden geleden behaalde KNVB Beker toonden aan het publiek. Speciale aandacht was er voor speelster van het jaar Claudia van Heiligenberg en de twee kersverse Europees kampioenen (met Oranje Onder 19) die de vrouwenselectie sinds afgelopen weekend rijk is: Inessa Kaagman en Lauren Delleman. ,,Het is nog onwerkelijk, maar wel fantastisch om mee te maken'', aldus een nog steeds bedremmelde Delleman tegenover spreekstalmeester Rob van Rossum.

Vervolgens was daar eindelijk het moment waarvoor de meeste Ajacieden waren gekomen, de opkomst van de spelers van de A-selectie. Allereerst was het de beurt aan Ajax' nieuwe nummer 10, Davy Klaassen. Hem viel een ovationeel applaus ten deel, waarna zijn collega’s Kolbeinn Sigthórsson, Peter Leeuwenburgh en nieuweling Anwar El Ghazi zich voorstelden aan het publiek. Laatstgenoemde is wellicht nog niet helemaal bekend bij alle Ajacieden, maar El Ghazi zal er alles aan doen om daar verandering in te brengen: ,,Voor mij wordt het dit seizoen hard werken, ik wil aan iedereen laten zien wat ik kan.” Aanvaller El Ghazi ontpopte zich met acht treffers tot topscorer van Ajax' voorbereiding.

Steevast een hoogtepunt tijdens de Ajax Open Dag: Ajacieden lopen de polonaise bij het Ajax-clublied van Joop Leeuwendaal. Steevast een hoogtepunt tijdens de Ajax Open Dag: Ajacieden lopen de polonaise bij het Ajax-clublied van Joop Leeuwendaal.

Nadat El Ghazi met zijn mede-Ajacieden enkele ballen het publiek in hadden geschoten, kwam nog een trio nieuwelingen voorbij. Aanvallers Robert Muric, Arek Milik en Richairo Zivkovic betraden het podium en aan het harde gejuich van het publiek te horen werd duidelijk dat veel van de nieuwkomers wordt verwacht. Ook Ruben Ligeon, Riechedly Bazoer, Kenny Tete, Tobias Sana, Lucas Andersen en Mitchell Dijks kregen de handen op elkaar, maar het applaus en gejuich voor rising star Ricardo Kishna was mogelijk nóg oorverdovender. Met een welgeplaatst afstandsschot mikte hij de bal in de achterste regionen van de mensenmassa. Talloze kinderen die inmiddels in de rijen voor handtekeningen stonden te wachten stoven naar voren om de bal te bemachtigen.

Nieuweling Nick Viergever was uiteraard ook een graag geziene gast op het podium. ,,Ik ben goed opgevangen door mijn teamgenoten en al aardig wegwijs gemaakt. Ik heb het hier nu al prima naar mijn zin”, aldus de verdediger die deze zomer overkwam van AZ. Na het toejuichen van Mike van der Hoorn, Nicolai Boilesen, Ricardo van Rhijn, Kenneth Vermeer en Viktor Fischer was er vooral bij de opkomst van Lasse Schöne te horen dat veel Ajacieden de Deen na zijn zeer goede seizoen in hun hart hebben gesloten. Aanvoerder Niklas Moisander completeerde daarna de selectie: ,,Het is heel mooi om hier te staan. We willen dit jaar weer zoveel mogelijk prijzen pakken, te beginnen bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal komende zondag. Maar ook gaan we weer voor de landstitel en overwintering in de Champions League.”

Als slotstuk was het niemand minder dan Frank de Boer die het applaus van de zee aan Ajax-supporters in ontvangst nam. ,,We gaan er alles aan doen om dit jaar weer kampioen te worden!” Een mooie uitdaging voor de selectie, al hadden de jonge Ajacieden in het publiek zelf een heel andere uitdaging: het bemachtigen van de felbegeerde handtekeningen van hun favoriete Ajacieden.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

Nicolai Boilesen, Lucas Andersen en Dennis Bergkamp zijn op weg naar het podium voor de presentatie. Nicolai Boilesen, Lucas Andersen en Dennis Bergkamp zijn op weg naar het podium voor de presentatie.
Met de Ajacieden in de coulissen wachten de fans op P2 gespannen af... Met de Ajacieden in de coulissen wachten de fans op P2 gespannen af...
De Ajax Open Dag is ook in 2014 een feestje voor jong en oud. De Ajax Open Dag is ook in 2014 een feestje voor jong en oud.
Peter Beense zorgde met zijn liederen voor extra sfeer. Peter Beense zorgde met zijn liederen voor extra sfeer.
De Ajax Vrouwen toonden trots hun (afgelopen seizoen veroverde) KNVB Beker. De Ajax Vrouwen toonden trots hun (afgelopen seizoen veroverde) KNVB Beker.
Tessel Middag toont de beker aan de Ajax-fans. Tessel Middag toont de beker aan de Ajax-fans.
Ook de Ajax Vrouwen oogsten bij hun huldiging groots en welverdiend applaus. Ook de Ajax Vrouwen oogsten bij hun huldiging groots en welverdiend applaus.
Na de huldiging van de bekerwinnaars, schoten de Ajax Vrouwen ballen in het publiek. Na de huldiging van de bekerwinnaars, schoten de Ajax Vrouwen ballen in het publiek.
Waarna iets later Kolbeinn Sigthórsson dat goede voorbeeld volgde. Waarna iets later Kolbeinn Sigthórsson dat goede voorbeeld volgde.
Het leeuwendeel van de 35.000 fans op de Ajax Open Dag was ook getuige van de spelerspresentatie. Het leeuwendeel van de 35.000 fans op de Ajax Open Dag was ook getuige van de spelerspresentatie.
Trainer Frank de Boer behoorde tot de Ajacieden voor wie (hoorbaar) het hardst werd geklapt. Trainer Frank de Boer behoorde tot de Ajacieden voor wie (hoorbaar) het hardst werd geklapt.
Rob van Rossum interviewde enkele spelers, maar uiteraard ook trainer De Boer. Rob van Rossum interviewde enkele spelers, maar uiteraard ook trainer De Boer.
Applaus voor alle Ajacieden! Applaus voor alle Ajacieden!