Menu
Ajax – Vitesse: 4 doelpuntrijkste edities

Ajax – Vitesse: 4 doelpuntrijkste edities

Ajax betreedt zaterdagavond voor de eerste keer in het nieuwe jaar de ArenA, dat het strijdtoneel is voor de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Een heuse topper, aangezien de Arnhemmers vierde staan en slechts Ajax, PSV en Feyenoord boven zich moeten dulden. Een recordzege zoals in het seizoen 1971-1972, toen Ajax met 12-1 zegevierde, is dan ook hoogst onwaarschijnlijk. Ook in de jaargangen 1989-1990, 2001-2002 en 2010-2011 vielen veel doelpunten.

Recordzege
De 12-1-zege op Vitesse staat nog altijd in de recordboeken. Johan Cruijff had  op 19 mei 1972 met vier treffers het grootste aandeel in de monsterscore. Nederlands beste voetballer ooit werd op de voet gevolgd door Johan Neeskens en Dick van Dijk, die allebei driemaal doel troffen. Gerrie Mühren en Barrie Hulshoff maakten het dozijn doelpunten voor de thuisploeg compleet.

Pál Fischer
Hoewel het aantal van dertien doelpunten nooit meer werd benaderd, bleef Ajax – Vitesse ook in de jaren daarna een aantrekkelijk affiche. Zoals in het seizoen 1989-1990, toen Ajax in zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen stuitte op de Gelderse promovendus. Lang bleef het thuispubliek niet verschoond van doelpunten, want al na enkele minuten spelen opende Pál Fischer de score. De ietwat corpulente aanvalsleider uit Hongarije was in allerijl binnengehaald als vervanger van de zwaar geblesseerde Stefan Pettersson. Bryan Roy, Jan Wouters, Aron Winter en Ronald de Boer volgden het voorbeeld van Fischer, terwijl John van den Brom en Rick Hilgers iets terugdeden namens de bezoekers: 5-2.

Vurnon Anita maakte in 2010 de beslissende 4-2 tegen Vitesse.
Vurnon Anita maakte in 2010 de beslissende 4-2 tegen Vitesse.

Van der Vaart
In de jaargang 2001-2002 vielen zes treffers te noteren bij Ajax – Vitesse: 5-1. Man van de wedstrijd was Rafael van der Vaart, die driemaal scoorde. John O’Brien en Wamberto maakten de overige treffers voor de Amsterdammers. Gert Claessens bracht de ploeg van trainer Edward Sturing nog wel op gelijke hoogte, maar moest later met zijn ploeggenoten lijdzaam toezien hoe de Ajacieden op stoom kwamen.

Eerste thuiswedstrijd
In navolging van het seizoen 1989-1990 speelde Ajax in 2010-2011 zijn eerste thuiswedstrijd tegen Vitesse en opnieuw kreeg het publiek een attractief duel voorgeschoteld met zes doelpunten: 4-2. Jan Vertonghen, Gregory van der Wiel, Siem de Jong en Vurnon Anita haalden de trekker over namens de thuisploeg. Davy Pröpper en Marco van Ginkel redden de eer voor de Arnhemmers.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees
Hoe verliep de laatste editie van Ajax - Vitesse?