Menu
Ajax – Vitesse: drie fraaie treffers

Ajax – Vitesse: drie fraaie treffers

Ajax hervat zondag de competitie met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. Het treffen met de voormalige club van Ajax-trainer Peter Bosz stond in het verleden bol van spektakel en heel fraaie doelpunten. Onder meer de aanvallende middenvelders Dennis Bergkamp, Wesley Sneijder en Christian Eriksen sloegen ooit op oogstrelende wijze toe.

Lobje van Bergkamp
Met name het doelpunt van Bergkamp staat bij velen nog altijd in het geheugen gegrift. De nummer tien in het elftal van Louis van Gaal wordt op woensdagavond 27 januari 1993 met een ragfijne pass door het centrum van de Arnhemmers bediend door Wim Jonk. De dan 23-jarige balvirtuoos neemt de bal vervolgens feilloos aan vanuit de lucht en lift deze in een adem door over doelman Raimond van der Gouw: 2-0. ‘Een tien met een griffel’, waren later op de avond de lovende woorden van NOS-commentator Evert ten Napel. Ajax wint uiteindelijk met 4-0.

Sneijder haalt uit
Wesley Sneijder laat op 21 maart 2004 ook zijn bovenmatig getalenteerde voeten spreken in een thuisduel met Vitesse. De Utrechter neemt een passje van aanvoerder Tomás Galásek met rechts aan, draait open en schiet de bal met zijn linkerbeen met dodelijke precisie en vanaf ruim twintig meter achter doelman Jim van Fessem: 2-0. Ook ditmaal is Ajax, dat met 5-0 wint, de bovenliggende partij.

Eriksen: sleutelspeler op middenveld
In de geest van Bergkamp en Sneijder groeit Eriksen in zijn jaren bij Ajax uit tot een sleutelspeler op het middenveld. Weliswaar met minder scorend vermogen dan zijn voorgangers, maar eveneens gezegend met ‘lichte voeten’ en een uitstekend inzicht. Dat bewijst hij op vrijdag 26 augustus 2011 als hij in een volle ArenA de score opent met een schitterend afstandsschot. Vitesse-keeper Marko Meerits hoort de bal slechts voorbij suizen. De treffer van de Deen blijkt bovendien de opmaat naar een Amsterdams slotoffensief, dat uiteindelijk in het laatste halfuur leidt tot een 4-1-zege.

Aankoop Ziyech
Met de recente aankoop van Hakim Ziyech lijkt Ajax weer een speler in huis te hebben die wat betreft zijn creativiteit doet (terug)denken aan bovengenoemde smaakmakers. De 23-jarige Flevolander maakt tegen Vitesse mogelijk zijn debuut in het keurkorps van Bosz.

Ajax en Vitesse bezetten na vier speelronden de respectievelijk vierde en vijfde plaats op de ranglijst. Beide clubs verzamelden tot nu toe zeven punten. Net als bij Ajax staat dit seizoen ook bij de bezoekers een nieuwe trainer aan het roer. Henk Fraser is de trainer van Vitesse.

Ajax – Vitesse begint zondag om 16:45 uur in de Amsterdam ArenA.

TICKETS AJAX - VITESSE

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst